Groningse biertjes

Ooit was Groningen de graanschuur van Nederland. Geen wonder dus dat deze streek een rijke bierhistorie kent. De lokaal gebrouwen bieren hebben de laatste jaren een flinke opmars gemaakt en elk jaar vindt in de Martinikerk het Bierfestival Groningen plaats. Zin in een biertje uit de streek? Lees hier alles over het Gronings gerstenat.

Bax Bier

Deze jonge bierbrouwerij uit de stad maakt unieke speciaalbieren door invloeden van bierstijlen van over de hele wereld te combineren. Zo’n twee jaar na de eerste stappen op de biermarkt, betrok Bax Bier een pand aan de Friesestraatweg, waar bezoekers een biertje kunnen drinken in het proeflokaal. De bieren van Bax Bier zijn inmiddels verkrijgbaar op ruim 600 plaatsen door het hele land. Eén van de bekendste bieren van Bax is vernoemd naar de typisch Groningse uitspraak Kon Minder. Nieuwsgierig? In de brouwerij worden regelmatig workshops en proeverijen georganiseerd. Het proeflokaal is van donderdag tot en met zondag geopend.

Lees meer

Rockin’ Ludina Brewery

Deze eveneens jonge stadsbrouwerij heeft met eigenzinnige recepten en mooie bieren binnen een jaar een plek verworven in de biermarkt. In de zomer van 2015 presenteerde brouwerij Rockin' Ludina haar eerste bier. De eerste bieren werden op kleine schaal gebrouwen aan boord van de uit 1910 stammende Tjalk de Ludina, gelegen tegenover café De Toeter. In oktober 2015 is de brouwerij tweede geworden in de verkiezing 'Het beste Bockbier van Nederland'. 

Lees meer

Brouwerij Martinus

In de binnenstad van Groningen, op een steenworp afstand van de Grote Markt, brouwt Brouwerij Martinus sinds oktober 2015 speciaalbieren in een uniek industrieel pand aan de Kostersgang. In de voormalige drukkerij worden speciaalbieren gebrouwen, van Pale Ale tot Triple tot Weizen. Naast de brouwerij is er ook een proeflokaal en restaurant waar regelmatig evenementen georganiseerd worden.

Lees meer

Corviri

De Corviri Brouwerij is een microbrouwerij die zelf brouwt in de kelder van het Paviljoen Appelbergen in Glimmen. De maximale brouwcapaciteit bedraagt op dit moment 100 liter. Brouwmeester Niek Hartman is ooit thuis in de schuur begonnen met het hobbymatig brouwen van bier. Na vele positieve reacties heeft hij in 2015 besloten de brouwerij te openen. En met succes, want naast een IPA, een Tripel en een Quadrupel, is er nu ook de Corviri Weizen, een heerlijk frisse dorstlesser voor de warme dagen.

Lees meer

Groningse Bierbrouwerij

De Groningse Bierbrouwerij brouwt onder meer het ambachtelijke Grunn Bier. Dit doen ze voornamelijk in Duitsland en België. Ook het Kruisheren bier van het Klooster Ter Apel wordt door de Groningse Bierbrouwerij gebrouwen. Op het bierfestival in 2016 won de Kruisheren Augustinus Tripel de 1e prijs voor het beste en de lekkerste Tripel. Benieuwd? De Groningse Bierbrouwerij organiseert regelmatig evenementen waaronder diverse proeverijen.

Lees meer

Bierbrouwerij Maallust

Net over de grens, in Veenhuizen (Drenthe), bevindt zich brouwerij Maallust. Hier brouwen 25 'zware jongens' hun authentieke bieren op een ambachtelijke wijze. Standaard in het assortiment zijn: Kolonist Weizen, Vagebond Vienna, Weldoener Blond en Zware Jongen Tripel. Ga de grens over voor een lekker biertje op het terras van het mooie Proeflokaal. 

Lees meer

Meer Groningse brouwers

Andere brouwers uit de provincie die met eigen ketels hun bieren brouwen, zijn Brouwerij Vandenbroek (Midwolde), M-bier (Veendam) en Wildervanker Bierbrouwerij (Wildervank). En dan zijn er ook nog de zogenaamde 'huurbrouwers' zoals de hierboven besproken Brouwerij Groninger, Brouwerij Vechter en de Groningse Bierbrouwerij, die geen eigen ketels hebben, maar wel zelf brouwen. Hieronder vallen ook Jotner (gebrouwen in Twente) en Staalbaard (gebrouwen in Raalte). In de Proviandkelder van het Klooster Ter Apel is Kruisherenbier te koop. 

Biercafés in Groningen

Behalve bierbrouwerijen telt de stad Groningen ook nog diverse biercafés waar je (speciaal)bieren uit alle windstreken kunt proeven. Zo is er het Belgisch Café de Pintelier, dat onlangs de tweede plek haalde in de landelijke Café Top 100. Het kleinere Bierlokaal Café de Koffer is een gezellig biercafé in de Schildersbuurt met 10 tapbieren en meer dan 280 bieren op fles. Niet alleen bier- maar ook whiskyfans kunnen hun hart ophalen in Café De Toeter, dat beschikt over 16 tappunten, meer dan 100 flesbieren en ruim 300 single malt whisk(e)y’s. In het Harbourcafe worden bier en spijs gecombineerd, want naast een lunch- en dinerkaart is er ook een uitgebreide bierkaart met meer dan 25 speciaalbieren van de tap. Ken je alle bovengenoemde adresjes al? Een nieuwe plek voor bierliefhebbers is Proeflokaal MOUT aan het Gedempte Zuiderdiep, het tweede café ter wereld dat alleen Nederlands bier schenkt. 

Liever thuis genieten van een speciaalbiertje? Loop dan eens binnen bij Drankenhandel Van Erp voor een groot assortiment aan speciaalbieren. Van Erp is gevestigd in de Grote Kromme Elleboog.