Eierballen maken

Als je dan toch liever de deur niet uit gaat, haal dan een stukje Groningen in huis. Het Groningen waar je normaal gesproken misschien niet het geduld of de tijd voor hebt. Wat dacht je van overheerlijke, zelfgemaakte eierballen? Daar maak je iedereen in huis blij mee. De ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis, dus ook daar hoef je niet meer voor naar buiten. Heel veel kookplezier!

Ingrediënten (voor 4 eierballen)

65 g tarwebloem + 50 g voor het paneren
1 tl kerriekruiden of anders naar smaak*
1 tl gemalen mosterdzaad of anders naar smaak*
Gedroogde of verse peterselie
32 g ongezouten roomboter
250 ml koude kruiden- of groentebouillon
4 middelgrote eieren + 1 ei (opgeklopt) voor het paneren
50 g paneermeel of broodkruim

* In dit voorbeeld is een specerijenmengsel gebruikt met chili, koriander, fenegriek, gember, kaneel, karwijzaad, komijnzaad, kruidnagelen, nootmuskaat, peper, piment, kurkuma en venkelzaad.

Bereiden

Ragout maken

Zeef de bloem in een kom en voeg de specerijen en peterselie toe. Smelt de boter in een steelpan. Voeg zodra de boter begint te borrelen het bloem/specerijenmengsel toe. Verhit het geheel al roerend 3 minuten op laag vuur. Let op dat het niet te donker wordt of aanbrandt tijdens het inkoken.

Schenk de groentebouillon erbij, breng aan de kook en roer met een garde zodat er geen klontjes ontstaan. Breng op smaak met peper en zout. Laat al roerend enkele minuten garen op laag vuur. Schep de ragout in een schaal, dek af en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Laat daarna ongeveer 5 uren opstijven in de koelkast of 1,5 uur in de vriezer.

Eieren prepareren

Kook de eieren in ongeveer 5 minuten hard, laat schrikken onder koud water en pel ze. Dep de eieren droog met een stuk keukenpapier.

Verdeel de ragout in 4 gelijke porties van ongeveer 80 gram. Bestuif je handpalmen met wat bloem. Maak balletjes van de ragout en druk ze plat. Bestuif de eieren met wat bloem en vouw de ragout gelijkmatig om het ei heen. Wikkel de eieren in vershoudfolie en laat 24 uur opstijven in de koelkast.

Doe de bloem voor het paneren op een bord. Klop het ei los in een kom. Doe het paneermeel op een bord. Haal de eierballen achtereenvolgens door de bloem, het ei en paneermeel. De eierbal is nu klaar om de frituur in te gaan!

Frituren

Verhit olie in een frituurpan tot 170 °C. Frituur de eierballen ongeveer 5 minuten. Let op: frituur eierballen niet in te hete olie, anders wordt het ei van binnen niet warm en van buiten te bruin.

Let op: eet de eierballen direct of bewaar ze maximaal twee dagen in de koelkast. Daarna zijn ze niet meer lekker. Je kunt de bal niet invriezen.

Voor de eierbalfan

Zeg je eierbal, dan zeg je Groningen. Voor de Groningers is hij zo gewoon, dat we soms vergeten hoe bijzonder onze ‘aaierbal’ is. Maar het stempeltje ‘UNESCO immaterieel cultureel erfgoed’ scoor je natuurlijk niet zomaar. De Groningen Store heeft een aantal leuke producten die deze geliefde snack in het zonnetje zetten. Leuk voor iedere eierbalfan.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief