Westerwoldepad

In meerdere dagen wandelen van Wedderveer naar Ter Apel en weer terug. Dat kan over het Westerwoldepad, een lange-afstandspad van 100 kilometer. Het oostelijke deel van dit pad voert je in 5 etappes van Wedderveer naar Ter Apel. Via een andere route, het westelijke deel, ga je in 5 etappes terug naar Wedderveer. Het pad is in twee richtingen beloopbaar, beschreven en gemarkeerd. Onderweg geniet je van de prachtige afwisselende natuur die de regio Westerwolde te bieden heeft. Het enige dat je hoeft te doen is de geel-blauwe markeringen volgen.

Etappes

Een van Europa's mooiste beekdalen

Het Westerwoldepad is de langste aaneengesloten wandelroute in Westerwolde. De beekdalen van de riviertjes de Ruiten Aa, de Mussel Aa en de Westerwoldse Aa, die bij de mooiste beekdalen van Europa horen, vormen de ruggengraat van deze meerdaagse rondwandeling. De stroomdalen zijn het leefgebied van veel soorten dieren en planten. De afgelopen decennia werd het beekdal van de Ruiten Aa in haar oorspronkelijke staat hersteld en de rivier meandert nu weer door het betoverende landschap.

Een grote ontdekkingsreis

Het landschap van Westerwolde is meer dan de beekdalen. Op je tocht door dit schitterende gebied kom je ook door oude bossen, heidevelden, langs vennetjes en akkerland, door sfeervolle dorpen en langs historische gebouwen. Kortom: één grote ontdekkingsreis. De Nicolaaskerk in Onstwedde, het beschermd dorpsgezicht Smeerling, het 14e-eeuwse kerkje in Sellingen, het Klooster in Ter Apel en de burcht in Wedde zijn voorbeelden van de rijke historie van Westerwolde. Tijdens je tocht door de natuur kun je vaak de stilte horen en in alle rust genieten van de rijke flora en fauna.

Westerwolde is hét wandelgebied van het Noorden en is niet voor niets in 2020 uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar. Neem vooral de tijd om het fascinerende gebied te ontdekken en neem ook vooral even pauze om ergens iets lekkers te eten of om heerlijk te overnachten bij de gastvrije horeca van Westerwolde.

Veel wandelplezier !

Sponsoren van de route

Stichting Wandelen in Westerwolde

Het Westerwoldepad wordt onderhouden en gecontroleerd door de Stichting Wandelen in Westerwolde. De stichting is een vrijwilligersorganisatie die wandelen in de regio mogelijk maakt. Dit doen ze onder andere door verschillende wandelroutes uit te zetten en de organisatie van het Westerwolde Wandelweekend.

Meer informatie

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief