Nacht van de Nacht

Laat het donker donker zijn

Op zaterdag 28 oktober is het opnieuw tijd voor de ‘Nacht van de Nacht’. Verken de schoonheid van de duisternis, begrijp het belang van licht in ons ecosysteem en sta stil bij de mysterie en magie van de nacht. Laat het donker donker zijn.

Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement, dat dit jaar voor de negentiende keer plaatsvindt. In een wereld die steeds meer verlicht raakt, biedt deze nacht de schitterende sterrenhemel de kans om te stralen zoals bedoeld. Zonder de verstorende gloed van kunstlicht. “In West-Europa en zeker ook in Nederland neemt het gebruik van kunstlicht 's nachts gestaag toe, wat ongezond is voor zowel mens als dier. Beiden hebben een biologische klok en deze wordt op deze manier verstoord. De pracht van de sterrenhemel is een erfgoed dat wereldwijd moet worden gekoesterd, en de Nacht van de Nacht draagt daaraan bij," vertelt sterrenkundige Theo Jurriens.

“De pracht van de sterrenhemel is een erfgoed dat wereldwijd moet worden gekoesterd”

Genieten van de sterrenhemel

“Ik behoor tot de maanlanding generatie. De fascinatie van de reis naar de maan, sterrenkundige ‘Chriet Titulaer’ en amateur astronomen in mijn omgeving waren mijn prikkels.” Sterrenkundige Theo Jurriens, een sterrenkundige met meer dan vijftig jaar ervaring in zijn vak , is al veertig jaar werkzaam bij de Rijksuniversiteit Groningen. Hij benadrukt het belang van de Nacht van de Nacht, en de donkerte. Jurriens beheert de website www.washetdonker.nl. Op de website staan grafieken over de donkerte, onder andere op de Waddeneilanden. Zo kan je goed zien waar het nog echt donker is 's nachts, en waar je dus bijvoorbeeld goed naar de sterren kunt kijken. "Ik ben de duisternisbewaker van het Noorden, en samen met talloze bibliotheken in Noord-Nederland hebben we een netwerk van uitleentelescopen opgezet om nog meer mensen enthousiast te maken. Want het genieten van een sterrenhemel op een mooie donkere plek blijft een herhalende prikkel.”

Ontdek zelf de nacht

Tijdens de Nacht van de Nacht zijn er tal van activiteiten gepland in Stad en Ommeland, om ons te laten zien dat de nacht niet eng is, maar juist een kalme deken is die om ons heen slaat. Een tijd waarin nachtdieren ontwaken en onze zintuigen scherpen. Zo wandel je mee met de wadlooptocht bij Noordpolderzijl, waar je de ultieme duisternis en de stilte van dit unieke gebied ontdekt. Onder begeleiding van ervaren wadloopgidsen wandel je in het schemer naar de Warffumerlaagte op het wad bij Noordpolderzijl.

Wil je echt donkerte ervaren? Doe dan een excursie in het Dark Sky Park Lauwersmeer, waar het 's nachts nog echt donker wordt. Hier kun je de sterren dichterbij halen met een echte telescoop en jezelf verwarmen met warme chocolademelk, koffie of thee achteraf. Vergeet deze avond je zaklantaarn en telefoon. Zonder licht kun je meer zien.

Bij eetcafé De Branderij kun je in een romantische sfeer bij kaarslicht dineren. Geniet van heerlijk eten en een unieke ervaring. Zet je telefoon op stil en omarm de nacht.

Dark Sky Park Lauwersmeer

Tijdens de Nacht van de Nacht al andere plannen? Geen probleem! In Groningen kan je namelijk altijd genieten van het echte donker. Het Nationaal Park Lauwersmeer mag sinds 2016 officieel de titel Dark Sky Park dragen. Wereldwijd zijn er net iets meer dan veertig van deze Dark Sky Parks. Best bijzonder dus. Ver weg van kunstmatige lichtbronnen is het hier ’s nachts zo donker, dat je juist alles ziet. Niet alleen de heldere sterren, maar ook de sterren die op honderd lichtjaren ver staan. Soms spot je hier zelfs het noorderlicht.

Om een Dark Sky Park te zijn, moet iedereen 's nachts de donkerte zelf kunnen ervaren. Daarom zijn er bij het Lauwersmeer routes uitgezet waarmee je kunt wandelen onder de sterren. Ook worden er steeds meer nachtelijke excursies georganiseerd door Staatsbosbeheer. Ga mee met de boswachter en speur naar nachtvlinders of leer alles over de sterrenbeelden die je aan de hemel ziet staan. Ga je zelf op pad in het gebied? Bezoek dan zeker een van de hemelplatforms. Dit zijn uitkijkpunten vanaf waar je de sterren nog beter kunt zien. 

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief