VERA

Al meer dan 100 jaar is VERA een van de belangrijke pijlers van de Groninger cultuursector. Als je de poptempel nu zo ziet, dan zou je niet meteen zeggen dat het haar oorsprong vond in een gereformeerde studentenvereniging. Niet de minste artiesten hebben hier ooit op de planken gestaan. De combinatie van historie en artiesten geven VERA een haast mythische status.​

Van gereformeerde studentenvereniging naar poptempel

Veri et Recti Amici. Dat staat boven de deur wanneer je het pand aan de Oosterstraat binnenloopt. Kortweg: VERA. Het is de naam van de vereniging die in 1899 werd opgericht door een groep gereformeerde studenten en betekent ‘ware en oprechte vrienden’. Dat is waar de geschiedenis van de muziektempel begint. Als studentenvereniging voor vorming, vriendschap en maatschappelijke discussie. In eerste instantie alleen voor gereformeerde studenten, maar vanaf de Tweede Wereldoorlog waren ook hervormde leden welkom. Pas vanaf 1974 waren de deuren echt voor iedereen geopend. Dat was ook het moment waarop de focus steeds meer kwam te liggen op de organisatie van culturele activiteiten en concerten.  

De groten der aarde

Begin jaren ’80 kwam er meer lijn in het beleid en activiteiten werden niet meer door allemaal verschillende groepjes georganiseerd. Sindsdien stonden er vele grote namen in de poptempel. U2, Nirvana, Elbow en de Editors kwamen allemaal naar Groningen voordat ze wereldberoemd werden. Er werd met gitaren geragd en menig drummer sloeg hier zijn stokken kapot. En nog altijd staan hier artiesten die doorstoten tot de groten der aarde. Neem bijvoorbeeld in 2016, toen Dua Lipa tijdens Eurosonic op het podium zichzelf presenteerde aan de wereld. En de rest is geschiedenis. De bands en het publiek zorgen hier samen voor onvergetelijke avonden.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief