Aduard

Bankjes vertellen het verhaal

Mijmerend uitkijken over het water. Je voeten bungelend van een van de bankjes aan de rand van het kanaal. De geschiedenis in je rug en het water aan je voeten.​ Kunstenaar Reinier van den Berg liet zich bij het onderwerpen van de bankjes inspireren door het water en de rijke geschiedenis van Aduard en omgeving. De gemaakte kunstwerken vertellen elk een stukje van deze geschiedenis. De oude brug, de Steentil en Aduarderzijl zijn in de rugleuningen te zien. Op de zittingen heeft Reinier vissen, vogels en boten uitgesneden.

Grootste klooster van Groningen

Je kunt de 'verhalen' van deze bankjes ook zelf beleven in de omgeving van Aduard. Als je goed kijkt kun je nog zien dat Aduard vroeger een hele belangrijke plaats was. Het dorp is ontstaan rond het cisterciënzersklooster dat hier in 1192 werd gesticht. Dit klooster groeide uit tot het grootste en invloedrijkste van Groningen. Vanuit het klooster zijn kanalen gegraven en sluizen gebouwd. Tegenwoordig kan je een bezoekje brengen aan de oude ziekenzaal van het klooster. Of ontdek alles over het klooster in het museum. Een aantal huizen in het dorp doen nog aan deze tijd denken omdat ze zijn gebouwd met de oude kloostermoppen. Zo staat er nog een oud rechthuis dat nadat het klooster werd vernield de rechtspraak in de regio moest waarborgen.

Unieke 3D belevenis

Wil je een goede indruk krijgen van het dorp? Loopt dan eens de 3D wandeling. Deze wandeling laat je het klooster en de geschiedenis beleven. Door gebruik te maken van moderne technieken, maak je een bijna levensechte wandeling door het voormalige klooster. De wandeling gaat via de Lindt waar de eerste bewoners woonden, door lieflijke smalle paadjes, naar de rand van Aduard en langs de oude begraafplaats.

Zo veel meer

En Aduard heeft meer te bieden. Het is een goede uitvalsbasis om het Nationaal Landschap Middag-Humsterland te verkennen. Ook vind je hier het enige sterrenrestaurant van de provincie Groningen. Herberg onder den Linden, waar spannende combinaties met als basis de Franse keuken gecombineerd worden met smaken en bereidingen uit het verre oosten. Er is hier in de omgeving zoveel te beleven, je raakt hier niet snel uitgekeken. Blijf dus gerust wat langer. Logeer bijvoorbeeld net buiten Aduard. Vanuit alle 51 kamers van Best Western Hotel Restaurant Aduard heb je uitzicht over het karakteristieke Groningse land.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief