Route 3: Driestromenland Wedde

Op deze route wandel je langs de Burcht Wedde en de Westerwoldse Aa. Deze route is 6,5 kilometer lang.

Wandeltocht 1 uur 30 minuten - 6,5 km

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeerplaats dorpshuis De Voortgang
Kerkstraat 10
9698 AR Wedde
1

Nederlands Hervormde Kerk Wedde

Schoolstraat 7
9698 AP Wedde
Nederlands Hervormde Kerk Wedde
2

Burcht Wedde

Hoofdweg 2
9698 AE Wedde
Burcht Wedde
Eindpunt: Parkeerplaats dorpshuis De Voortgang
Kerkstraat 10
9698 AR Wedde

De burcht is een verhaal apart. De eerste bouw vond rond 1361 plaats door Egge Addinga, die de Marcellusvloed in het Reiderland ontvluchtte. De Addinga’s voerden een schrikbewind en Egge I werd in 1391 door Westerwoldigers vermoord. De verhouding tussen de bevolking en de Addinga’s bleef moeizaam en bijgevolg werd Egge II in 1475 door een woedende menigte pal voor zijn burcht gelyncht. Daarna bewoonden drosten het huis en werd er recht gesproken. Aan het eind van de zestiende eeuw is er een serie heksenprocessen gevoerd, die negentien vrouwen op de brandstapel bracht. Kort daarop kocht de stad Groningen de heerlijkheid Westerwolde, inclusief Wedde. Honderdtachtig jaar lang behield de stad zijn rechten. Inmiddels werd de burcht versterkt tot een echte vesting. Dat weerhield de bisschop van Münster, Bernard van Galen, er in 1665 niet van hem te veroveren en het halve dorp plat te branden. In 1828 besloot de raad van Groningen het huis te Wedde te laten afbreken en zo zou zijn geschied als notaris Koning uit Bellingwolde het pand niet had aangekocht.

Door alle, al dan niet vrijwillige verbouwingen is er weinig meer over van de oorspronkelijke burcht: alleen de kelder van de zuidelijke vleugel stamt nog uit de veertiende eeuw. In 2012 is de restauratie van de Burcht voltooId. In de Burcht bevindt zich nu een restaurant en een kinderhotel voor kansarme kinderen. Tevens zijn er ook hotelkamers die als erfgoedlogies kunnen worden gehuurd.

De wandeling ‘Driestromenland’ kan men met net zoveel recht ‘Vierstromenland’ noemen. Bij punt 7 komen het Veelerdiep en de Ruiten Aa samen. Even voorbij de Engelkensbrug (punt 8) komen Mussel Aa en Ruiten Aa samen. Het Veelerdiep splitst zich ten zuiden van Vlagwedde (bij Ellersinghuizen) af van de Ruiten Aa en stroomt door de bebouwde kom van Vlagtwedde.

Let op, bij hoog water is deze route mogelijk niet toegankelijk, (voornamelijk in herfst en winterperiode)! Vanaf Wedde tot Wessinghuizen kan dan over de verharde weg worden gelopen, de Kemkebosweg. Het gaat dan voornamelijk om de oevers van de Westerwoldse Aa, die dan onder water kunnen staan.

Op- of aanmerkingen? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde, die wordt gesponsord door Uw wandelcoach Eltjo Glazenborg.

Kenmerken

Wandelen

  • Honden aan de lijnJa

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief