Terrassen in Groningen

Sinds jaar en dag begeven stadjers en studenten zich bij mooi weer op de vele leuke terrasjes die de stad rijk is. Bij de geringste zonnestralen klinken buiten de gezellige zomergeluiden van rammelende glazen, geklets en geschuif met terrasstoelen. In Groningen kun je uitstekend een terrasje pakken: op elke hoek van de straat dient de mogelijkheid zich aan om - als je geluk hebt - in de zon een koud glas lekkers te nuttigen. Hier vind je een selectie van fijne terrassen in de stad.

Zondag - Noorderplantsoen

Kruissingel 1 - Gelegen in het prachtige Noorderplantsoen, waar het sowieso al heerlijk is wanneer het droog en zonnig is, vind je paviljoen Zondag. Op het omringende terras tussen het groen kun je niet alleen 's avonds dineren, maar ook overdag ontbijten, lunchen, koffie drinken en borrelen. 

Lees meer
Zondag

De Sigaar e.a. - Hooge Der A

Hooge der A 2 - Het is heerlijk toeven aan de A, waar geregeld waterrecreanten passeren. Staand op een surfboard, in een bootje, op een schip of te waterfiets: er valt van alles te zien vanaf de zonovergoten waterkant. Ook buurman De Pijp Wine & Dine beschikt over een klein maar fijn terras met uitzicht op het water. 

Lees meer

Het Zwarte Schaap e.a. - Schuitendiep

Schuitendiep 52 - De slinger aan terrassen houdt niet op: wie van de terrasjes aan de Grote Markt over het Poeleplein loopt, waar het eveneens zwart ziet van het buitenmeubilair, komt uiteindelijk uit bij het Schuitendiep, waar zich aan de overkant van het water een uitgerekt terras bevindt. Het Zwarte Schaap en buurvrouw Flinders zorgen samen voor meer dan 20 meter terras. 

Lees meer
Het Zwarte Schaap

De Kostery - Martinikerkhof

Martinikerkhof 2 - De Kostery is gezegend met een terras aan de voet van d ’Olle Grieze, dat bovendien de hele dag in de zon ligt. Een populair terras voor jong en oud. Helaas geen plek meer? Steek dan de straat over en loop binnen bij 't Feithhuis, dat niet aan de voor- maar aan de achterkant, aan de Nieuwe Markt, uitgerust is met een groot en sfeervol terras waar je uitkijkt op het Forum. Hier zit ook Stach, waar je kan genieten van een lekkere koffie op het terras.

Lees meer
De Kostery

De Drie Gezusters e.a. - Grote Markt Z.Z.

Grote Markt 36-39 - Een klassieker in de Groninger terrassen scene. Zodra de eerste zonnestraaltjes de Grote Markt bereiken, zit het hier bommetje vol en wordt extra personeel ingeschakeld om alle terrasgasten te bedienen. Ook de buurterrassen van Grand Café Hooghoudt,Werkman en Café Der Witz maken er een gezellige bedoening van aan de zuidzijde van de Grote Markt. 

Lees meer

Eetcafé d' Ouwe Brandweer e.a. - Zuiderdiep

Gedempte Zuiderdiep 75/77 - Een van de eerste terrassen waar je tegenaan loopt als je vanaf het Centraal Station komt, is die van d' Ouwe Brandweer. Geen plekje kunnen bemachtigen? Geen nood, want het terras grenst enerzijds aan die van de Chaplin's Pub en anderzijds aan de knusse terrassen van TOET en Gino's IJssalon

Lees meer
Eetcafé d' Ouwe Brandweer

De Uurwerker e.a. - Uurwerkersplein

Uurwerkersplein 1 - Wie niet bekend is in Groningen, zal misschien even op zoek moeten naar deze 'verborgen' parel naast het Harmoniegebouw van de RUG. Dit is een terras waar je niet zomaar tegen aan loopt, maar waar je komt door knusse steegjes en smalle straatjes. In de zomer is het Uurwerkersplein een zeer populair terras, met name onder studenten en jong werkenden. Niet alleen de Uurwerker, maar ook het terras van Belgisch Café De Pintelier maakt gebruik van dit knusse maar drukbezochte pleintje. 

Lees meer
De Uurwerker

Café De Toeter - Turfsingel

Turfsingel 6 - Het Ludina Terras tegenover De Toeter bevindt zicht deels aan de wal en deels op een authentiek schip. De gezellige tafels en relaxte loungebanken nodigen uit om gezellig een drankje te doen. De groenstrook zorgt bovendien voor een heerlijk buitengevoel zonder de stad te hoeven verlaten.

Lees meer

Het Concerthuis e.a. - Poeleplein

Poelestraat 30 - De Poelestraat en het Poeleplein staan bekend om het bruisende uitgaansleven dat zich hier afspeelt. Niet alleen tijdens de nachtelijke uurtjes, maar ook overdag heerst hier een gezellige drukte. Vrijwel alle cafés en restaurants aan het Poeleplein brengen in de zomer hun tafels en stoelen naar buiten, wat maakt dat het plein één groot terras is. Beregezellig natuurlijk. Je vindt hier naast het Concerthuis ook het terras van Grand Café Time Out

Lees meer

Goudkantoor - Waagplein

Waagplein 1 - In het, in 1635 in Hollandse Renaissancestijl gebouwde Goudkantoor kun je binnen of buiten op het ruime terras, met uitzicht op de Martinitoren, terecht voor een borrel of een kop koffie met wat lekkers. Een paar stappen verder vind je het terras van het News Café, een modern café met onder andere hippe cocktails op de kaart. Historie en hipster op één plein, en dat pal naast de Grote Markt. 

Lees meer
News Cafe

Meer terrasjes?

Dit is slechts een selectie van de vele leuke terrassen in Groningen. Zo zijn bijvoorbeeld ook Mr. MofongoDe MinnaarDOTStads- en Terrascafé PronkBierlokaal De Koffer en de theeschenkerij in de Prinsenhof op een zonnige dag zeer de moeite waard. Heb jij nog leuke aanvullingen op deze lijst? Laat het vooral weten!

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief