Wandelen onder de sterren

Of ben je bang in het donker?

Boven je fonkelen de sterren als nooit tevoren. Je ziet geen hand voor ogen en toch… lijk je juist meer te zien. Beleef Dark Sky Park Lauwersmeer onder leiding van de volkssterrenwacht, de boswachter of ga lekker zelf op pad. Deze wandelroutes lichten een tipje op van de duisternis bij het Lauwersmeer.

Donkerste fietspad van Nederland

Wandelend over het aardedonkere fietspad in de Kollumerwaard zie je de verlichting van Zoutkamp, de gasvlam van Grijpskerk en in het zuidoosten de gloed van de stad Groningen. Het fietspad begint bij de parkeerplaats aan de Kwelderweg en komt uit op de Hooge Zuidwal. En dan weer terug.

Dansende havenlichten bij Lauwersoog

De verlichting van boten, de lampen op de kant en de sluis en in de verte Schiermonnikoog: de verlichte haven van Lauwersoog is een fantastisch nachtelijk decor. Parkeer bij de Hoek van Bant en ga te voet door de uitgestorven haven met links en rechts van je het zacht klotsende zwarte water.

Ballastplaatbos in het donker

‘K ben niet bang voor de wilde dieren, ben niet bang, ben niet bang. Mooi zo, de duisternis van het Ballastplaatbos ten noorden van bungalowpark Suyderoogh heet je welkom. Soms kom je langs donker water, soms zie je lichten in de verte. Spannend, vooral als het een beetje waait!

Zoutkamperril

Vanaf de Strandweg langs de Zoutkamperril heb je in het donker een prachtig zicht op het verlichte bedrijventerrein van de vissershaven. Als je je omdraait, zie je de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne en de molen van Vierhuizen.

Rondje Ezumazijl

Ook aan de Friese kant van het Lauwersmeer kun je prachtig wandelen. Parkeer bij Uitkijkpunt Ezumakeeg Noord en wandel een rondje door de graslanden en langs het donkere water. In de verte zie je de verlichting en de gasvlam van Oostmahorn.

Nije Faert bij Esonstad

Vier je vakantie in Esonstad bij Oostmahorn? Dan hoef je niet ver voor een wandeling in de duisternis. Met een tochtje langs de Nije Faert bij Esonstad ervaar je hoe donker het water ’s nachts is. Wandel over de dijk of beneden langs het strand.

Kijk voor een overzicht van activiteiten ook eens op np-lauwersmeer.nl

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief