Dal van de Ruiten Aa

Ooievaars en Lakenvelders

In heel Oost-Groningen, van Ter Apel tot Bad Nieuweschans, zijn allerlei oorspronkelijke beekdalen hersteld. Wat recht was mag weer krom. De huidige bossen, graslanden en akkers in het Dal van de Ruiten Aa zien er net zo uit als het oude Westerwoldse esdorpenlandschap. Dat de planten en dieren deze ‘hermeandering’ ook wel zagen zitten, was meteen duidelijk. In het voorjaar staat de natuur ‘van vroeger’ bomvol prachtige bloemen. Terwijl de uitgezette Lakenvelders lekker staan te grazen, speurt een ijsvogel naar visjes en vliegt een grote zilverreiger over. Ook de eerder uit Westerwolde verdwenen ooievaar is helemaal terug van weggeweest. Kan het nog mooier? Wellicht zullen zelfs de otter en de bever het beekdal binnenkort herontdekken.

Oude bossen en zandheuvels

Er is van alles te doen in dit gebied. Maak een korte rondwandeling vanuit Gasterij Natuurlijk Smeerling of combineer een wat langere tocht met een bezoek aan Burcht Wedde. Volgens kenners is het Dal van de Ruiten Aa samen met de dalen van de Westerwoldse Aa en de Mussel Aa een van de mooiste dalen van Europa. Dat zie je, dat ruik je, dat hoor je wanneer je wandelend of fietsend een van de vele routes door het dal volgt. Zowel het Metbroekbos als het Liefstinghsbroek horen tot de oudste bossen van Groningen. Hier groeien bijzondere planten, zoals de bosanemoon en witte klaverzuring. En die zandheuvel daar ten zuiden van Wedde? Dat is de Giezelbaarg. Hier werden in de 16de eeuw diverse mannen en vrouwen omgebracht, omdat werd gedacht dat ze aan hekserij deden.

Een hand-aangedreven kabelbaan

Als je in de buurt van Ter Apel gaat wandelen, loop dan even naar het eerste hand-aangedreven kabelbaantje van Nederland in Ter Apel. Het 22,4 meter lange kabelbaantje verbindt de oevers van de Ruiten Aa met elkaar. Neem plaats in de gondel en gebruik de draaiwielen om jezelf naar de overkant te brengen. 

 

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief