Ga toch fietsen in de Veenkoloniën

Ga toch fietsen in de Veenkoloniën en ontdek het gebied van de eindeloze lintdorpen, strakke kanalen en het rijke industrieel erfgoed. Hieronder lichten we vier bijzondere routes door deze regio uit. Misschien lopen ze wel langs je voordeur, of misschien kom je op bijzondere plekken waar je nog nooit was geweest. Dus haal de fiets uit de schuur en ga op ontdekkingsreis door de Veenkoloniën.

Beleef de oude Veenkoloniën | 51.7 km.

Deze route ademt de sfeer van turfwinning en landbouwindustrie. Samen hebben deze industrieën het landschap van de Veenkoloniën getekend. Het jonge, open landschap met rechte structuren en lintbebouwing vertelt het verhaal van een rijke geschiedenis. Je fietst door kleinere veenkoloniën, maar ook langs Stadskanaal en Veendam. Veendam wordt ook wel Parkstad genoemd, en wanneer je dichterbij komt is het duidelijk waarom dit zo is. Zowel in het centrum als in het nabije Borgerswold vind je veel ruimte voor groen en water. 

Lees meer

Fietsen in de Groninger Veenkoloniën | 30.2 km.

Deze route neemt je mee op ontdekkingstocht door de uitgestrekte veenkoloniale landschappen van Groningen. Tijdens het fietsen zal je veel aanwijzingen zien die verwijzen naar de periode van ontginning. De vele smalle percelen met waterwegen die dienden voor de ontwatering van het veen en kanalen voor het vervoer van turf zijn voorbeelden hiervan. Eenmaal in Veendam kan je een pauze inlassen bij het Veenkoloniaal Museum

Lees meer

Fiets via hub: Rondje Veendam-Zuidbroek | 19.3 km.

Start vanaf hub Veendam en fiets zo verder langs de voormalige veenontginningen, zoals die in de buurt van Zuidbroek. Doormiddel van een kanaal dat in de 17e eeuw werd aangelegd, werd turf vanuit Veendam afgevoerd naar Zuidbroek. Tussen knooppunten 28, 57 en 56 volg je dit kanaal, dat vroeger het Muntendammerdiep heette. Onderweg passeer je ook de Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen, nabij Muntendam. Je fietst niet door de tuin heen, maar met de speelse bruggetjes is het zeker de moeite waard om hier even te pauzeren.

Lees meer

Rondje Veendam | 20.2 km.

Veendam is een veenkolonie die rond 1655 opkwam. De stad kwam tot bloei tijdens de hoogtijdagen van de Groninger Veenkoloniën en groeide uit tot een belangrijke industriestad. Sporen van deze tijd zijn nog overal terug te vinden in de stad. Ook doorkruis je het Borgerswold, dat als recreatiegebied in 1971 werd gerealiseerd. Het 450 hectare grote gebied bestaat voor bijna een vierde uit water. Je kunt er dus genieten van fantastische uitzichten over de plassen en het vele groen. 

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief