Groningse biertjes

Ooit was Groningen de graanschuur van Nederland. Geen wonder dus dat deze streek een rijke bierhistorie kent. De lokaal gebrouwen bieren hebben de laatste jaren een flinke opmars gemaakt en elk jaar vindt in de Martinikerk het Bierfestival Groningen plaats. Zin in een glaasje Gronings gerstenat? Wij lichten een paar leuke Groningse brouwerijen voor je uit.

Baxbier

Deze bierbrouwerij uit de stad maakt unieke speciaalbieren door invloeden van bierstijlen van over de hele wereld te combineren. Zo’n twee jaar na de eerste stappen op de biermarkt, betrok Bax Bier een pand aan de Friesestraatweg waar bezoekers een biertje kunnen drinken in het proeflokaal, met zonnig terras aan het Reitdiep. De bieren van Bax zijn inmiddels verkrijgbaar op ruim 600 plaatsen door het hele land. Eén van hun bekendste bieren is vernoemd naar de typisch Groningse uitspraak Kon Minder. Nieuwsgierig? In de brouwerij worden regelmatig workshops en proeverijen georganiseerd. Het proeflokaal is van woensdag tot en met zondag geopend.

Lees meer

Rockin’ Ludina Brewery

In de zomer van 2015 presenteerde brouwerij Rockin' Ludina haar eerste bier. Die eerste bieren werden op kleine schaal gebrouwen aan boord van de uit 1910 stammende Tjalk de Ludina, gelegen tegenover café De Toeter. De brouwerij probeert zich te onderscheiden door barrel aged bieren. De Rockin' Ludina specials hebben een houtlagering gehad op bijvoorbeeld een sherry-, wijn- of whiskyvat. Door het bier in dit vat te laten rusten, krijgt het tonen van de sherry, wijn of whisky, wat voor een unieke smaak zorgt.

Lees meer

Brouwerij Martinus

In de binnenstad van Groningen, op een steenworp afstand van de Grote Markt, brouwt Brouwerij Martinus sinds oktober 2015 speciaalbieren in een uniek industrieel pand aan de Kostersgang. Waar eens de drukpers stond te draaien, staan nu de brouwketels te pruttelen. In de voormalige drukkerij worden speciaalbieren gebrouwen, van Pale Ale tot Triple tot Weizen. Op de eerste verdieping bevindt zich het restaurant, op de tweede verdieping het brouwcafé. Last but not least: het dakterras met uitzicht over de daken van Groningen en de Martinitoren maakt de Groningse bierbeleving helemaal compleet.

Lees meer

Bogdike

Veendam heeft een rijke historie als het op bieren aankomt. In de 18e eeuw waren er zeker 5 brouwerijen in de stad, maar nadat de laatste sloot in 1891 was het jarenlang stil. Tot in 2010 de eigenaren van Hotel Parkzicht besloten hun eigen bieren te gaan maken: Bogdike. De bieren zijn uniek, de installatie waar ze in gemaakt worden is de enige in zijn soort in de Benelux. Terwijl je een hapje zit te eten in het restaurant kan je het brouwproces volgen in de ketels. Wie een totaalbeleving wil kan lekker blijven slapen in het Brouwhotel.

Lees meer

Corviri

De Corviri Brouwerij is een microbrouwerij die zelf brouwt in de kelder van het Paviljoen Appelbergen in Glimmen. Brouwmeester Niek Hartman is ooit thuis in de schuur begonnen met het hobbymatig brouwen van bier. Na vele positieve reacties heeft hij besloten een brouwerij te openen. En met succes, want er zijn inmiddels al veel liefhebbers. Naast een IPA, een Tripel en een Quadrupel, is er nu ook een Weizen, een lekker frisse dorstlesser voor de warme dagen.

Lees meer

Brouwerij Westerwolde

In een voormalige biggenschuur in het hart van Westerwolde is Brouwerij Westerwolde gevestigd. Deze brouwerij is een uit de hand gelopen hobby van vader Harm en zoon Thijs. Samen brouwen ze met zorg, liefde en aandacht de verschillende soorten speciaalbier. De bieren worden op een zo duurzaam mogelijke manier gebrouwen en de ingrediënten worden lokaal ingekocht. Inmiddels hebben ze 6 vaste soorten bier en per seizoen zijn er ook nog andere soorten verkrijgbaar. Elke zaterdag is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de brouwerij.

Lees meer

Grunn Bier

Goudhaantje, Hoagelwit, Hail & Zegen, Rode Hoan, Dreidubbel... De namen van de bieren zeggen het al: dit zijn goudgele rakkers voor de échte Groningers. Het streekbier wordt volgens eigen recept gebrouwen uit natuurlijke grondstoffen en telt al een behoorlijk aantal speciaalbieren waaronder een weizen, tripel en bock.

Lees meer

Plattelandsbrouwerij Het Zotte Kalf

Na jaren van hobbymatig brouwen richtten twee jeugdvrienden in een oude boerderij tussen Winsum en Onderdendam de Plattelandsbrouwerij Het Zotte Kalf op. Waar ze ooit letterlijk tussen de kalfjes begonnen is het door de jaren heen uitgegroeid tot een professionele brouwerij. Naast een heel aantal seizoensbieren zijn er drie bieren altijd verkrijgbaar: de Barrosã Blond, Salorn Tripel en Galloway Porter. Allemaal vernoemd naar een koeienras, zo zal de binding met het platteland er altijd zijn. De bieren zijn op veel plekken in de provincie verkrijgbaar, neem er eens eentje. 

Lees meer

Beerwalk Groningen

Een stadstour en bierproeverij in één. Met een gids, een echte Stadjer, ontdek je alles over de rijke (bier)historie van de stad Groningen. De tocht gaat langs Brouwerij Martinus, Dokjard, De Prael en Café De Toeter. Bij deze mooie plekken drink je natuurlijk een lekker Gronings gebrouwen biertje. Op een unieke wijze leer jij de stad kennen.

Lees meer

Meer Groningse brouwers

Andere brouwers uit de provincie die met eigen ketels hun bieren brouwen, zijn Brouwerij Vandenbroek (Midwolde), Folkingebrew (Hoogezand) en Wildervanker Bierbrouwerij (Wildervank). En dan zijn er ook nog de zogenaamde 'huurbrouwers' zoals van het hierboven besproken Grunn Bier, die geen eigen ketels hebben maar wel zelf brouwen. Hieronder vallen ook bijvoorbeeld ook Staalbaard en het Kruisherenbier uit de proviandkelder van Klooster Ter Apel.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief