Route 10: Om de Toren Onstwedde

Op deze route wandel je om de toren van Onstwedde. Deze route is 8 kilometer lang.

Wandeltocht 2 uur - 8,0 km

Dit ga je zien

Startpunt: Kerklaan 22
9591 Onstwedde
1

Nicolaaskerk Onstwedde

Kerklaan 9
9591 AH Onstwedde
Nicolaaskerk Onstwedde
Eindpunt: Kerklaan 22
9591 AH Onstwedde

Neem alvast een kijkje

Op deze wandeling blijft de middeleeuwse, geheel uit kloostermoppen opgetrokken Juffertoren van Onstwedde vrijwel steeds in ’t zicht. Die toren is al een kleine 700 jaar een herkenningspunt. Alleen als je achter de es loopt laat hij niet meer dan de spits zien.

De wandeling gaat door het stroomdal van de Mussel Aa en dan over de es, een oeroud stukje Westerwolde. Vondsten van stenen bijlen in dit gebied wijzen op een bewoningsgeschiedenis van zo’n vierenhalfduizend jaar.

De eerste kennismaking met de Mussel Aa (bij punt 3) is niet om over naar huis te schrijven. Het riviertje is daar een recht kanaal met tamelijk steile oevers. Maar een stukje verderop verandert dat. De tocht gaat dan langs een oever met flauw oplopend talud, waar veel (moeras)planten zich thuis voelen.

Deze oever is opzettelijk milieuvriendelijk gemaakt en dat betekent dat er een grote verscheidenheid aan planten kan groeien. Ook voor dieren biedt een brede oeverstrook veel meer mogelijkheden: om te paren, te broeden, te foerageren, te schuilen en zich te verplaatsen. Voor vissen ontstaat een ondiepe strook water om er te paaien.

Trekkende dieren vinden dekking op hun tocht langs het water en overstekende dieren klimmen zonder moeite weer op het droge. Op deze manier vormt de Mussel Aa hier een stukje van een ‘natte ecologische verbindingszone’. Een bijkomend voordeel is dat het riviertje veel meer water kan bevatten. Het vormt zo een ‘waterbuffer’ in natte tijden.

Na het oversteken van de Hardingstraat loopt u over ‘De Esch’.
Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde, die wordt gesponsord door Atelier Geert Schreuder.

Kenmerken

Tocht/Route

  • Gemarkeerd: Nee
  • Route typering: Natuurroute
  • Route kenmerken: Van A naar A

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief