Westerwoldepad

In meerdere dagen wandelen van Wedderbergen naar Ter Apel en weer terug. Dat kan over het Westerwoldepad, een lange afstandswandeling van bijna 100 kilometer lang. Het pad is in twee richtingen beschreven en gemarkeerd. Onderweg geniet je van de prachtige afwisselende natuur die deze regio te bieden heeft. Het enige wat je hoeft te doen is de geel-blauwe markeringen volgen, zelfs al wijken deze af van de kaart. Neem ook vooral even pauze om ergens lekker te eten of heerlijk te overnachten. Veel wandelplezier!

Etappes

Voetstappen in een beekdal

Door het landschap van Westerwolde kronkelen de riviertjes de Ruiten Aa en de Westerwoldse Aa. Het Westerwoldepad volgt de stroomdalen van deze riviertjes. Zo loop je van de ene naar de andere oever om even later vanaf enige afstand de kronkelende rivier te aanschouwen. De stroomdalen zijn het leefgebied van veel dieren en planten. De Ijsvogel en grote zilverreiger worden regelmatig gezien en ook de ooievaar begint Westerwolde te ontdekken. Het is nog slechts een kwestie van tijd tot de otter en de bever zich hier komen vestigen.

Struinen onderweg

In de van Dale wordt struinen omschreven als “al rondzwervend kijken of je iets van je gading kunt vinden.” Dat is precies wat het Westerwoldepad biedt. Struinen op de route, want je komt onderweg zoveel tegen. Even van de route afwijken om dat leuke winkeltje in Sellingen of een antiekboerderij in Smeerling te bezoeken. Genieten in een bezoektuin of galerie. Even mijmeren bij een goede kop koffie of thee bij de leuke en gastvrije horeca. Westerwolde is struinen ten top. Als je in Westerwolde niets van jouw gading kunt vinden, dan heb je niet goed gestruind.

Eén van Europa's mooiste beekdalen

De beekdalen van de riviertjes de Ruiten Aa en de Westerwoldse Aa vormen de ruggengraat van het Westerwoldepad. Deze meerdaagse wandeltocht volgt zoveel mogelijk deze beekdalen. Maar het landschap van Westerwolde is meer dan de beekdalen. Zo loop je door oude eiken- en beukenbossen met bloeiende bosanemoon en roffelende spechten en even later over een heideveld met Drentse heideschapen. Vennen met bloeiend veenpluis, libellen liggen als parels in het bos en aan de bosrand staan reeën te grazen. Het Westerwoldepad laat je alle gezichten van een van Europa’s mooiste beekdalen zien.
 

Sponsoren van de route

Stichting Wandelen in Westerwolde

Het Westerwoldepad wordt onderhouden en gecontroleerd door de Stichting Wandelen in Westerwolde. De stichting is een vrijwilligersorganisatie die wandelen in de regio mogelijk maakt. Dit doen ze onder andere door verschillende wandelroutes uit te zetten en de organisatie van het Westerwolde Wandelweekend.

Meer informatie

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief