In het spoor van De Ploeg

Fietsen door een levend schilderij

Wolkenpracht, de enorme weidsheid waardoor je zo ver kunt kijken als je wilt en het licht dat het landschap steeds weer een andere kleur geeft. Dat is het Groninger land dat zo geliefd was bij de kunstenaars van kunstkring De Ploeg. Ervaar dit bijzondere landschap zelf aan de hand van De Ploeg fietsroutes.

De Ploeg

Begin twintigste eeuw richtte een groep jonge kunstenaars de Groninger Kunstkring De Ploeg op. De naam staat voor het omploegen van de aarde; voor het ontwikkelen van vernieuwende kunst. Nu, ruim honderd jaar later, valt het Groningse expressionisme van De Ploeg niet meer weg te denken uit de Nederlandse kunstgeschiedenis.

In vuur en vlam

De Ploegers zetten velden, bomen en luchten in vuur en vlam. Groene luchten, paarse akkers. Zelfs de muren van het Ploegatelier aan de Lage der A in de stad Groningen werden rood geschilderd. Het gebruik van felle kleuren en vormen gaf een geheel nieuwe kijk op het Groninger landschap. De kunstkring zorgde 100 jaar geleden voor een spectaculaire vernieuwing in de landschapskunst. 

© Groninger museum
© Marcel Kerkhof

Kijken door de ogen van De Ploeg

Anno nu inspireert het ruige en vlakke land van de noordelijke provincie nog steeds. Een goede manier om dit bijzondere landschap te ervaren is op de fiets. Dat kan via De Ploeg Hotspots-route, en via een aantal nieuwe e-bikeroutes. Met beide kom je langs de plekken waar de Ploegkunstenaars graag zaten, werkten, discussieerden of peinzend naar buiten staarden. En beide laten zien dat het Groninger platteland nog steeds een lust voor het oog is.

© Abeleisure

De Ploeg Hotspots-route

De Hotspots-route begint en eindigt bij het Groninger Museum en voert langs de ontstaanslocaties van bekende en minder bekende Ploegwerken. Deze mooie, 40 km-lange fietsroute is voorzien van ‘hotspots’: grote replica’s van Ploegschilderijen midden in de Groninger binnenstad en het landschap eromheen. Aan de hand van de hotspots kijk je door de ogen van de kunstenaars van toen naar het nu. Het is fascinerend om te zien hoe het landschap is veranderd, of juist onverwacht herkenbaar is gebleven. Het bijbehorende routeboekje vertelt het verhaal achter elk werk. De Ploeg Hotspots is als routeboekje gratis verkrijgbaar bij het Groninger Museum en bij de Groningen Store in het Forum in Groningen. Of download een digitaal exemplaar.

© Alfred Oosterman

Schilderachtige e-bike routes

De nieuwe e-bikeroutes variëren van ruim 50 km tot een meerdaagse route van 165 km lang. Je doorkruist het Groningen van De Ploeg: de ommelanden met hun weidsheid, wind en ruimte. En zo kijk je opeens met een heel andere blik naar het Groninger land. Met een Ploegblik zie je de windstrepen in de lucht, ontdek je de veelheid aan geeltinten in het rijpe graan en word je verliefd op de idyllische dorpjes met hun uit baksteen opgetrokken kerken. Aan de hand van de fietsknooppunten navigeer je door het landschap. Een gratis app vertelt onderweg bijzondere verhalen: foto’s, muziek- en geluidsfragmenten en natuurlijk (kunst)historische achtergrondinformatie brengen het nu en het toen samen. Je vindt de e-bikeroutes op routesingroningen.nl met zoekwoord 'ploeg'.  

Lees meer

Ontdek ook