Natuur van de Veenkoloniën

Recreatiepark Borgerswold

Woldlaan 10, Veendam - Grenzend aan Veendam ligt het recreatiegebied Borgerswold. Dit gebied van 450 hectare is in 1971 ontstaan als zandafgraving in het veenlandschap ten westen van Veendam-Wildervank. Witgeschilderde ophaalbruggetjes zorgen voor een bijzondere sfeer. Er zijn talloze recreatievoorzieningen waaronder een waterski-kabelbaan, maneges, golfbaan, kinderboerderij en zwemstranden. Door het park lopen bovendien mooie ruiterpaden en een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelroutes. Dit maakt Borgerswold uitermate geschikt voor een actief dagje uit of luieren op een rustige plek.

Lees meer

De Wiede

Hellingwal 3, Muntendam - Een polder in de Veenkoloniën? Het klinkt wellicht wat vreemd, maar toch ligt er één in de bebouwde kom van Veendam, tussen het Wester- en het Oosterdiep. Door dit stukje oud beek­landschap heen loopt ook het meanderende riviertje de Oude Ae. En als je dan toch in de buurt bent, maak dan ook een tussenstop in Muntendam voor een wandeling door het centrum en ontdek de historische gebouwen die Muntendam rijk is.

Lees meer
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:2720180409_langs_de_boorden_van_de_Oude_AE_tussen_Veendam_en_Muntendam.jpg

Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen

Nieuweweg 127, Muntendam - Bruggetjes, historische bomen, uitkijkheuvels en een ruïne. Educatief en spannend tegelijk. Niet voor niets worden de Heemtuin en het naburige Natuurpark door velen gezien als ‘de parel van Muntendam’. De oorspronkelijke Heemtuin dateert van 1982 en was een door bomen omzoomde schapenweide. Uiteindelijk werd deze getransformeerd tot een gevarieerd natuurbos van 3,5 hectare waar de natuur zijn gang gaat. Een aantal jaren geleden is het gebied uitgebreid met een boomgaard met oude rassen fruitbomen en een bijenstal. Verder zijn er moestuinen, educatieve tuinen, ontdektuinen en is er een horecagelegenheid.

Lees meer

Julianapark Veendam

Raadhuisplein 5, Veendam - Wanneer je een korte stadswandeling maakt door het centrum van Veendam, is het Julianapark de ideale plek voor een rustmoment. Het park stamt uit 1913 maar pas in 1945, bij het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard, kreeg het park zijn officiële naam. Voor die tijd was het gewoon het gemeenteplantsoen. In het park vind je diverse gelegenheden om te zitten en te genieten van 'parkstad' Veendam.

Lees meer

Pekelderbos

Ericalaan 48, Oude Pekela - Verrassend is dit 50 hectare grote recreatiebos ten zuiden van het dorp Pekela. Tijdens een wandeling over de brede paden zie je veel naaldbomen en kun je veel vlinders, broedvogels en insecten tegenkomen. Het natuurterrein is opengesteld en in het bos zijn fiets- en wandelpaden aangelegd. Ook is er een zandstrand met zwem- en windsurfmogelijkheden aan de noordrand van het bos. 

Veenjagerspad

Woldlaan 10, Veendam - Ga samen met de Borgerswolf op ontdekkingstocht door de natuur. Op het Veenjagerspad in park Borgerswold ga je samen op een bewegelijk avontuur. Speel, klim en klauter over speeltoestellen. Beklim de Veenjagerstoren en steek de rivier over op het Jagersschip. Wanneer je het avontuur tot een goed einde weet te brengen krijg je ook nog een leuk aandenken. Volwassen, maar nog zo energiek als een kind? Dan mag je het Veenjagerspad ook gebruiken om te sporten.  

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief