Adressen met een goed verhaal

Groningen kent tal van leuke winkels en eetadressen. Er valt genoeg te ontdekken. Toch zijn sommige plekken nét even wat specialer dan andere. Zo zijn er plekken die maatschappelijke betrokkenheid tonen door, bijvoorbeeld, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te bieden. Dat maakt een bezoekje aan die plekken zeker de moeite waard. Wij hebben de volgende adressen uitgelicht met een bijzonder verhaal.

Stad

Brownies&downieS

Oosterstraat 57 - De lekkerste brownies in Groningen eet je misschien wel bij Brownies&downieS. Het zoete chocoladegebakje hebben ze hier weten te perfectioneren. En er zijn allerlei varianten te bestellen: van een brownie met stroopwafel, tot eentje met Oreo of een blondie met witte chocolade. Maar er ze hebben hier nog veel meer lekkers op de kaart. Zo kan je hier ook heerlijk lunchen of hightea-en. En daarbovenop biedt Brownies&downieS ook nog eens een werkplek aan mensen met een beperking. Dat is nou nog eens een goed verhaal!

Lees meer

Het Oude Politiebureau

Zaagmuldersweg 3 – Midden in de Oosterparkwijk vind je stadsrestaurant Het Oude Politiebureau in, hoe kan het ook anders, een oud politiegebouw. Deze plek kan worden beschouwd als het kloppende hart van de wijk. Naast dat ze hier werkervaringsplekken bieden aan mensen die tijdelijk of permanent niet kunnen deelnemen aan de reguliere arbeidsmarkt, zetten ze zich hier nog in voor veel meer. Zo hebben ze een duurzame missie, maar zetten ze zich ook in voor de wijk door hun 'doneer een diner' actie. Als klap op de vuurpijl eet je hier ook gewoon nog eens heel lekker: verrassende gerechten met seizoensproducten. Een bijzondere plek met een mooi verhaal en heerlijk eten, zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Lees meer

Ukraine food

Kerklaan 23 – Lekker eten en tegelijkertijd een goed doel steunen? Dat kan bij Ukraine Food. De opbrengsten van het restaurant gaan naar Oekraïners die het nodig hebben. Het menu bestaat uit zeer verrassende en traditionele gerechten uit Oekraïne. Laat je onderdompelen in de cultuur van Oekraïne en word verrast met heerlijke lekkernijen op je bord.

Lees meer

Grand cafe Hoendiep

Hoendiep 99C - Bij de woonboulevard aan het Hoendiep vind je het gezellige Grand cafe Hoendiep. De perfecte stop als je een dagje aan het shoppen bent voor een lekkere lunch of koffie met gebak. Het café is een initiatief van Cosis, hierdoor krijgen mensen met een beperking de kans om te leren werken, samenwerken met collega’s en gasten te bedienen. Het café serveert gebak vanuit Bakkerij Coos, wat ook wordt gerund vanuit Cosis. Zo weet je zeker dat alles wat je hier eet en drinkt met zorg is gemaakt.

Lees meer

De Prael

Boterdiep 75 - Een brouwerij, restaurant én een plek waar mensen die buiten de boot vallen op de arbeidsmarkt aan de slag kunnen: dat is De Prael. De Prael is niet zomaar een brouwerij, maar een brouwerij met een missie. Hier geloven ze in een arbeidsmarkt die toegankelijk is voor iedereen. Met proeflokalen en brouwerijen waar mensen kunnen werken wil De Prael het gat in de arbeidsmarkt dichten. Lekker eten, parels van bier en een relaxte sfeer; hier moet je eens een kijkje nemen.

Lees meer
Brouwerij de Prael

Ommeland

Cosis Ons Hertenkamp

De Appelhof 32, Harkstede -  In het theehuis van Cosis Ons Hertenkamp maken de cliënten van de dagbesteding graag een potje thee of wat limonade voor je klaar. De theepotten zijn prachtig, er zit een chique kopje bij en iedereen krijgt een koekje en een alcoholvrij ‘likeurtje’. Kinderen kunnen er dieren aaien bij de kinderboerderij, spelen in de speeltuin en er worden allerlei andere leuke activiteiten georganiseerd.

Lees meer

Ecologische Zorgboerderij De Mikkelhorst

Klaverlaan 37, Haren - Grenzend aan een prachtig natuurgebied, ligt de Ecologische Zorgboerderij De Mikkelhorst. De Mikkelhorst streeft naar harmonie met natuur en omgeving. Zo verkopen ze er in de boerderijwinkel producten uit eigen tuin en streek, produceren ze energie met de zonnepanelen op het dak en werken er mensen met een beperking of een specifieke hulpvraag. Leef je hier uit in de speeltuin, aai geiten op de kinderboerderij, neem een kijkje in de houtkloverij of koop wat lekkers in de landwinkel.

Lees meer
Schaap

Lekker Anderz

Menistenplein 10A, Stadskanaal - Bij lunchroom Lekker Anderz kun je niet alleen een uitgebreide lunch bestellen. Ook voor een ontbijt, huisgemaakte gebakjes, chocolade en ijs kun je hier terecht. De zaak is ruim opgezet zodat iedereen zich welkom voelt. En de lunchroom wordt mede gerund door mensen met een beperking. Kom eens langs en geniet van al het lekkers. En van de positieve en eerlijke benadering, een grap en bovenal een vrolijke lach.

Lees meer

Kinderboerderij Winschoten

Bovenburen 96, Winschoten - Bij de kinderboerderij in Winschoten wandelen de dieren lekker rond. Als je klaar bent met dieren kijken, neem je plaats in het bijbehorende café voor een limonade. Het team van de kinderboerderij bestaat gemiddeld uit twintig mensen met een verstandelijke beperking. En er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Van pannenkoeken bakken tot kinderfeestjes. Vergeet na je bakje koffie niet om nog even gedag te zeggen tegen de grappige biggetjes.

Lees meer

Spijslokaal Warffum

Oosterkerkpad 3, Warffum - Gevestigd in de oude bewaarschool van Openluchtmuseum het Hoogeland zit Het Spijslokaal. Neem plaats in de oude gymzaal en bestel een kopje koffie met versgebakken taart. Of ga voor een lunch met allerlei streekproducten. Naast dat ze hier lekker eten maken helpen ze ook graag een handje. Met het project ‘Lekker Leren Werken’ biedt Stichting Het Spijslokaal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in Noord-Groningen begeleiding aan in het opdoen van praktijkervaring en een opstap naar een baan in de horeca. 

Lees meer

Brasserie Kade Z

Van Starkenborghkanaal Zuidzijde 1, Zuidhorn - Voor bediening met een lach moet je bij Brasserie Kade Z zijn in Zuidhorn. Naast het feit dat je hier heerlijk kan lunchen en borrelen, werkt Kade Z ook samen met De Ster. De Ster wil mensen met een verstandelijke beperking een waardevolle, gewaardeerde en passende dagbesteding bieden zodat ook zij gewoon mee kunnen doen in de samenleving. Dat klinkt als een win-win situatie!

Lees meer

Meer adresjes met een goed verhaal

Dit is slechts een selectie van de vele leuke adressen met een goed verhaal in de Groningen. Zo zijn in Stad bijvoorbeeld ook Pura Vida, Salmagundi Living, Luhu, Eeterie de Globe, Mennoos kookerij en de Wereldwinkel zeer de moeite waard. En ook in de provincie zijn er meer plekken met een goed verhaal zoals Huiskamer Heirhuysd'Olle Witte SchouleDe Koffieleut en De Spinberg. Waar zien we jou binnenkort?

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief