24 uur in Westerwolde

Een dag vol natuur en cultuur

In het zuidoosten van de provincie vind je Westerwolde. Waar het barst van de mooie natuur. Weinig gebieden in Nederland zijn zó rijk bedeeld met verrassende landschappen, oude bossen, prachtige beekdalen en schitterende natuurgebieden. Heerlijk om doorheen te wandelen. Maar Westerwolde heeft nog veel meer. Hier woonden monniken en werden veldslagen gewonnen. De ideale plek om een dagje door te brengen. Ga je mee?

Een goed begin van de dag

Terwijl de mist nog boven het landschap hangt trek jij je stevige stappers aan voor een mooie ochtendwandeling door de Westerwoldse natuur. Westerwolde is bij uitstek dé regio voor een mooie wandeling. Mogelijkheden zijn er ook meer dan genoeg. De Stichting Wandelen in Westerwolde heeft maar liefst 40 wandelroutes uitgezet in de regio. Ontdek bijvoorbeeld het Dal van de Ruiten Aa, een uniek stukje natuur waar planten en dieren nog echt de ruimte krijgen. Hier vind je ook het Theater van de Natuur. Dit kunstwerk staat op een kijkheuvel en geeft je net een andere blik op het bijzondere landschap. Wil je je tocht door de bossen onvergetelijk maken? Neem dan een ezeltje mee tijdens je wandeling.

Lunchen wat de pot schaft

Na een actieve ochtend zin gekregen in een goede lunch? Schuif dan aan bij een van de verschillende restaurants in de regio. Je kan onder andere terecht bij Gasterij Natuurlijk Smeerling. Hier koken ze met producten uit de streek en van het seizoen. Je luncht hier wat de pot die dag schaft. Een paar dorpen verderop kan je ook aanschuiven bij Roegh in Vlagtwedde voor een goede maaltijd. In hun gezellige huiskamer voel je je meteen thuis. En aan de rand van het bos bij Sellingen vind je ook nog Kopje Genieten, waar je terecht kan voor huisgemaakte koffie en gebak.

Een middag vol cultuur en historie

Door de eeuwen heen heeft de grond in Westerwolde een hele hoop meegemaakt, genoeg om een hele middag op ontdekkingstocht te gaan. Zo werd hier in de Tachtigjarige Oorlog gevochten. Uit deze tijd stammen ook de twee vestingdorpen waar de regio bekend om staat, Bourtange en Oudeschans. In beide dorpen kan je deze geschiedenis herbeleven. Maar de regio kent ook een hele andere geschiedenis; één waarbij kaarsrechte kanalen en stapels turf centraal stonden. Over deze veenkoloniale geschiedenis leer je alles in het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal. Ben je nog niet klaar met het ontdekken van de Westerwoldse geschiedenis? Dan kan je in het klooster in Ter Apel een duik nemen in het leven van de monniken die daar ooit woonden. En wie na de uitgebreide geschiedenisles zin heeft in wat anders kan terecht bij het MOW. Een modern en eigenzinnig museum waar je de kunstzinnige kant van Westerwolde leert kennen.

Een lokaal avondmaal

Naast haar bijzondere natuur en cultuur staat Westerwolde ook bekend om haar lokale producten. Er is zelfs een speciaal keurmerk voor producten die uit de streek komen. Van groente en jam tot aan bieren en wijn, allemaal wordt het lokaal gemaakt. Je zou een goed avondmaal kunnen maken met al het lekkers uit de regio. Ga je liever niet zelf aan de slag, maar wil je ergens aanschuiven? Dan kan je terecht bij een van de vele streekrestaurants. Bijvoorbeeld bij de sfeervolle Boshoeve in Sellingen. Terwijl je geniet van de heerlijke maaltijden geniet je ook van de Westerwoldse natuur. Wie nog liever even in de historische sferen van de middag blijft kan ook terecht bij ’s Lands Huys in de Vesting Bourtange.

  • Overnachten in de STARwagon 2

Bijzonder de nacht in

Na een dag vol avonturen is het tijd om onder de wol te kruipen. En dat doe je in Westerwolde niet zomaar ergens. Wanneer je hier de nacht doorbrengt kan je het net zo goed op een bijzondere manier doen. Bijvoorbeeld in een oude wagon die vroeger op de Museumspoorlijn STAR reed. Of zie de avond vallen vanaf de veranda van een van de knusse pipowagens van B&B Boerderij de Klaproos in Smeerling. Word je liever wakker terwijl je met je kopje koffie uitkijkt over het water? Dan kan je terecht in een van de Noorder Yurts in Sellingen. Er zijn mogelijkheden genoeg. 's Avonds in bed denk je nog uitgebreid terug aan je dag vol avonturen.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief