Smeerling

Beschermd dorpsgezicht

Dat iets niet per se groots moet zijn om mooi te zijn bewijst men in Smeerling. Wanneer je dit buurtschap bezoekt kom je maar acht huizen tegen. Deze authentieke streekboerderijen werden hier tijdens de achttiende eeuw gebouwd, omdat de akkers van Onstwedde niet meer voldoende voedsel opleverden. Nog altijd ziet het er hier uit als in de achttiende eeuw. Smeerling is niet voor niets benoemd tot beschermd dorpsgezicht.

Eten wat de pot schaft

In een van de gerestaureerde boerderijen vind je de Gasterij Natuurlijk Smeerling. In dit gezellige streekrestaurant kan je iedere dag eten wat de pot schaft. Ze geven om gezonde omgeving en leefstijl en werken daarom veel met duurzame, regionale producten. Naast dat je in Smeerling lekker kan lunchen tussen het groen kan je even verderop ook terecht om te winkelen. Bij Smeerling Antiek kan je terecht voor de leukste spulletjes. Hier haal je zowel nieuwe authentieke producten als producten die een tweede leven krijgen.

Wandelen door het groen

In en rond het buurtschap liggen grote stukken ongerepte natuur waar je prachtig kan wandelen. Het Metbroekbos bij Smeerling en het Liefstinghsbroek bij het nabijgelegen Weende zijn twee restanten van de oerbossen van Westerwolde. Het zijn vochtige bossen met bijzondere planten en bomen van meer dan 200 jaar oud. In Nederland kom je weinig natuurgebieden tegen die zo gevarieerd zijn als hier in het dal van de Ruiten Aa. Wandel met de meanderende beek mee door het landschap en laat je verrassen door wat de natuur je te bieden heeft.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief