Dorothy's: drag voor iedereen

Andy en Waynne bieden bij Dorothy’s een veilige haven midden in Stad.

De Engelse Andy en Waynne reisden de hele wereld over. Na een rondreis door Australië en te hebben gewerkt in Thailand, verhuizen ze voor Waynne’s baan naar Nederland. Ze woonden dicht bij Amsterdam, maar zochten een betaalbaarder alternatief. Andy en Waynne bekeken plekken door het hele land, maar toen ze Groningen zagen waren ze verkocht. Niet veel later namen ze een van de oudste gaybars van Nederland over. Hier runnen ze nu een dragbar in waar iedereen welkom is. ​

Waar Dorothy de ‘yellow brick road’ volgde naar het land van Oz, volgden Andy en Waynne hun hart en zo kwamen ze terecht in Groningen. Ze gingen 3 jaar geleden wonen in Warffum en hoorden dat de oude eigenaar van het gay café aan de Pottenbakkersrijge in Stad de boel wilde verkopen. Door omstandigheden moest Waynne terug naar Engeland en Andy bleef achter in Warffum. Met een belangrijke keuze om te maken en de Noordzee tussen hen in, werden er veel telefoontjes heen en weer gepleegd. Andy had al ervaring in de horeca, maar Waynne had nog nooit een biertje getapt.  

Drag voor iedereen

Toen ze toch samen besloten om de sprong in het diepe te wagen, werd Dorothy’s Dragbar geboren. Andy pakte zijn drag weer op en treedt nu op als zijn alterego ‘Dorothy Male’. Maar ook andere dragqueens uit heel Nederland komen naar Groningen om de gasten van het café te vermaken. De mannen maken duidelijk dat hun café er is voor iedereen: “We classificeren onszelf als een fulltime dragbar omdat we elk weekend dragentertainment hebben: we hebben dragbingo, quizzen, shows, wedstrijden en karaoke. Omdat het aanbod zo gevarieerd is, kan iedereen het leuk vinden” vertelt Andy. “Je kunt hier komen zolang je respectvol met iedereen omgaat. Hoewel we onszelf zien als een LGBTQI+++ bar, zien we ook het belang in van het samenbrengen van mensen uit verschillende gemeenschappen. Dat is het hele punt van bewustwording en acceptatie” voegt Waynne toe. 

Bakermat voor nieuw talent

Bij Dorothy’s geldt een ‘open stage policy’, dit betekent dat beginnende dragqueens of kings hun debuut mogen maken in de bar. Waynne en Andy zijn enthousiast over de fijne sfeer die hangt in hun café; het geeft beginners in de dragkunst het vertrouwen om zich te ontpoppen. “Alhoewel de bar af en toe wat klein is en dit voor problemen kan zorgen, geeft het tegelijkertijd ook een intieme sfeer. Dragqueens voelen zich daardoor nog sneller gesteund door het publiek” vertelt Waynne.  

Maar het is niet altijd alleen maar rozengeur en maneschijn. In april van vorig jaar ontstond voor de deur van Dorothy’s een geweldsincident waarbij meerdere medewerkers werden mishandeld. “Na het incident in april realiseerden we ons hoe kwetsbaar de gemeenschap zich voelt. We openden de bar voor publiek op de maandag na die bewuste zaterdag. We waren verbaasd over hoe de gemeenschap samenkwam. Mensen brachten ons bloemen en kaarten” vertelt Andy. En daar lieten de mannen het niet bij. Ze zamelden door middel van verschillende acties geld in voor de Dusty Foundation. Deze stichting zet zich in om een vuist te maken tegen bekrompenheid, geweld en discriminatie ten opzichte van de Regenboog gemeenschap.  

Queer year in Groningen

In 2024 zullen Stad en Ommeland in het teken staan van het ‘Queer Year’. Een jaar dat volgens de organisatie draait om het verbinden van mensen, tussen jou en mij, tussen gisteren, vandaag en morgen, tussen individuen en gemeenschappen, en tussen plek en regio. En voor de derde keer wordt ook Roze Zaterdag gevierd in Groningen, wat weer een groot feest belooft te worden. Andy en Waynne zijn hier ook bij betrokken en zullen aankomende tijd bekijken wat hun rol zal worden in dit feest voor iedereen. Maar gelukkig is het niet alleen een feest op Roze Zaterdag bij Dorothy’s, elk weekend kan je hier terecht voor een party extravaganza. 

Dit ondernemersportret is gemaakt als onderdeel van het programma Gastvrij Groningen. Het programma Gastvrij Groningen wordt uitgevoerd door Marketing Groningen en uitgevoerd en gefinancierd in opdracht van Het Fonds ondernemend Groningen, Gemeente Groningen en Groningen Bereikbaar. De Koninklijke Horeca Nederland en de vier Groningse bedrijvenverenigingen: Groningen City Club, Bedrijvenvereniging West, Bedrijvenvereniging Zuidoost en Bedrijvenvereniging Noordoost zijn ook bij het programma betrokken.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief