Varen in de Veenkoloniën

Vaar de Veenkoloniën binnen

De vaarrecreanten worden in dit gebied vriendelijk ontvangen door de brugwachters. Boten kunnen worden aangelegd in het centrum van Veendam of bij de ligplaatsen in Wildervank en de Pekela’s. Tientallen karakteristieke ophaalbruggetjes worden gedurende het vaarseizoen, van mei tot en met september, bediend voor de vaargasten. Vanuit de Veenkoloniën zijn er goede vaarverbindingen met bijvoorbeeld het Zuidlaardermeer en Duitsland. Vanaf het water komt de rijkdom van de Veenkoloniën nog meer tot zijn recht.

De Knoal Vaarroute

De ‘Knoal vaarroute’ laat diverse bezienswaardigheden zien langs het kanaal van Bareveld tot Munnekemoer. Het brengt de geschiedenis van het veenkoloniaal gebied, het kanaal en de aangrenzende plaatsen in beeld. De vaarroute wordt uitgedeeld aan alle vaarrecreanten die ‘Het Stadskanaal’ binnenvaren. Ook is deze route als fietsroute te gebruiken. Je kunt de route hier downloaden.

"Het veenvaartgebied is meer dan een ‘kanaal met een verhaal’"

Vaarverbinding Ter Apel - Erica

De vaarroute vanaf Nieuw Amsterdam/Veenoord naar Ter Apel wordt de Veenvaart genoemd. Met de opening van het Koning Willem-Alexanderkanaal, tussen Erica en Ter Apel, is het mogelijk om door heel Drenthe rond te varen. Het kanaal voert door een bijzonder gebied met unieke natuur en karakteristieke lintdorpen. Langs deze Veenvaart zie je een rijkdom aan cultureel erfgoed waaronder monumenten, streekmusea en kunstwerken. Daarnaast kun je mooie plekken in het landschap bezoeken, zoals het natuurgebied Bargerveen en het Bourtanger Moor in Duitsland. Er is veel ruimte en rust. Verder leent dit gebied zich ook goed voor een wandeling of een fietstocht. 

Vaarroute 20 Rondje Veendam

De route 'rondje Veendam' start in Winschoten en gaat oostwaarts tot de Pekel Aa, die zuidwaarts opgedraaid wordt. Voorbij de Winschoterhoogebrug beland je al snel bij Oude Pekela. Bekijk de route hier

Recreatiepark Borgswold

Aan de westrand van Veendam ligt het uitgestrekte recreatiepark Borgerswold. Hier zijn diverse mogelijkheden voor kanoërs om hun sport te beoefenen. Voor kanoverhuur kun je in de zomermaanden terecht bij de Borgerswoldhoeve in Veendam. Op het zeilmeer in Langebosch is het varen met gemotoriseerde boten toegestaan. Hierbij mag met een maximale snelheid van 6 km/u gevaren worden. Dit om de veiligheid en de rust op het meer te handhaven en beschadiging van de oevers te voorkomen. 

Van Turfroute naar Toervaart

Deze route vormt de verbinding tussen het Zuidlaardermeer met het toervaartnet in Oost-Groningen. Je kunt met de boot vanaf het Zuidlaardermeer direct naar het Langebosschemeer in Wildervank varen. Bekijk de route hier.

Bruggen en sluizen

Voor enkele bruggen en sluizen in de provincie Groningen geldt zelfbediening. Soms kan dit met een drukknop of trekkoord, maar in de meeste gevallen gebruik je hiervoor een ‘zelfbedieningssleutel’. Deze is tegen statiegeld o.a. te halen bij VVV Veenkoloniën. Het vaarseizoen loopt van mei tot en met september. De bruggen kunnen in het vaarseizoen geopend worden van maandag tot en met zondag (van 8.00  –  12.00 uur en 13.00  –  17.00 uur). De doorvaart is gratis. 

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief