Ga toch fietsen in Westerkwartier

Ga toch fietsen in Westerkwartier en ontdek het gebied van de wierden, borgen, molens en kerken. Een plek waar de rijke geschiedenis en cultuur zichtbaar zijn, ook vanaf de fiets. Hieronder lichten we vier bijzondere routes door deze regio uit. Misschien lopen ze wel langs je voordeur, of misschien kom je op bijzondere plekken waar je nog nooit was geweest. Dus haal de fiets uit de schuur en ga op ontdekkingsreis door Westerkwartier. 

Leven van het land | 54.6 km.

Deze route staat in het teken van het unieke coulisselandschap van het Westerkwartier. Ooit was dit een onherbergzame streek, maar vanaf de middeleeuwen werd het land bewoonbaar gemaakt door middel van veenontginning. Er ontstonden akkers, boerenweides en paden om de producten van het land weg te brengen. Hier en daar kom je nog sporen van de veenontginning tegen, zoals de petgaten en de legakkers. 

Lees meer

Wierdenland | 61.8 km.

Deze fietsroute gaat door het oudste cultuurlandschap van Nederland, het Middag-Humsterland. Zie hoe de mensen permanente vestiging mogelijk maakten in een gebied dat als vanouds wordt blootgesteld aan de grillen van de zee, met behulp van wierden, dijken, zijlen en gemalen. Zo kom je onder andere langs de wierden van Fransum, Niehove en Ezinge. Onderweg kan je even stoppen in een van de mooie dorpjes.  

Lees meer

Monniken en water | 48.9 km.

Deze route brengt je langs middeleeuwse en hedendaagse bouwwerken. Je fietst door het gebied waar de monniken van het Sint Bernardusklooster actief zijn geweest. Het klooster, dat in Aduard stond, is afgebroken, maar er zijn nog veel sporen van het werk van de monniken te vinden in het landschap. Denk bijvoorbeeld aan het inpolderen van land, en het aanleggen van sluizen en kanalen. Ook kom je langs een wat recenter bouwwerk, het Van Starkenborghkanaal, een onmisbare schakel voor de moderne scheepvaart.

Lees meer

Veen en borgen | 45.3 km.

Deze route gaat door een gebied gevormd door grootschalige veenontginning, met het bijhorende landschap van vaarten, wijken en rechte wegen. In Leek was de heer van borg Nienoord degene die de vervening in het gebied begon. Het leven op de borg was natuurlijk veel luxueuzer dan dat van een veenarbeider, maar er waren ook uitdagingen. Ontdek het zelf met deze route. Naast Nienoord kom je ook langs de Coendersborg. 

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief