Route 28: De Ieme Jipsingboertange

Op deze route wandel je rondom het dorp Jipsingboertange. Deze route is 5,7 kilometer lang.

Wandeltocht 1 uur 30 minuten - 5.7 km

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeerplaats achterkant dorpshuis
G. Buwaldaweg 0
9551 VR Sellingen
Navigeer naar startpunt
Eindpunt: Parkeerplaats achterkant dorpshuis
G. Buwaldaweg 0
9551 VR Sellingen
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

Een tange is een zandrug. Van daaruit werd tot even na de oorlog de turf en ijzeroer gewonnen, trokken de schepers met hun kudden de heide op en werden de akkers ontgonnen en bossen aangelegd. De streek Westerwolde en het aangrenzende veenkoloniale gebied hebben bittere armoede gekend. Werken in de turfwinning was geen pretje, niet voor de dorpelingen en evenmin voor de schare werklozen, die er in de dertiger jaren van de 20ste eeuw aan het werk werd gezet. Behalve het verkavelingspatroon duidt nu in het langgerekte dorp Jipsingboertange weinig meer op die geschiedenis. Het aantal toeristen dat er ’s zomers neerstrijkt overtreft het aantal inwoners, zo’n 150, vele malen. Zij komen voor de rust in de bossen van de boswachterij Sellingen en het nabije natuurgebied Ter Borg. Niet alleen toeristen hebben het dorpje ontdekt. Ook mensen uit andere landsdelen, die het druk druk druk voor gezien wilden houden, vinden er ruimte en een vriendelijke bevolking. Wie er wandelt wordt door iedereen gegroet.

Het provinciaal bestuur heeft anno 2000 uitgesproken de recreatieve ontwikkeling krachtig te steunen. Zo is in het nabije stroomdal van de Ruiten Aa – een deel van het Natuurwerk Nederland (voorheen bekend als de Ecologische Hoofdstructuur) –flink geïnvesteerd in natuurontwikkeling en recreatievoorzieningen.

Wie verblijft in Jipsingboertange hoeft niet ver te gaan om aan de eerste wandeling te beginnen. De tocht gaat voor bijna de helft door het open veld en biedt dan de echte Oost-Groningse vergezichten. Het andere deel van de wandeling is in oude en jonge bossen uitgezet over goed begaanbare paden. Je kunt er reeën en buizerds tegenkomen.

Ook bevindt zich in het bos, dicht bij het Weenderkanaal, nog een bomkrater, als gevolg van een luchtgevecht tijdens WO II. Deze krater zal door de oplettende wandelaar redelijk gemakkelijk kunnen worden opgemerkt (zie punt 5 van de routebeschrijving).

Jipsingboertange heeft vanouds een warme relatie met bijen, die net als in Drenthe ‘iemen’ heten. Verschillende lokale namen getuigen daarvan.

Tot in het begin van de jaren 20 van de vorige eeuw bevond zich in Jipsingboertange de zogenaamde Iemberg. Dit was een heuvelrij in het zandverstuivingsgebied waar de iemkers of bijenhouders uit een deel van de voormalige gemeente Vlagtwedde (waartoe Jipsingboertange behoorde) hun bijenkorven plaatsten. Ten behoeve van het aanleggen van de grintweg tussen Kopstukken en Jipsingboertange is het grootste gedeelte van deze heuvelrij toen afgegraven.

In de omgeving van Jipsingboertange bestaat nog altijd een actieve imkervereniging: de Imkervereniging Westerwolde (tevens lid van de NVB (de Nederlandse Bijenhoudersvereniging)).

Sponsor van deze route: Gastenverblijf B&B Velduil

Op- of aanmerking op de route? Laat het weten via het contactformulier

Kenmerken

Tocht/Route

  • Route typering: Natuurroute
  • Route kenmerken: Van A naar A
  • Gemarkeerd: Ja
  • Toelichting markering: Geel-wit gemarkeerd WIW 28

Wandelen

  • Honden aan de lijn Ja

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief