Stadskanaal

Historisch centrum

Nadat in 1856 het Stadskanaal richting de stad Groningen was gegraven, werd dit kanaal een van de drukste vaarroutes van Nederland. Door de drukte op het kanaal en de lange wachttijden die dit met zich meebracht, werden er op verschillende plekken aan het water winkeltjes en cafés gebouwd. Hier is de plaats Stadskanaal uit voortgekomen. Wanneer je langs het water wandelt in het centrum zijn de contouren van vroeger nog altijd te herkennen. In het Streekhistorisch Centrum leer je alles over de historie van de Kanaalstreek. 

Kunst en cultuur

Naast een historie met water kent Stadskanaal ook een historie met treinen. Daar waar vroeger goederentreinen reden duik je tegenwoordig in het verleden van het spoor in de museumtreinen van de STAR. Maak een ritje naar Veendam en ontdek onderweg alles over de spoorlijn op de grens van Groningen en Drenthe. Even verderop in Stadskanaal vind je de oude watertoren van de plaats. Deze 43 meter hoge toren in Amsterdamse Schoolstijl is een van de iconen in de regio. Je blijft het verleden overal in Stadskanaal tegenkomen, maar ook nieuwere stijlen krijgen een podium. Op een aantal flatgebouwen zijn enorme muurschilderingen aangebracht. Ze maken Stadskanaal extra kleurrijk.

Proef en beleef Stadskanaal

Stadskanaal staat bekend om het veen- en turf verleden, maar wist je dat er ook veel te beleven en te proeven valt? Nadat in 1856 het Stadskanaal richting de stad Groningen was gegraven, werd dit een van de drukste vaarroutes van Nederland. Door de drukte op het kanaal en de lange wachttijden die dit met zich meebracht, werden er op verschillende plekken aan het water winkeltjes en cafés gebouwd. Van deze bijzondere plekjes kun je nu nog steeds genieten. De kaart 'Proef & Beleef Stadskanaal' gidst je door 26 belevenissen en proeverijen. 13 tips voor beleven, 8 tips voor streekproducten en 5 tips voor proeven, leveren gegarandeerd een leuke dag op. De kaart haal je bij Pengels Outdoor, City Hotel of Gasterij Natuurlijk Smeerling.

Winkelen in het centrum

Nog altijd vind je langs het water een grote verscheidenheid aan aan winkeltjes. Hier, in het centrum van Stadskanaal, vind je de bekende ketens naast lokale ondernemers. Slenterend door de straten weten ze je elke keer opnieuw te verrassen. Tussen het shoppen door even een pauze? Neem dan plaats op een van de terrasjes, die zijn er ook genoeg te vinden.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief