Groninger herfststoofpot maken

De bruine cafés stromen vol, d' Olle Grieze heeft weer natte voeten en het Noorderplantsoen kleurt langzaam oranje. Dat kan maar een ding betekenen: het is herfst! De perfecte tijd voor een lekkere herfststoofpot. Met de herfstbok 'De 5e Klok' van de Groningse brouwerij Martinus en Groninger mosterd is het een échte Groningse stoofpot. Wat is er nou lekkerder dan een pruttelend stoofpotje op het fornuis als je door weer en wind thuiskomt. Eet smakelijk!

Ingrediënten

700 gram riblappen of sukkadelappen
2 eetlepels Groninger mosterd
2 witte uien
3 tenen knoflook
1 eetlepel bloem
1 eetlepel roomboter
1 flesje Martinus herfstbok 'De 5e klok'
3 laurierblaadjes
4 kruidnagels
200 ml runderbouillon of fond
2 eetlepels tomatenpuree
2 plakken ontbijtkoek
250 gram wortelen

Haal het vlees en de groenten bij de lokale slager en groenteboer om er een extra Groningse stoofpot van te maken.

Bereiding

Snij het vlees in blokjes en meng dit met de mosterd. Snij ondertussen de uien en de knoflook fijn. Doe een flinke klont boter in de pan en bak het vlees hierin rondom bruin. Zorg dat er een mooi bruin laagje om het vlees komt, voor een extra intense smaak. Haal wanneer er te veel vocht/vet in de pan zit wat vocht uit en voeg later weer toe aan de uien. Haal het vlees uit de pan en zet even opzij.

Fruit de uien in het bakvet van het vlees en voeg hierna de knoflook toe. Voeg wanneer de uien glazig zijn de bloem toe en bak dit een paar minuten mee.

Voeg de herfstbok van Martinus toe aan het uienmengsel en roer totdat het bloemmengsel helemaal is opgenomen. Voeg hierna de tomatenpuree, runderbouillon, laurierblaadjes en kruidnagel toe en roer nogmaals goed door.

Kruimel de ontbijtkoek door de stoofpot en voeg het vlees toe. Laat de Groningse stoofpot minimaal 3 uur pruttelen. Roer af en toe door en voeg wanneer de stoof te droog wordt wat extra bouillon toe.

Snij de wortelen in plakjes en voeg na 3 uur pruttelen toe aan de stoofpot. Laat de wortelen nog minimaal een half uur meestoven en voeg indien nodig wat extra zout en peper toe. Wanneer het vlees zacht is en uit elkaar valt is de Groningse stoofpot klaar. 

Lekker met gekookte aardappelen of een smeuïge aardappelpuree. Eet smakelijk!

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief