Ga toch fietsen in Westerwolde

Ga toch fietsen in Westerwolde en ontdek het gebied met oude bossen, mooie vestigingen en de Ruiten Aa. Hieronder lichten we vier bijzondere routes door deze regio uit. Misschien lopen ze wel langs je voordeur, of misschien kom je op bijzondere plekken waar je nog nooit was geweest. Dus haal de fiets uit de schuur en ga op ontdekkingsreis door Westerwolde. 

Het mooiste van Westerwolde | 50.3 km.

Verken de prachtige dorpen van Westerwolde met deze route, beginnend bij de oude vesting Bourtange. Via de ophaalbrug zet je hier een stap terug in de tijd. Verken de vestingwallen of geniet van een leuke winkel of horecagelegenheid in het dorp. Vanuit hier kom je nog langs esdorp Sellingen, en het beschermd dorpsgezicht Smeerlingen. Ook kom je langs het rustige, maar gezellige plaatsje Vlagtwedde en klein buurtschap Ter Borg. In Ter Borg kan je ook nog even een kijkje nemen bij de zeventiende-eeuwse schaapskooi. 

Lees meer

Fiets via hub: Onstwedder Holte en Ter Wupping | 19.2 km.

Van Vlagtwedde naar Onstwedde en van Ter Wupping naar het Mussel-Aa-Kanaal: deze route brengt je langs het esdorpenlandschap van Westerwolde. Hier vind je een afwisseling van bebossing, open velden, bebouwing en water. Je merkt ook goed hoe de heuvelruggen, zoals de Onstwedder Holte, zich perfect lenen voor akkerbouw. Daarnaast kom je door het natuurgebied Ter Wupping. Kenmerkend voor dit gebied zijn de natte graslanden die zijn ontstaan door het samenkomen van de Ruiten Aa en Mussel Aa.

Lees meer

Fiets via hub: Oudeschans en Bellingwolde | 23.3 km.

Een route langs beschermde dorpsgezichten en in een gebied waar de voormalige invloed van de zee is terug te vinden. Zo fiets je het eerste stuk langs de Pekel A, de rivier die vroeger zout was door een doorbraak van de Dollard. Verder kom je langs de dorpen Oudeschans, Bellingwolde en Blijham. Bij allen heeft het water ook een grote rol gespeeld bij het ontstaan en de opbouw.

Lees meer

Molenaarsroute | 40.5 km.

Met deze route begin en eindig je bij korenmolen De Korenbloem in Vriescheloo. Naast de molen vind je hier ook een winkeltje met streekproducten, een Stee en Stoetje (B&B) en een theeschenkerij. Het molenaarsechtpaar, Harm en Ankie, zijn geboren en getogen in de streek. Zij hebben een mooie en afwisselende route uitgestippeld die je natuurlijk ook langs een aantal molens brengt. Daarnaast fiets je door verschillende soorten natuur en langs een paar prachtige herenboerderijen. Deze boerderijen laten overduidelijk zien dat de hoge graanprijzen tussen 1850 en 1875 grote rijkdom hebben gebracht. Eenmaal terug bij De Korenbloem wacht molenaarsvrouw Ankie met thee. 

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief