Groningse biertjes

Ooit was Groningen de graanschuur van Nederland. Geen wonder dus dat deze streek een rijke bierhistorie kent. De lokaal gebrouwen bieren hebben de laatste jaren een flinke opmars gemaakt en elk jaar vindt in de Martinikerk het Bierfestival Groningen plaats. Zin in een glaasje Gronings gerstenat? Wij lichten een paar leuke Groningse brouwerijen voor je uit.

Bax Bier

Deze bierbrouwerij uit de stad maakt unieke speciaalbieren door invloeden van bierstijlen van over de hele wereld te combineren. Zo’n twee jaar na de eerste stappen op de biermarkt, betrok Bax Bier een pand aan de Friesestraatweg waar bezoekers een biertje kunnen drinken in het proeflokaal, met zonnig terras aan het Reitdiep. De bieren van Bax zijn inmiddels verkrijgbaar op ruim 600 plaatsen door het hele land. Eén van hun bekendste bieren is vernoemd naar de typisch Groningse uitspraak Kon Minder. Nieuwsgierig? In de brouwerij worden regelmatig workshops en proeverijen georganiseerd. Het proeflokaal is van donderdag tot en met zondag geopend.

Lees meer

Rockin’ Ludina Brewery

In de zomer van 2015 presenteerde brouwerij Rockin' Ludina haar eerste bier. Die eerste bieren werden op kleine schaal gebrouwen aan boord van de uit 1910 stammende Tjalk de Ludina, gelegen tegenover café De Toeter. De brouwerij probeert zich te onderscheiden door barrel aged bieren. De Rockin' Ludina specials hebben een houtlagering gehad op bijvoorbeeld een sherry-, wijn- of whiskyvat. Door het bier in dit vat te laten rusten, krijgt het tonen van de sherry, wijn of whisky, wat voor een unieke smaak zorgt.

Lees meer

Brouwerij Martinus

In de binnenstad van Groningen, op een steenworp afstand van de Grote Markt, brouwt Brouwerij Martinus sinds oktober 2015 speciaalbieren in een uniek industrieel pand aan de Kostersgang. Waar eens de drukpers stond te draaien, staan nu de brouwketels te pruttelen. In de voormalige drukkerij worden speciaalbieren gebrouwen, van Pale Ale tot Triple tot Weizen. Op de eerste verdieping bevindt zich het restaurant, op de tweede verdieping het brouwcafé. Last but not least: het dakterras met uitzicht over de daken van Groningen en de Martinitoren maakt de Groningse bierbeleving helemaal compleet.

Lees meer

Corviri

De Corviri Brouwerij is een microbrouwerij die zelf brouwt in de kelder van het Paviljoen Appelbergen in Glimmen. Brouwmeester Niek Hartman is ooit thuis in de schuur begonnen met het hobbymatig brouwen van bier. Na vele positieve reacties heeft hij besloten een brouwerij te openen. En met succes, want er zijn inmiddels al veel liefhebbers. Naast een IPA, een Tripel en een Quadrupel, is er nu ook een Weizen, een lekker frisse dorstlesser voor de warme dagen.

Lees meer

Grunn Bier

Goudhaantje, Hoagelwit, Hail & Zegen, Rode Hoan, Dreidubbel... De namen van de bieren zeggen het al: dit zijn goudgele rakkers voor de échte Groningers. Het streekbier wordt volgens eigen recept gebrouwen uit natuurlijke grondstoffen en telt al een behoorlijk aantal speciaalbieren waaronder een weizen, tripel en bock.

Lees meer

Bierbrouwerij Maallust

Net over de grens, in Veenhuizen (Drenthe), bevindt zich brouwerij Maallust. Hier brouwen 25 'zware jongens' hun authentieke bieren. Lange tijd was gevangenisdorp Veenhuizen een zelfvoorzienend dorp. In wat ooit de graanmaalderij was, zijn nu de koperen ketels van bierbrouwerij Maallust gevestigd. Hierin wordt sinds 2011 op ambachtelijke wijze bier gebrouwen. Van alleen de beste ingrediënten.Vanzelfsprekend smaken deze het lekkerst op het terras van het Maallust Proeflokaal.

Lees meer

Meer Groningse brouwers

Andere brouwers uit de provincie die met eigen ketels hun bieren brouwen, zijn Brouwerij Vandenbroek (Midwolde), M-bier (Veendam) en Wildervanker Bierbrouwerij (Wildervank). En dan zijn er ook nog de zogenaamde 'huurbrouwers' zoals van het hierboven besproken Grunn Bier, die geen eigen ketels hebben maar wel zelf brouwen. Hieronder vallen ook bijvoorbeeld ook Jotner, Staalbaard en het Kruisherenbier uit de proviandkelder van Klooster Ter Apel.

Ontdek ook