Wandelen in het Westerkwartier

Verken het Westerkwartier te voet en wandel langs wierden, borgen en rustige dorpjes. Volg een uitgestippelde route of bewandel je eigen pad, en ontdek de verschillende natuurgebieden en cultuurlandschappen van dit gebied. Ontsnap aan de drukte, geniet van de rust en laat je verwonderen door de schoonheid van het Westerkwartier.

Middag-Humsterland

Dit groene en ongerepte gebied in het Westerkwartier is het oudste cultuurlandschap van Nederland. Vroeger stroomde hier de zee tussen de eilanden Middag en Humsterland. Mensen woonden hier in de ijzertijd al op woonheuvels, die in Groningen wierden worden genoemd. Deze bijzondere geschiedenis is hier nog altijd zichtbaar. Naast dat je hier fijn kunt fietsen, kan je in dit gebied ook mooie wandelingen maken. Volg een uitgezette route of ga zelf op pad. Je kunt bijvoorbeeld starten in wierdedorp Ezinge of Garnwerd, en vanuit hier het gebied ontdekken. 

Lees meer

Doezumerstruun

Ontdek het verleden van natuurgebied de Doezumermieden met de Doezumerstruun. Op dit boswachterspad in het Westerkwartier voelt het soms alsof je ver van de bewoonde wereld bent. Je merkt direct dat je door veenlandschap loopt zodra je langs de vroeger uitgegraven petgaten en over de voormalige legakkers wandelt. Het startpunt van de wandelroute is Theetuin Blotevoetenhof. Hier kan je wat lekkers eten of drinken, of het Blotevoetenpad volgen.

Lees meer

Parels in het Westerkwartier

Op de website van Parels in het Westerkwartier vind je bijzondere interactieve themaroutes door de regio. Via het routeboekje en de gratis app bekijk je eenvoudig alle routes. Leer bijvoorbeeld meer over wierden, borgen en monniken, of wandel door rustig en bosrijk gebied. Deze wandelroutes variëren in lengte van 7 tot maximaal 16 kilometer. Daarnaast zijn er ook nog vier speurtochten voor kinderen uitgezet (van 2 tot 5 km). Onderweg kunnen ze allerlei leuke vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. 

Lees meer

Wandelknooppunten

Toch liever je eigen route uitstippelen? In het hele Westerkwartier liggen wandelknooppunten. Je vind ze op verschillende websites en op palen langs de paden. Met deze knooppunten kun je een route uitzetten en de wandeling zo lang maken als je zelf wilt. Wandel van punt tot punt en ontdek elke keer weer iets nieuws.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief