Borg Nienoord

In de borg

Via de toegangspoort en een natuurstenen brug die over de slotgracht voert, kom je binnen op het borgplein. Dit knus ogende plein is omsloten door het hoofdgebouw (de borg) en fraaie bijgebouwen en leidt naar de entree van de adellijke Borg Nienoord. Zodra je de borg binnenkomt, ga je eeuwen terug in de tijd. De Ridderzaal is ingericht in de historische stijl en sfeer van rond 1700 en beschikt over authentieke zeventiende-eeuwse elementen en een zeldzame verzameling portretschilderingen. Op speelse wijze ga je op bezoek bij de drie families die als heren van Nienoord over de omringende streken heersten. Liefhebbers van beeldende kunst kunnen volledig opgaan in de wisselende exposities die te zien zijn in de tentoonstellingshallen. Naast het museum kun je heerlijk snuisteren in de gezellig ingerichte museumwinkel, waar je allerlei leuke, streek gerelateerde (cadeau)artikelen aantreft.

Kijk je ogen uit in de Schelpengrot

Na je bezoek aan de borg mag een bezoek aan het naastgelegen tuinpaviljoen, ook wel Schelpengrot genoemd, niet ontbreken. Het verhaal over deze bijzondere grot gaat terug naar het jaar 1700, toen rondreizende kunstenaars uit het Italiaanse Venetië de binnenkant van dit luxe tuinpaviljoen hebben versierd met een schitterend schelpenmozaïek. Het resultaat is adembenemend mooi. De koepel draagt de naam Schelpengrot, vermoedelijk omdat grotto in het Italiaans ‘mozaïekkamer’ betekent.

Unieke rijtuigencollectie

Sinds 1958 biedt Borg Nienoord onderdak aan het Nationaal Rijtuigmuseum. Dit bijzondere museum bevat een van de grootste rijtuigcollecties van Europa. Koninklijke koetsen, waaronder de oudste Oranjekoets, hooiwagens, rouwkoetsen; je kunt het zo gek niet bedenken of je komt ze hier tegen. Uniek in de collectie zijn de twee bewaard gebleven sleepkoetsen, die nog uit de tijd stammen dat de belasting op koetswielen zo hoog was dat men de koetsen zonder wielen liet rijden. In plaats van wielen werden de koetsen voorzien van met vet ingesmeerde glij-ijzers die in de volksmond smeerlappen werden genoemd. Speciaal voor jonge kinderen staan er rijtuigen opgesteld, waar ze geheel in stijl met verkleedkleren uit de verkleedkist kunnen ervaren hoe het vroeger was om in een rijtuig te zitten. Superspannend en leuk om op een foto vast te leggen voor later. 

Genieten in het sfeervolle café

Tussentijds of na afloop van je onvergetelijke borg-avontuur valt een kop koffie met wat lekkers vast wel in de smaak. Hiervoor strijk je neer in de sfeervolle Tuinkamer van de borg. Voor de stevigere trek kun je hier ook genieten van een lekkere lunch of diner. Met zonnig weer heb je buiten op het ruime terras een betoverend uitzicht over het uitgestrekte landgoed.

En er is nog meer

Op het landgoed vlak naast de borg kun je heerlijk wandelen in de schitterende hedendaagse tuin die aangelegd is in de sfeer van hoe het vroeger was. Achter de borg bevindt zich een groot familiepark met een riante speeltuin en een kinderboerderij waar jonge kinderen zich volledig kunnen uitleven. Van de glijbaan af het water in, spelen, zwemmen en dobberen in het water doe je in het subtropische Zwemkasteel van Nienoord. Kortom, op Landgoed Nienoord kom je tijd tekort. 

Meer borgen in het Westerkwartier

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief