Veendam

Veenkoloniën

De stad Veendam ontstond ooit door een scheiding van de kerken van Zuidbroek en Muntendam. Het nieuwe kerkdorp kwam Veendam te heten. De historie van Veendam kwam pas echt tot leven toen de winning van turf toenam in de regio. Veendam lag op een strategische positie en groeide in die tijd uit tot een industriestad. De kustvaart en de landbouw werden belangrijke pijlers voor de lokale economie. Nog altijd kom je de herinneringen aan deze tijd tegen, zo is in een oude turfcentrale tegenwoordig een culturele broedplaats te vinden. In het Veenkoloniaal Museum leer je alles over deze historie.

Erfgoed en cultuur

Het verleden van Veendam herken je nog altijd wanneer je door de stad loopt. In totaal zijn er wel 41 rijksmonumenten in de stad te vinden. Hieronder vallen onder andere het gemeentehuis in neo-Hollandse-renaissance stijl en de Wilkensfontein uit 1934. Ook komen de museumtreinen van de STAR vanuit Stadskanaal aan bij het station. Voor een cultureel avondje uit kan je terecht bij Theater vanBeresteyn. In het theater worden regelmatig landelijke en lokale voorstellingen opgevoerd.

Het centrum

In het centrum van de stad is nog veel meer te beleven. Je vindt er een groot aanbod aan winkels om te shoppen en bij de verschillende restaurants kan je heerlijk tafelen. Op de pleinen van de stad worden ook met regelmaat leuke activiteiten georganiseerd. Zo vind je iedere week op het Museumplein en het Raadhuisplein een gezellige markt met verse producten.

Groen in Veendam

Wie Veendam vanaf grote hoogte bekijkt ziet dat de stad omringd is door een grote hoeveelheid groen. Veendam staat dan ook wel bekend als Parkstad Veendam. Zowel in de nabije omgeving als in de stad zelf is er genoeg te vinden voor natuurliefhebbers. Zo is er het statige Julianapark in het centrum van Veendam. Hier zijn genoeg plekjes om even te gaan zitten tijdens een stadswandeling. Aan de rand van de stad vind je park Borgerswold. Hierin ligt bijvoorbeeld het Veenjagerspad waar jong en oud hun energie kwijt kunnen op de (speel)toestellen in de buitenlucht. Ook golfliefhebbers kunnen terecht in dit recreatiegebied. De baan van Golfclub De Compagnie is vrijwel altijd bespeelbaar en mooi groen. 

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief