Vogelkijkhut De Kiekkaaste

Buiten de dijk vogels en zeehonden kijken

Het water golft over het slik, terwijl vogels hun eten bij elkaar prikken. Een schitterend zicht op deze beweeglijke natuur heb je vanuit vogelkijkhut De Kiekkaaste bij Nieuwe Statenzijl. Dit is de enige Nederlandse vogelkijkhut buiten de dijken.

Grensgebied tussen zoet en zout

Bij Nieuwe Statenzijl in het oosten van Groningen stopt de zeedijk. Op de grens tussen Nederland en Duitsland mondt de getijdenrivier Eems uit in de Waddenzee. Zoet en zout water komen in dit stukje UNESCO Werelderfgoed bij elkaar. Dit zorgt voor een bijzonder landschap met planten, vogels, vissen en andere dieren die nergens anders in de Waddenzee leven. Vanuit de vogelkijkhut zie je hoe water en land in elkaar overgaan en hoe de kwelder regelmatig onder water staat. Op de slikvelden van de Dollard komen honderden bonte strandlopers bij elkaar. Ook regelmatig gespot: fraters, zeehonden en bruinvissen.

Laarzen aan, verrekijker mee

Voor het fantastische uitzicht vanuit De Kiekkaaste moet je wel even je best doen. Vanaf de dijk is het een kwartiertje lopen. Het pad naar de vogelkijkhut kan nogal blubberig zijn. Bovendien kun je bij zeer harde wind beter wat anders gaan doen. Klaar voor de wandeling? Vergeet je verrekijker niet en trotseer die blubber. De horizon gevuld met talloze broed- en trekvogels is het meer dan waard.

Meer weten

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief