Stadskanaal
Historisch centrum
Nadat in 1856 het Stadskanaal richting de stad Groningen was gegraven, werd dit kanaal een van de drukste vaarroutes van Nederland. Door de drukte op het kanaal en de lange wachttijden die dit met zich meebracht, werden er op verschillende plekken aan het water winkeltjes en cafés gebouwd. Hier is de plaats Stadskanaal uit voortgekomen. Wanneer je langs het water wandelt in het centrum zijn de contouren van vroeger nog altijd te herkennen. In het Streekhistorisch Centrum leer je alles over de historie van de Kanaalstreek.
Kunst en cultuur
Naast een historie met water kent Stadskanaal ook een historie met treinen. Daar waar vroeger goederentreinen reden duik je tegenwoordig in het verleden van het spoor in de museumtreinen van de STAR. Maak een ritje naar Veendam en ontdek onderweg alles over de spoorlijn op de grens van Groningen en Drenthe. Even verderop in Stadskanaal vind je de oude watertoren van de plaats. Deze 43 meter hoge toren in Amsterdamse Schoolstijl is een van de iconen in de regio. Je blijft het verleden overal in Stadskanaal tegenkomen, maar ook nieuwere stijlen krijgen een podium. Op een aantal flatgebouwen zijn enorme muurschilderingen aangebracht. Ze maken Stadskanaal extra kleurrijk.
Winkelen in het centrum
Nog altijd vind je langs het water een grote verscheidenheid aan aan winkeltjes. Hier, in het centrum van Stadskanaal, vind je de bekende ketens naast lokale ondernemers. Slenterend door de straten weten ze je elke keer opnieuw te verrassen. Tussen het shoppen door even een pauze? Neem dan plaats op een van de terrasjes, die zijn er ook genoeg te vinden.