Natuur in Oldambt

In Oldambt is de natuur overal om je heen. De rijke flora en fauna wachten op je. Oude en nieuwe natuur: droog en nat. Van het Midwolderbos tot aan het Oldambtmeer. Ontdek het te voet of per fiets. Of misschien zelfs vanuit de lucht. In ieder seizoen wat te zien. 

Groene gebieden

Achter de Ennemaborg kan je fijn het bos in. In het Midwolderbos groeien de bomen en planten zo natuurlijk mogelijk. De mens laat de natuur lekker haar gang gaan. Zie hoe konikpaarden grazen tussen de wilde, kruidachtige planten. En als je naar boven kijkt zie je vele vogels vliegen. Is het herfst? Dan struikel je bijna over de vele paddenstoelen. 

En even ten zuiden van Bad Nieuweschans ligt Bos op Houwingaham. Naast een rijk bosgebied zijn er stroken met plasdras. Stukken land waar de waterstand nagenoeg gelijk is aan het maaiveld. Tijdens natte periodes is het een watervlakte, in droge periodes grasland. Daarnaast heb je ook stukken met moerasvegetatie. Laarzen mee dus. Op avontuur.

Omringd door water

Van meanderende rivieren tot uitgestrekte meren: je bent omringd door water. Zonder natte voeten te krijgen. Neem het Oldambtmeer. In 2005 draaide koningin Beatrix de kraan open, waarna zo'n 14 miljoen kubieke meter water het ruim 8 vierkante kilometer grote Oldambtmeer vormde. Met haar grote inhoud en oppervlak is het Oldambtmeer een van de grotere meren van Nederland. En na het Lauwersmeer het grootste van de provincie Groningen. Het werd aangelegd in het kader van project Blauwestad, rond de plek waar vroeger het Huningameer lag. Op de plek waar vroeger geel graan stond, maakt de wind nu blauwe golven en kun je al wandelend of fietsend genieten van een groots en divers natuurgebied.

" Van meanderende rivieren tot uitgestrekte meren"

Blauwe aderen

Naast de aanleg van het Oldambtmeer is er ook 350 hectare nieuwe natuur gecreëerd rondom het nieuwe dorp Blauwestad. Ook is 25 kilometer aan dijken aangelegd. Het grootste gedeelte daarvan is te begaan te voet of met de fiets. Natuur in een nieuw jasje.

Aangrenzend aan Blauwestad ligt natuurgebied Reiderwolde. Je weet wel, met die kenmerkende rode toren. Beklim hem eens. Het uitzicht zal je doen verwonderen. Je kijkt namelijk uit over wat jarenlang een agrarisch gebied was. Samen met kunstenaars, boeren en de rest van de bevolking is de omgeving omgetoverd tot een divers natuurgebied. En je kan er zelf ook de vruchten van plukken. In het najaar kun je er appels, bramen en peren vinden. Proef zelf maar.

Over de fiets- en wandelpaden kun je zelf Reiderwolde ontdekken. Een pontje brengt je over het water. Zo blijven je voeten droog. Als je wil laat een landschapsgids je de mooiste plekjes zien. Maar zelf lekker struinen kan natuurlijk ook.

Natuurlijke grens

In het Oldambt zit je soms bijna tegen Duitsland aan. Een mooi voorbeeld in zo'n groen grensgebied is de Dollard. Waar zoet en zout water elkaar vinden. Waar het barst van de flora en fauna. Met unieke soorten die nergens anders in de Waddenzee voorkomen. Het is tevens een trekpleister voor vogelsoorten. Vanuit de Kiekkaaste heb je het beste uitzicht. Alsof je even aan het einde van de wereld bent.

Vanuit de lucht

Voor een wel heel bijzonder beeld van de rijke natuur van Oldambt en omgeving kan je terecht bij vliegveld Oostwold. Vanaf het vliegveld kan je mee met een prachtige rondvlucht over het Groningse landschap en bekijk je de regio in vogelvlucht. Liever zelf de touwtjes in handen nemen? Dan kan je hier ook een van de verschillende cursussen volgen. Je stijgt hier letterlijk tot grote hoogte.

 

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief