24 uur in het Westerkwartier

Struinen door een uniek landschap

In het zuidwesten van de provincie ligt het Westerkwartier. Een bijzondere regio met het oudste cultuur landschap van Europa. Kronkelende wegen, pittoreske dorpen op heuvels en eindeloze vergezichten. Het Westerkwartier is perfect voor een mooie fietstocht, maar er is nog veel meer om je mee te vermaken. Ontdek oude borgen of ga zelfs op struisvogelsafari. Er is genoeg te beleven, ga je mee?​

Wakker worden in het oudste cultuurlandschap van Nederland

Wrijf de slaap uit je ogen en kijk eens even goed om je heen. Het valt je op het eerste oog misschien niet meteen op, maar hoe langer je kijkt hoe unieker het landschap wordt. Kronkelende sloten, dorpjes op heuvels en eindeloos ver zicht. Je staat midden in het Nationaal Landschap Middag-Humsterland, het oudste cultuurlandschap van Nederland. Een mooi gebied om per fiets te ontdekken. Bekijk het landschap bijvoorbeeld vanuit het oog van kunstkring De Ploeg met een van de De Ploeg fietsroutes. Onderweg kom je de wierdendorpen die het landschap kenmerken tegen. Deze dorpjes liggen boven op heuvels, zodat men vroeger wanneer het land overstroomde toch droge voeten hield. Ezinge is zo’n wierdendorp, hier vind je Museum Wierdenland waar je alles leert over de historie van Middag-Humsterland.​

Pittoresk lunchen

Even verderop vind je Garnwerd. In dit knusse dorpje aan het Reitdiep lijkt het soms alsof de tijd heeft stil gestaan. Met een kerk, een molen en een authentiek bruggetje heeft het dorp eigenlijk alles wat je wilt. Wist je dat je hier ook het smalste straatje van Nederland vind waar je met de auto doorheen mag rijden? Garnwerd is een ideale plek om een tussenstop te maken. Aan het Reitdiep vind je twee restaurants waar je terecht kan voor een heerlijke lunch. Bij Garnwerd aan Zee kunnen kinderen zich uitleven in het water en het zand terwijl de ouders toekijken vanaf het terras. Aan de andere kant van de brug vind je het historische pand van Bij Hammingh. Terwijl je uitkijkt over het water geniet je van een heerlijke maaltijd. 

Actief de middag door

Nu het buikje weer vol zit kan je er weer een hele middag tegenaan. In en rondom Leek is namelijk ook een heleboel te beleven. Zo ligt aan de rand van het dorp de Borg Nienoord met haar omliggende landgoed. Binnen in het statige pand ontdek je hoe de Groninger adel vroeger leefde en in de tuin kijk je je ogen uit in de schelpengrot. Verder vind je op het landgoed ook het familiepark waar kinderen zich helemaal uit kunnen leven. Is het wat minder weer? Dan kan je terecht bij Posta7 in Tolbert, een dorp verderop. Binnen hebben ze tal van activiteiten, van midgetgolf tot curling. Wil je nou iets écht unieks beleven? Dan kan je in het Westerkwartier zelfs op safari. Bij Struisvogelhouderij Fam. W. De Kreij, in het dorpje Boerakker, kan je namelijk op een heuse struisvogelsafari. Daar leer je alles over de grootste loopvogels ter wereld.

Aan tafel

Na een dag vol avonturen in het Westerkwartier is het tijd om aan te schuiven voor het avondmaal. Gelukkig zijn daar ook genoeg mogelijkheden voor. Zo kan de liefhebber van uitgebreid tafelen terecht bij Herberg Onder de Linden in Aduard. De koks zetten hier elke avond hun beste beentje voor om weer een verrassend menu op tafel te zetten, niet voor niets dat men een prestigieuze Michelinster heeft. Waan je je liever in verre oorden? Dan kan je bij de Eisseshof terecht voor een Indonesische maaltijd. Liefhebbers van de historie kunnen ook uitgebreid dineren in de laatste boerderijborg in Nederland, de Piloersemaborg.

Bijzonder de nacht in

Wanneer de avond valt is het tijd om onder de lakens te duiken. Bij de Hayema Heerd kan dat op een wel heel bijzondere manier, in een stro-iglo. Slapen doe je daar ook niet op een normaal matras, want ook deze is gemaakt van stro. Slaap je liever op een echt matras? Dan leggen ze je bij In ’t Holt 1654 in hartje Zuidhorn helemaal in de watten. Wie na de twee eerdere borgen nog een derde borg wil aandoen tijdens het bezoek aan het Westerkwartier kan terecht in de vakantiewoning in de Coendersborg. Liggend in je bed kijk je terug op een dag vol mooie herinneringen.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief