In het spoor van De Ploeg

Fietsen door een levend schilderij

Wolkenpracht, de enorme weidsheid waardoor je zo ver kunt kijken als je wilt en het licht dat het landschap steeds weer een andere kleur geeft. Dat is het Groninger land dat zo geliefd was bij de kunstenaars van kunstkring De Ploeg. Ervaar dit bijzondere landschap zelf aan de hand van De Ploeg fietsroutes.

De Ploeg

Begin twintigste eeuw richtte een groep jonge kunstenaars de Groninger Kunstkring De Ploeg op. De naam staat voor het omploegen van de aarde; voor het ontwikkelen van vernieuwende kunst. Nu, ruim honderd jaar later, valt het Groningse expressionisme van De Ploeg niet meer weg te denken uit de Nederlandse kunstgeschiedenis.

In vuur en vlam

De Ploegers zetten velden, bomen en luchten in vuur en vlam. Groene luchten, paarse akkers. Zelfs de muren van het Ploegatelier aan de Lage der A in de stad Groningen werden rood geschilderd. Het gebruik van felle kleuren en vormen gaf een geheel nieuwe kijk op het Groninger landschap. De kunstkring zorgde 100 jaar geleden voor een spectaculaire vernieuwing in de landschapskunst. 

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief