Adressen met een goed verhaal

Groningen kent tal van leuke winkels en eetadressen. Er valt genoeg te ontdekken. Toch zijn sommige plekken nét even wat specialer dan andere. Zo zijn er plekken die maatschappelijke betrokkenheid tonen door, bijvoorbeeld, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te bieden. Dat maakt een bezoekje aan die plekken zeker de moeite waard. Wij hebben de volgende adressen uitgelicht met een bijzonder verhaal.

Stad

Mennoos Kookerij

Paterswoldseweg 267 - Gevestigd in het Menno Lutterhuis zit Mennoos Kookerij. In een voormalige aula van een verzorgingstehuis zit nu een wel heel knus restaurant. Hier eet je huisgemaakte, versbereide en heerlijke wereldgerechten voor een Hollandse prijs. En ze dragen hier ook graag een steentje bij. (Jong)volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen hier terecht voor een arbeidsmatige dagbesteding. Zo eet je niet alleen lekker maar ook maatschappelijk verantwoord.

Lees meer

Luhu

Munnekeholm 4 – Een bijzondere plek met een nieuw concept voor Groningen. Luhu is een café waar doven en slechthorenden de leiding nemen. Bestel hier een bak koffie in gebarentaal. Dit café laat bezoekers kennis maken met de dovencultuur. Het is juist bedoeld voor mensen die nog weinig ervaring hebben met gebarentaal. De boodschap die Luhu wil overbrengen is dat er meerdere manieren zijn om te communiceren. Een bijzondere plek met een mooi verhaal, zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Meer info

Ukraine food

Kerklaan 23 – Lekker eten en tegelijkertijd een goed doel steunen? Dat kan bij Ukraine Food. De opbrengsten van het restaurant gaan naar Oekraïners die het nodig hebben. Het menu bestaat uit zeer verrassende en traditionele gerechten uit Oekraïne. Laat je onderdompelen in de cultuur van Oekraïne en word verrast met heerlijke lekkernijen op je bord.

Lees meer

Eeterie de Globe

Akerkhof 22 - Achter de Akerk vind je De Globe. De Globe is opgezet als multiculturele eetvoorziening. Daarmee creëren ze werk voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, jongeren zonder stageplek en het biedt deelnemers met een zorgindicatie of vrijwilligers leuke en zinvolle deelname in de Groninger samenleving. De Globe werkt samen met WerkPro, een organisatie die mensen helpt stappen te zetten naar zelfstandig leven, wonen en werken. Dagelijks worden hier wisselende, creatieve en betaalbare gerechten van een internationale kaart geserveerd.

Meer info

De Groene Stoel

Gedempte Zuiderdiep 26 - De Groene Stoel is een plekje waar je even kan ontsnappen aan de drukte van de stad. In de keuken werken ze met biologische en lokale ingrediënten, die ze verwerken in wereldse gerechten. Naast goed eten heeft de Groene Stoel ook een goed verhaal. Met een opleiding, versterking van het netwerk en zicht op een baan in de horeca, biedt restaurant De Groene Stoel een plaats waar vluchtelingen het vertrouwen in zichzelf terugkrijgen en zich kunnen ontplooien als persoon in een vreemd land. Integratie op zijn lekkerst!

Meer info

Cosis Ons Hertenkamp

Harkstede -  In het theehuis van Cosis Ons Hertenkamp maken de cliënten van de dagbesteding graag een potje thee of wat limonade voor je klaar. De theepotten zijn prachtig, er zit een chique kopje bij en iedereen krijgt een koekje en een alcoholvrij ‘likeurtje’. Kinderen kunnen er dieren aaien bij de kinderboerderij, spelen in de speeltuin en er worden allerlei andere leuke activiteiten georganiseerd.

Lees meer

Ecologische Zorgboerderij De Mikkelhorst

Haren - Grenzend aan een prachtig natuurgebied, ligt de Ecologische Zorgboerderij De Mikkelhorst. De Mikkelhorst streeft naar harmonie met natuur en omgeving. Zo verkopen ze er in de boerderijwinkel producten uit eigen tuin en streek, produceren ze energie met de zonnepanelen op het dak en werken er mensen met een beperking of een specifieke hulpvraag. Leef je hier uit in de speeltuin, aai geiten op de kinderboerderij, neem een kijkje in de houtkloverij of koop wat lekkers in de landwinkel.

Lees meer
Schaap

Lekker Anderz

Bij lunchroom Lekker Anderz kun je niet alleen een uitgebreide lunch bestellen. Ook voor een ontbijt, huisgemaakte gebakjes, chocolade en ijs kun je hier terecht. De zaak is ruim opgezet zodat iedereen zich welkom voelt. En de lunchroom wordt mede gerund door mensen met een beperking. Kom eens langs en geniet van al het lekkers. En van de positieve en eerlijke benadering, een grap en bovenal een vrolijke lach.

Lees meer

Kinderboerderij Winschoten

Winschoten - Bij de kinderboerderij in Winschoten wandelen de dieren lekker rond. Als je klaar bent met dieren kijken, neem je plaats in het bijbehorende café voor een limonade. Het team van de kinderboerderij bestaat gemiddeld uit twintig mensen met een verstandelijke beperking. En er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Van pannenkoeken bakken tot kinderfeestjes. Vergeet na je bakje koffie niet om nog even gedag te zeggen tegen de grappige biggetjes.

Lees meer

Spijslokaal Warffum

Gevestigd in de oude bewaarschool van Openluchtmuseum het Hoogeland zit Het Spijslokaal. Neem plaats in de oude gymzaal en bestel een kopje koffie met versgebakken taart. Of ga voor een lunch met allerlei streekproducten. Naast dat ze hier lekker eten maken helpen ze ook graag een handje. Met het project ‘Lekker Leren Werken’ biedt Stichting Het Spijslokaal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in Noord-Groningen begeleiding aan in het opdoen van praktijkervaring en een opstap naar een baan in de horeca. 

Lees meer

Havengebouw Leek

In het havengebouw van de haven van Leek kun je genieten van een heerlijk kopje koffie of thee met wat lekkers, terwijl je uitkijkt over het Leekstermeer en het bos van Nienoord. Mensen met een verstandelijke beperking en begeleiders van zorginstelling De Zijlen runnen het Havengebouw. Zij zijn actief in de bediening, in de verkoop, achter de kassa of in de keuken. De ideale plek om even pauze te nemen na een wandeling of fietstocht door het gebied.

Lees meer

Meer adresjes met een goed verhaal

Dit is slechts een selectie van de vele leuke adressen met een goed verhaal in de Groningen. Zo zijn in de binnenstad bijvoorbeeld ook Brownies&downieS, De Preal, Pura Vida, Salmagundi LivingStadsrestaurant Het Oude Politiebureau, Grand Café Hoendiep en de Wereldwinkel zeer de moeite waard. En ook in de provincie zijn er meer plekken met een goed verhaal zoals Kade ZHuiskamer Heirhuysd'Olle Witte SchouleDe Koffieleut en De Spinberg. Waar zien we jou binnenkort?

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief