Gianni Versace in het Groninger Museum

Groots en opvallend. Zo kan je de nieuwe tentoonstelling over modeontwerper Gianni Versace wel omschrijven. In het Groninger Museum staan twee verdiepingen vol met de extravagante ontwerpen van de excentrieke Italiaan. Laat je onderdompelen in een kleurrijke wereld van mode, design en meer. Gewoon in Groningen.

Van zuid tot noord

Milaan: de stad van de mode in het land van de liefde. De stad waar wijlen modeontwerper Gianni Versace groot werd. Ook de plek waar Italiaans kunstenaar en architect Alessandro Mendini floreerde. En laat Mendini nou net de ontwerper van het Groninger Museum zijn. De twee grootheden leefden rond dezelfde tijd in dezelfde stad. Of ze elkaar hebben gekend blijft een mysterie. Ze zijn elkaar vast wel eens tegengekomen. Wat wel zeker is, is dat de kunst van beide heren op elkaar lijkt. Gewaagd, opvallend en kleurrijk. De huidige tentoonstelling Gianni Versace Retrospective is hier het levende voorbeeld van.

Gewaagd, opvallend en kleurrijk

Kleren maken de man

Eventjes terug in de tijd. Versace groeide op in het zuiden van Italië. Moeders was kleermaakster, een modelvoorbeeld voor zoonlief. Hij hielp haar zo af en toe met het uitzoeken van edelstenen en goudvlechtwerk voor borduursels. Dat breidde zich uit. Steeds vaker hingen ook zijn volledige ontwerpen in het couturehuis van zijn moeder. Maar Versace wilde naar de top. Naar het noorden. Meer doen met mode. Naar Milaan.

Alhoewel zijn eerste ontwerpen aldaar redelijk subtiel waren, werden deze steeds extravaganter. Kleurrijker. Al snel ontwikkelde hij letterlijk en figuurlijk zijn eigen stijl. Met inspiratie uit de tijd van toen en nu. Zo liepen kenmerken van de Griekse oudheid naadloos over in die van de hedendaagse seksualiteit. De ontwerpen van Versace stralen lef uit. Hij werd alom bekend, men wilde zijn ontwerpen maar wat graag om hun lijf hebben. Dat hij zich heeft ontwikkeld tot een grootheid in de modewereld, zie je duidelijk terug in de tentoonstelling.

Inspiratie uit de tijd van toen en nu

Groots, groter, Groningen

Die is namelijk groot. Sterker nog: het is de meest uitgebreide tentoonstelling over de modeontwerper ooit. Gewoon in Groningen. Op twee verdiepingen van het Groninger Museum, welteverstaan. De allure van de expositie is al duidelijk bij binnenkomst. Temidden van een ovale ruimte kijk je naar de gelijkenis van topmodel Claudia Schiffer, met om haar heen een kenmerkend ontwerp van Versace. Met een grote knipoog naar de Grieken. Even verderop galmt de stem van de ontwerper zelf. Hier word je welkom geheten in het leven van de excentrieke Italiaan. Ook al is hij niet meer onder ons, zijn ontwerpen zijn tijdloos.

Je maakt namelijk niet alleen kennis met zijn kleding, maar ook met zijn boeken. Met zijn gespen, riemen, buttons, shawls en meer. Mode, beeld en geluid komen op een harmonieuze wijze samen. Je aandacht gaat van links naar rechts. Iedere ruimte is anders, maar toch is er eenheid. Vol met hoogtepunten. Zo is zijn meest iconische jurk The Dress te zien, vergezeld met de net zo beroemde foto van Liz Hurley die haar wereldberoemd maakte. Ook supersterren als Prince en Elton John liepen in de kledij van Versace. Of wat dacht van een jurk die Lady Diana ooit nog heeft gedragen? Dat de kleding van Gianni geliefd was onder bekendheden, is duidelijk zichtbaar. Het waren zijn muses. Zijn uithangborden voor de wereld.

De blik van Andreas

Als directeur van het Groninger Museum is Andreas Blühm nauw betrokken bij Gianni Versace: Retrospective. '"Toen ik via via hoorde van de tentoonstelling dacht ik: die moeten we naar Groningen halen. Ons museum past er qua ontwerp en uitstraling helemaal bij.'' Normaliter staan er vooral vernieuwende, hedendaagse ontwerpers centraal. Maar voor Gianni maakt Andreas graag een uitzondering. ''Het is één van de grootste modeontwerpers van de twintigste eeuw. Bovendien bestaat deze collectie uit zeldzame, waardevolle voorwerpen. Ik zou het zelf wellicht niet zo snel dragen, maar zijn oneindige creativiteit spat er vanaf.'' Zijn favoriete onderdeel is de catwalk bovenin. ''Maar elke ruimte is fraai, anders. Er zit een heerlijk ritme in de tentoonstelling,'' aldus Andreas. Nieuwsgierig geworden? Ervaar deze unieke tentoonstelling zelf met een bezoek aan het museum. Dat kan nog tot 7 mei 2023. En je uitdossen voor de gelegenheid mag best. Hoeft niet natuurlijk.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief