Disney: sprookjeswereld in het Forum

De archieven van Disney zijn normaliter gesloten voor het publiek. Maar in de tentoonstelling ‘Disney – Telling Timeless Stories’ wordt er een uitzondering gemaakt. Hier wordt de schatkamer van Walt Disney geopend en kan je je onderdompelen in de magie.  

100 jaar aan verhalen

Dit jaar viert The Walt Disney Company haar 100ste verjaardag. Het bedrijf werd in 1923 opgericht en is tegenwoordig niet meer weg te denken uit menig kinderkamer. Maar niet alleen kinderen zijn fan, de verhalen zijn namelijk voor jong én oud. De expositie in het Forum neemt je mee door een eeuw aan Disney schetsen, tekeningen, maquettes, poppen en films. Hiermee krijg je een uniek kijkje achter de schermen van deze legendarische animatiestudio.

De expositie is opgedeeld in verschillende hoofdstukken, het is dus net alsof je zelf in een sprookjesboek rondwandelt. Omdat er zo’n grote collectie aan materiaal wordt getoond, categoriseert het Forum ze op oorsprong. Hierbij komen mythes, fabels, Amerikaanse folklore, legendes en natuurlijk sprookjes aan bod.

Kunst vanaf de eerste lijntjes

Alhoewel er met name blauwdrukken voor de uiteindelijke films te bewonderen zijn, doen ze daarom niet onder voor ware kunstwerken. Stromingen als surrealisme, kubisme en art deco zijn verwerkt in het materiaal. Omdat er een variatie van allereerste schetsen tot uitgewerkt materiaal is te zien, wordt duidelijk welke keuzes er tijdens het creatieproces worden gemaakt. Zo kan je in eerdere schetsen van Sneeuwwitje zien dat ze was getekend met blond haar, in plaats van ‘ebbenhout’ donker haar. Of bekijk hoe de transformatie van Elsa in Frozen is gebaseerd op die van Assepoester. De schetsen van eerdere films zijn nog steeds van grote waarde voor de films die nu gemaakt worden.

Andere klassiekers als de Kleine Zeemeermin, Pinokkio en Robin Hood passeren ook de revue in de expositie. Maar je kan ook onbekender en experimenteel werk van Disney ontdekken. Zo zie je de korte animatiefilm John Henry, die gebaseerd is op het leven van de gelijknamige Afro-Amerikaanse volksheld. Of bekijk schetsen van Fantasia, een film uit 1940 waarbij klassieke muziek centraal staat. Als je dacht dat je alles van Disney al zou kennen, staan er hier dus nog vele verrassingen te wachten.

Voor alle leeftijden

De naam van de expositie verklapt het al, de verhalen van Disney zijn tijdloos. Daarom is een grote schare van de fans ook geen kind meer. De tentoonstelling is daarom vooral leuk voor grote mensen, die meer willen weten over het proces en de geschiedenis van de studio. Maar kinderen moeten het ook zeker niet overslaan. Er is een speciale Japie Krekel route voor de kleintjes, waarbij leuke opdrachten gedaan kunnen worden. Daarnaast kan je ook zelf schetsen, stempelen en films kijken. En als kers op de taart waan je je even in Elsa’s ijspaleis aan het einde van de tentoonstelling. Hier is een prachtige spiegelzaal te vinden waarvan je spontaan zin krijgt om in ‘Let it go’ uit te barsten. Al deze pracht en praal kan je bewonderen tot en met 10 september, kaartjes kan je halen op de website van het Forum.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief