Uitagenda
Bekijk de leukste concerten, voorstellingen, evenementen en tentoonstellingen in de stad en de provincie. Gelukkig ben je in Groningen!
Wil je ook een evenement aanmelden? Dat kan hier.
972 resultaten
-
Storyworld
Storyworldt/m 23 juni, Groningen
Hét Nederlands museum voor strips, animatie en games.
Tentoonstelling -
The Analogues
The Analoguest/m 24 mei, Groningen
The Analogues brengt Abbey Road van The Beatles naar het theater!Muziek overig -
Silence of the Tides
Silence of the Tidesmaandag 23 mei, Groningen
Portret van het Waddengebied.
Varia -
Open Jazz Sessie
Open Jazz Sessiemaandag 23 mei, Groningen
Samen improviseren, naar elkaar luisteren en er iets moois van maken. Iedere bezoeker, ongeacht niveau of invalshoek, is welkom om mee te spelen of zingen. Deze Open Jazz Session bij VRIJDAG staat daarmee in de wereldwijde traditie van vrije inloop.
Het muzikale initiatief wordt zoveel mogelijk aan de deelnemers zelf overgelaten. Betrekkelijk eenvoudig traditioneel Jazz-repertoire (uit het boek 557 Standards) is het uitgangspunt, maar er worden ook uitstapjes gemaakt.
Als er veel deelnemers zijn wordt er uiteraard gerouleerd. Piano, drums, versterkers en zanginstallatie zijn aanwezig.
Aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis, maar eigen bijdrage is welkom.Jazz -
Amélie de Musical
Amélie de Musicalmaandag 23 mei, Groningen
Een ontroerend sprookje van nu in romantisch ParijsTheater en Toneel -
Grounded SUP avonturen
Grounded SUP avonturent/m 17 juli 2023, Groningen
Over meren, diepen of maren. Van Slochterdiep tot het Paterwoldsemeer. Stap op de SUP en voel je vrij.Activiteiten -
Stadswandeling Puutje
Stadswandeling Puutjet/m 27 januari 2024, Groningen
Een unieke stadswandeling! Een verrassend uitje in Groningen.Wandeltocht -
Rengers en Piccardt en het rampjaar 1672
Rengers en Piccardt en het rampjaar 1672t/m 2 oktober, Slochteren
De Fraeylemaborg toont vanaf 29 april een tentoonstelling in het kader van 350 jaar Gronings Ontzet en de landelijke herdenking van het rampjaar 1672.Tentoonstellingen -
Expositie 125 jaar DHO
Expositie 125 jaar DHOt/m 28 augustus, Delfzijl
Op de tentoonstelling is de historie van het Delfzijlster Harmonie Orkest in beeld gebracht, met foto's, mediaberichten en gewonnen prijzen.Tentoonstelling -
JR: Chronicles
JR: Chroniclest/m 12 juni, Groningen
In JR: Chronicles ontdek je de iconische projecten van de internationaal bekende Franse kunstenaar JR. De expositie voert je langs zijn indrukwekkende carrière.Tentoonstelling -
Poëzie op de fiets
Poëzie op de fietst/m 1 juni 2023, Groningen
Met de Poëzieknooppunten stel je je eigen poëzieroutes samen voor een moment dat je zelf uitkomt, met een lengte die past bij de spieren in je benen. Hoe verder je fietst, hoe meer poëzie je kunt horen.Fietstocht -
Game On / Experience 50 years of videogames
Game On / Experience 50 years of videogamest/m 6 juni, Groningen
De grootste interactieve tentoonstelling over videogames die wereldwijd al miljoenen bezoekers van alle leeftijden trok.Tentoonstelling -
Bitterzoet erfgoed; kunst in de Akerk
Bitterzoet erfgoed; kunst in de Akerkt/m 3 juli, Groningen
In 2022 vindt in Groningen de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed plaats. Hiermee wordt regionaal en nationaal aandacht gevraagd voor de sporen van het slavernijverleden in de stad en provincie Groningen.Tentoonstelling -
Gedichtenfietsroute Westerwolde
Gedichtenfietsroute Westerwoldet/m 31 december, Onstwedde
Westerwoldse Gedichten fietsroute. Zin om poëtisch te fietsen door Westerwolde? Dat kan hier.Fietstocht -
Marit Westerhuis: MEGALITH
Marit Westerhuis: MEGALITHt/m 30 oktober, Groningen
Marit Westerhuis bevraagt in haar grote solopresentatie MEGALITH de relatie tussen mens, mythe en natuur. Een groot post-apocalyptisch landschap zal het Coop Himmelb(l)au paviljoen domineren. Hoe geven mensen betekenis aan de wereld als zij met uitsterven worden bedreigd? Een vraag die in het licht van de klimaatcrisis actueler is dan ooit. Westerhuis spiegelt ons een wereld voor waarin we weer teruggrijpen naar eeuwenoude rituelen en troost zoeken in mythologische vertellingen.
De tentoonstelling MEGALITH is de bekroning van de derde editie van Young Grunn Artist, opgezet door NP3 in samenwerking met het Groninger Museum. Met dit talentontwikkelingstraject bieden het museum en NP3 een platform voor aanstormend Gronings talent.
Tentoonstellingen -
Pronkjewails - Design uit heden en verleden
Pronkjewails - Design uit heden en verledent/m 30 augustus, Groningen
Gastconservator John Veldkamp heeft de vrije hand gekregen om het Starckpaviljoen naar eigen inzicht in te richten met keramiek en glas uit heden en verleden. De tentoonstelling toont een deel van de verzamelgeschiedenis van het Groninger Museum, maar laat de bezoeker vooral genieten van originele combinaties van prachtige objecten die gearrangeerd zijn tot meesterlijke stillevens.
Tentoonstellingen -
CityMasters Groningen
CityMasters Groningent/m 26 mei, Groningen
CityMasters Groningen is een leuk en vriendschappelijk toernooi van drie weken op de leukste locaties in Groningen. Iedere schaakliefhebber in Groningen kan deelnemen.Grootstedelijk evenement -
Uit het moeras
Uit het moerast/m 29 mei, Veendam
Als je lijkt te leven op gebaande paden, die al generaties lang worden bewandeld, hoe sla je dan een nieuwe weg in?
De Groningse en Drentse Veenkoloniën waren oorspronkelijk een moerasgebied waar pioniers turf staken, waterwegen rijkdom brachten en landbouw en industrie elkaar groot maakten. Totdat de moderne tijd het gebied de rug toekeerde. Tegenwoordig wordt het gebied geassocieerd met achterstand. Tegelijkertijd zijn de bewoners trots op hun streek en dat imago beu.
Hoe komt verandering tot stand, als je geschiedenis en het het imago van jouw streek zijn verbonden met plaggenhutten en veenarbeiders, als dat verhaal en de gevolgen daarvan met je familie vervlochten zijn?
Dat is de kernvraag voor fotograaf Baukje Venema bij deze expositie. Het was ook het uitgangspunt voor het gelijknamige journalistieke project van Maaike Borst (Dagblad van het Noorden), dat de hier getoonde vijf familieverhalen vertelt uit de Veenkoloniën. Venema liet zich hierdoor inspireren en creëerde reeksen in foto en video, die aansluiten op de tijdlijnen in het geschreven project.
Oude archiefbeelden, verhalen en schilderijen uit de streek zijn de basis van dit beeldende onderzoek naar verandering en transformatie in de loop van de tijd. Venema koos voor experimentele reeksen waarin ze werkt met foto’s, video en verf. Doordat zij beelden abstraheert, vervaagt of omkeert ervaart de kijker nieuwe invalshoeken.
Op glasplaat, met een negentiende-eeuwse camera fotografeerde ze de huidige bewoners. Ze lijken terug te kijken op een bewogen geschiedenis. Tegelijkertijd vormen ze nieuwe ijkpunten op een oneindige tijdlijn: waar kom je vandaan, waar sta je, waar ga je naartoe?
Uit het moeras is een samenwerking tussen Stichting Fotografie Noorderlicht en Dagblad van het Noorden.
Fotografie: Baukje Venema, vormgeving en projectleiding: Wim Melis (hoofdcurator Noorderlicht), teksten: Maaike Borst, projectcoördinatie jourrnalistieke project: Esther van de Meer, podcast: Jeroen Kelderman, productie: Ike de Zeeuw, Hanne van der Velde & het Noorderlicht team, vormgeving tekstpanelen: Bloei Media, met foto’s van Siese Veenstra, initiatief: Kees van der Meiden (directeur Noorderlicht), Erik Wijnholds (voormalig hoofdredacteur Dagblad van het Noorden). Met dank aan de families Van der Laan, Aardema, Snippe, Loots en Zwinderman.
Op www.uithetmoeras.nl kunt u de verhalen van de vijf families rustig teruglezen, samen met meer achtergronden.
Het schilderij uit de expositie is een reproductie van ‘Veenderij in volle werking’, door Jacob Sibrandi Mancadan, ca. 1650, olieverf op doek, collectie Groninger Museum, foto Marten de Leeuw.
Het fotoproject is mogelijk gemaakt door: BPD Cultuurfonds, Stichting JB Scholtenfonds, Stichting Stokroos, Beringer Hazewinkel Fonds, Mondriaan Fonds. Het journalistieke project is mogelijk gemaakt door: Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en het mediafonds van de Provincie Groningen.
Tentoonstelling -
BENDE
BENDEt/m 9 juli, GRONINGEN
Sanne Boekel is illustrator, striptekenaar en zeefdrukker. In 2018 studeerde zij af aan Academie Minerva en won met haar visueel essay over modern activisme en moraalridders de Minerva Designprijs.
Haar nieuwste project BENDE is een serie zeefdrukken uit een doorlopend onderzoek naar het welzijn van millennials. In deze serie luidruchtige stillevens portretteert Sanne situaties waarop ze het zelf niet voor elkaar krijgt. Ze doorbreekt haar eigen schaamte daarvoor door de momenten vast te leggen in kleurrijke zeefdrukken.
Het werk van Sanne Boekel is te zien en te koop bij DAD DesignStories, winkel en expositieruimte voor Dutch Art & Design in Groningen.
Tentoonstellingen -
Nick Hannes - The Financial Zone
Nick Hannes - The Financial Zonet/m 31 juli, Groningen
The Financial Zone is een visueel onderzoek naar de financiële wereld en haar bedrijfscultuur. Nick Hannes richt zich op de situaties achter de schermen van een aantal financiële bedrijven in Nederland en België. Hij maakte de fotoserie als autonome opdracht, verstrekt door de Rijksuniversiteit Groningen en Noorderlicht.
Bij economische berichtgeving tonen de media doorgaans uitvoerend personeel in de productieketen van bedrijven. Als white collar medewerkers al in beeld komen, gebeurt dat met stereotype stockfotografie. Mannen in pak, vrouwen in mantelpak, breed glimlachend en handen schuddend, verbeelden het dynamische karakter en de diversiteit die het bedrijf wil uitstralen. We zien ze zelden echt in actie.
Fotograaf Nick Hannes trok naar de hoofdzetels van een aantal banken en financiële bedrijven in Nederland en België om het kantoorleven op een documentaire manier in beeld te brengen, met in de hoofdrollen de kantoormedewerkers, het middenkader en de leidinggevenden.
Modulaire systemen en clean desk policy zijn hun omgeving. De nieuwe werkplek is sociaal en flexibel, modieus en huiselijk, ergonomisch en technologisch. Bedrijfsrestaurants bieden gezonde maaltijden aan en corporate mindfulness is aan een opmars bezig. Er is fitness, gebedsruimte en kunst aan de muur. Welzijn op de werkvloer is belangrijk in een tijd die gekenmerkt wordt door stress en burn-outs.
Hannes’ foto’s zijn subtiele observaties van een verwonderde buitenstaander. In een universum dat niet bepaald bekend staat om visueel spektakel, focust hij op de relatie tussen de mens en zijn werkplek. Hij zoekt naar persoonlijk accenten in een generische omgeving, meanderend langs de dunne scheidingslijn tussen banaliteit en verrassing, tussen humor en vervreemding.
Deze reeks werd in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen en Noorderlicht gemaakt als onderdeel van de cyclus Imagining Science. Hannes is in dialoog geweest met diverse onderzoekers aan de RUG. De reeks is opgezet vanuit de gedachte dat wetenschap en kunst veel met elkaar gemeen hebben: een drang om te wereld om ons heen te onderzoeken en om verworven kennis tastbaar te maken, te delen. Deze opdrachten laten zich inspireren door universitair onderzoek waarvan het onderwerp rijmt met het Noorderlicht festivalthema in dat jaar. Op de lange termijn wordt zo een veelzijdig beeld van het wetenschappelijke leven vastgelegd.
Met dank aan alle bedrijven die hun medewerking hebben verleend: Aegon (Den Haag), Argenta (Antwerpen), Baloise (Antwerpen), Bank J. Van Breda (Antwerpen), Belfius (Brussel), KPMG (Zaventem), PwC (Amsterdam), Rabobank (Utrecht).
The Financial Zone opent feestelijk op zaterdag 30 april, om 14:00 uur (inloop 13:30 uur) in Kunstpunt Groningen. Met welkomstwoord door Kees van der Meiden, directeur Noorderlicht en opening door professor Boudewijn de Bruin, hoogleraar Financiële Ethiek. Aanmelden niet nodig.
Tentoonstellingen -
Stad houdt Stand
Stad houdt Standt/m 30 oktober, Groningen
Met de tentoonstelling Stad houdt Stand wordt de start gegeven voor de museumactiviteiten van de manifestatie GO350 in de provincie Groningen. De tentoonstelling in het museum bevat authentieke schilderijen, munten, kanonnen en andere documenten.Tentoonstellingen -
Fritillaria-expositie
Fritillaria-expositiet/m 6 juni, Pieterburen
Tentoonstelling van foto's, herbariumbladen en meer Fritillaria's in de Petruskerk.Tentoonstelling -
MELLE DE BOER: I AM NOT AN ASSHOLE!
MELLE DE BOER: I AM NOT AN ASSHOLE!t/m 27 mei, Groningen
Opening: Vrijdag 15 april om 17 uur (met optreden van Melle!).
Melle de Boer (Delft, 1972) is een Nederlands beeldend kunstenaar en singer-songwriter. Hij studeerde in 1995 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.
Zijn praktijk omvat schilderijen, grafiek, tekeningen, schrijven en muziek. In zijn schilderijen streeft hij naar abstracte vormen, laat hij vegen achter en staat hij zichzelf niet toe succesvolle composities te herhalen. Dergelijke parameters stellen hem in staat de constante drang om goedkeuring te zoeken bij de toeschouwer te omzeilen. Vaak heeft Melle die 'goedkeuring' gezocht in het gebruik van verhalende en figuratieve elementen, een tendens die afneemt naarmate hij meer en meer autonome schilderijen maakt. Door een sfeer van het onverwachte te creëren, daagt elk werk zijn verlangen uit om het leven te beheersen.
Naast zijn werk als kunstenaar richtte Melle de Boer in de nazomer van 2002 de band Smutfish op. Het debuutalbum Lawnmower Mind wordt beschouwd als de grondlegger van de Nederlandse Country Noir.
Vanaf 2007 toerde Melle met Smutfish, en later als John Dear Mowing Club, door Europa, onder meer in het voorprogramma van Daniel Johnston. Off Hook is blij u te kunnen vertellen dat Melle ons tijdens de opening van deze verrassende tentoonstelling zal vermaken met een speciaal optreden!Tentoonstellingen -
Damster wandelingen
Damster wandelingent/m 31 december, Appingedam
Ben je dol op puzzelen, raadsels en mysteries? Dan zijn de speurroutes van Damster Wandelingen zeker iets voor jou. Wandel samen door de straten van Appingedam en los ondertussen een mysterie op. Binnenkort ook leuke routes voor kinderen!
Wandeltocht