Groninger puzzel van Frans le Roux

Het mooiste komt uit Groningen. Zo ook de puzzel van Frans le Roux. De geboren en getogen Groninger maakt al sinds de jaren '80 de meest indrukwekkende striptekeningen van de stad. Zijn puzzel van de Broerstraat tijdens de KEI-week is dan ook een doorslaand succes. Gewoon te halen in de Groningen Store. Vandaag zijn we welkom bij zijn atelier in Zuidwolde. Puzzel je mee?

Het leven op papier

Tekenen zit in Frans zijn bloed. Als kind begonnen en er nooit mee gestopt. Althans, tijdens zijn studie aan de Kunstacademie sloeg hij aan het schilderen. Meer omdat het moest, minder omdat hij het wilde. Na een korte carrière als grafisch ontwerper wist hij het zeker: de lol in het tekenen moet terugkomen. ''Figuren tot leven wekken op papier, daar word ik gelukkig van,'' aldus Frans. Terug naar de tekentafel.

En niet op de computer, maar gewoon met de hand. Écht tekenen. ''Schetsen met potlood, een nieuw papier erover voor de definitieve tekening en vervolgens er overheen met Oost-Indische inkt. Een ambacht'', vertelt 'ie trots. Zelfs het inkleuren gebeurt niet digitaal. Zijn trouwe assistente Carola van Veen neemt deze taak op haar. Op de computer worden tot slot de foutjes eruit gehaald. Dat dan weer wel.

''Figuren tot leven wekken op papier, daar word ik gelukkig van''

Gebonden aan geboortegrond

Als geboren en getogen Groninger gaan de stad én provincie Frans na aan het hart. En geef hem eens ongelijk. ''Er is veel meer te zien dan dat iemand van buiten zou denken'', zo stelt hij. ''Natuurlijk heb je de bruisende binnenstad, maar als je een kwartiertje doortrapt op je fiets ben je al in het ommeland. Waar je de rust en ruimte vindt. Of je nou in noordelijke, zuidelijke, westelijke of oostelijke richting gaat: je bent er zo.''

Zijn hoogtepunt? ''De Martinitoren. Ik voel me er bijna getrouwd mee'', lacht hij. Ooit tekende hij de toren van binnen en van buiten. Een aardig klusje. Ontwerptekeningen waren er niet, dus maakte hij ze maar zelf. Tekenen op een ander niveau, zullen we maar zeggen.

Groninger makelij

In zijn tekeningen zijn vooral steden zien. Vol met interessante figuren, grappige voorvallen en andere eigenaardigheden. Striptekeningen met een knipoog. Groningen is vaak zijn decor. De eerste Groninger verjaardagskalender uit 1986 komt dan ook van de hand van Frans. Hij stapte naar de toenmalige directeur van de VVV met één tekening van de stad en kreeg de opdracht om er nog vijf te maken. Dat zag Frans wel zitten.

Vele strips, cartoons en puzzels volgden in de jaren daarna. Hij is er eigenlijk nooit mee opgehouden. ''Van tekenen word ik weer een beetje kind. En hoe leuk is het als mensen waarderen wat je maakt? Een geluksvogel, dat ben ik'', lacht Frans. Zijn puzzels van Ravensburger worden vandaag de dag verkocht van de straten van Groningen tot aan de wijken van Sydney. 

''IK VOEL ME GETROUWD MET DE MARTINITOREN''

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief