De mooiste dorpen van het Westerkwartier

Rij door het Westerkwartier en je komt telkens weer een ander prachtig dorp tegen. Iedere plek in deze regio heeft een eigen verhaal. Hier vind je het dorp dat in 2019 werd uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland, maar ook het Pompeï van het Noorden. Maak kennis met de dorpen van het Westerkwartier.​

Ezinge

Ezinge wordt ook wel het Pompeï van het Noorden genoemd. Dat is niet voor niets, het dorp is internationaal bekend dankzij de opgravingen van boerderijen en bijgebouwen uit de periode van 600 v.Chr. tot de vijfde eeuw na Christus. Als je naar Ezinge gaat, zie je dat het dorp op een verhoogd stuk land ligt. Dit is een wierde, een kunstmatige heuvel waarop mensen vroeger hun huizen bouwden om zich te beschermen tegen het water. Bij de prachtige Torenkerk op deze wierde heb je een fantastisch uitzicht over het Nationaal Landschap Middag-Humsterland. In Museum Wierdenland leer je alles over de bijzondere historie van dit gebied. 

Lees meer

Niehove

Tijdschrift Elsevier bestempelde Niehove al eens als ‘Mooiste dorp van Nederland’. Wandelend over de smalle kerkenpaden van Niehove zou je niet zeggen dat dit kleine dorpje vroeger de hoofdstad van het voormalig eiland Humsterland was. Zoals je hier staat tussen de huizen van rood baksteen, zo was het hier eeuwen geleden ook. De romanogotische kerk uit de 13e eeuw staat in het midden van het dorp, boven op de wierde. In het bezoekerscentrum van de kerk kun je terecht voor informatie over het dorp en het Middag-Humsterland. Van bovenaf gezien is Niehove een soort spinnenweb. Vanaf de kerk lopen smalle kerkenpaden naar de lagergelegen ringweg. Wandel zeker rondom de kerk om dit met eigen voeten te ervaren.

Lees meer

Visvliet

Visvliet ligt aan de Lauwers op de grens tussen Groningen en Friesland. Een dorp met een rijke historie en een prachtig eenbeukig kerkgebouw uit 1427. Het behoud van de geschiedenis van Visvliet is te zien in de Oudheidkamer. Een beleving op zich met bedsteden en een kelder waarin de weckpotten nog staan. Kijk voor de openingstijden op de website. Liever buiten? Leg je bootje aan in de haven of langs de steiger. Even een kop koffie drinken in de huiskamerwinkel en daarna op zoek naar de planeten met de Droomtocht. Het kan allemaal.

Lees meer

Zuidhorn

“Die hebben goed geboerd!” Dit spreekwoord past goed bij de boeren die rond het eind van de 19e eeuw tot halverwege de 20e eeuw een woning bouwden aan de straat ‘De Gast’ in Zuidhorn. Dit beschermd dorpsgezicht kun je herkennen aan de vele prachtige en statige rentenierswoningen, villa’s en andere monumentale panden zoals het oude belastingkantoor. Ook kan je in Zuidhorn heerlijk eten en winkelen. Liever actief bezig? Maak een wandeling in het Johan Smit park. Met een beetje geluk kom je een Schotse hooglander tegen.

Lees meer

Tolbert

Hou je van monumentale panden? Dan is Tolbert de plaats voor jou. Wandelend met de audiotour van stichting Fredewalda leer je alles over deze iconen van Tolbert. Je begint bij de Oudheidskamer in de Cazemierboederij waar een maquette je laat zien hoe het dorp er in 1925 uit zag. Met de tour kom je ook langs de Postwagen, een nieuw gebouw uit 2013 dat gebaseerd is op het historische pand uit 1900. Vroeger was het onder andere een herberg, posthalte en tramhalte. Nu kun je er terecht voor allerlei activiteiten en heerlijk eten.

Lees meer

Garnwerd

Als je door Garnwerd loopt, lijkt het net alsof de tijd heeft stilgestaan. Je kunt er heerlijk op het gras liggen en in het Reitdiep duiken als het te warm wordt. Ook voor kleine kinderen is deze zwemplek geschikt. Combineer het zwemmen met een bezoek aan restaurant Garnwerd aan Zee of het historische restaurant Bij Hammingh, die naast de 19e-eeuwse korenmolen De Meeuw liggen. Hier geniet je van het mooie uitzicht over het Reitdiep. Ondertussen vermaken de kinderen zich opperbest in de speeltuin met de trampolines van restaurant Garnwerd aan Zee. Even de benen strekken? Loop dan door het smalste, voor auto’s toegankelijke straatje in Nederland. Neem je liever een duik in de geschiedenis in plaats van in het water? Dan kun je op afspraak een rondleiding krijgen door Garnwerd.

Lees meer

Aduard

Mijmerend uitkijken over het water. Je voeten bungelend van een van de bankjes aan de rand van het kanaal. Aduard laat je op een bijzondere manier kennismaken met haar geschiedenis. Op de bankjes vind je kunstwerken die het verhaal vertellen van het verleden en in het Kloostermuseum maak je kennis met wat ooit het grootste klooster van Groningen was. Aduard is een dorp met vele gezichten, maak eens kennis.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief