Erfgoed en cultuur in Westerwolde

Van een avondje theater in gemoedelijke sfeer tot een eigenzinnig museum met vernieuwende tentoonstellingen. We nemen je mee langs verschillende plekken in de regio Westerwolde waar je op je gemak een grote diversiteit aan erfgoed en cultuur kunt ervaren.

Museum het MOW | modern en eigenzinnig

Bellingwolde - Tussen de oude bomen staat het moderne en eigenzinnige museum het MOW, met steeds meer vernieuwende tentoonstellingen. Grote en kleine exposities gaan hier hand in hand. Vaak in het teken van kunst, maar ook met oog voor de geschiedenis van de regio Westerwolde. Aan de kleine cultuurliefhebbers is ook gedacht met MOW jong. Zij volgen een eigen route en kunnen deelnemen aan allerlei kunstzinnige activiteiten. Een museum voor iedereen.

Lees meer

Vesting Oudeschans | het kleinste vestingdorpje

Oudeschans - In 1593, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, ontstond het kleinste vestingdorpje: Oudeschans. Meer dan 200 jaar later, in 1814, is Oudeschans als vesting opgeheven. Maar in de structuur van het dorp is weinig veranderd. Ga even terug in de tijd en loop de gemarkeerde route over de voormalige verdedigingswallen, langs de oude Westerwoldse Aa en door het pittoreske vestingdorp. Vergeet niet een kijkje te nemen in het Vestingmuseum en verdiep je in het verleden van de vestingwerken.

Lees meer

Stelmakerij Sellingen | Het oude landschap

Sellingen- In het middeleeuwse dorpje Sellingen zit een oude Stelmakerij, waar vroeger wagenstellen en houten gereedschappen werden gemaakt voor de boeren in het dorp. Tegenwoordig is het pand, een van de oudste (nog bestaande) gebouwen van het dorp, ingericht als expositieruimte. Ontdek de ontstaansgeschiedenis van het oude landschap Westerwolde met de permanente tentoonstelling 'Westerwolde in Vogelvlucht'. Of laat je verrassen door de wisseltentoonstelling die je kunt bewonderen in de schuur.

Lees meer

Musea in Bourtange | Een reis door de tijd

Bourtange - Wanneer je aankomt in Bourtange word je vanzelf naar de vesting geleid. Een van de grootste historische plekken van Westerwolde. En je kunt hier niet één maar meerdere musea en exposities bezoeken. Overal maak je een indrukwekkende reis door de tijd. Zo ontdek je in Terra Mora de relatie tussen het moeras en de vesting, worden in museum De Baracquen oude gebruiksvoorwerpen tentoongesteld en kun je een kijkje nemen in een oude kapiteinswoning. Ook de Synagoge en Het Nieuwe Kruithuis waar wel 45.000 pond kruit werd opgeslagen mag je niet missen. Kortom, genoeg voor een dagvullend programma.

Lees meer

Theater Geert Teis | Het culturele hart

Stadskanaal - Op de grens van Groningen en Drenthe vestigt zich het toonaangevende regiotheater Geert Teis. Al jarenlang het culturele hart van de regio. Wanneer je binnenloopt ademt het middelgrote theater warmte en gemoedelijkheid. En of je nou liever naar lokaal talent kijkt, een intieme voorstelling bewonderd of komt voor de grotere namen. Bij Geert Teis is iedereen op de juiste plek. Niet voor niets is het theater een begrip in Stadskanaal en omstreken.

Lees meer

Streekhistorisch Centrum | Huize ter Marse

Stadskanaal – Naast de Watertoren vind je sinds 1884 de oude herenboerderij Huize ter Marse. Het huis kent een rijke geschiedenis en is daardoor de ideale locatie voor het Streekhistorisch Centrum. In de woning is – in woord en beeld – van alles te ontdekken over de geschiedenis van de Kanaalstreek, Westerwolde en de Drentse veendorpen. Kom erachter hoe en waarom het Stadskanaal gegraven werd. Of neem een kijkje in het ouderwetse winkeltje, waar wachtende schippers vroeger terecht konden voor hun boodschappen. Wie weet spot je nog een aantal bekende producten!

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief