Verse groentes uit de Groningse Woldtuin

Fietsend tussen de weilanden over een historische dijk arriveer je bij De Woldtuin. Een regeneratieve tuinderij waar biodiversiteit een centrale rol speelt. Je komt de Woldtuin van Quinten binnen door een geweldige pompoenenboog. Het barst op deze grond van de experimenten. Om je heen zie je van alles bloeien en groeien. De mosterdbloemen schitteren in de zon, de meiraap knalt uit de grond en de wind hoor je door de fruitbomen waaien. 

 

Een geadopteerde Groninger, zo noemt Quinten zichzelf. “Ik hoef niet meer terug naar de Randstad, dit is de plek waar ik wil zijn” geeft hij aan. Begrijpelijk, want de omgeving van de Woldtuin is werkelijk prachtig. En ook nog eens een plek vol historie. De Wolddijk, waar de tuin aan gelegen is, is namelijk een van de oudste dijken van Groningen. Extra bijzonder dat er juist op deze plek zoveel geëxperimenteerd wordt met het oog op de toekomst. Toen Quinten hier begon wilde hij graag een tuinderij starten zonder bodembewerking. Hier in de Woldtuin wordt het zogeheten no-dig systeem toegepast op de helft van de grond, wat betekent dat ze tuinieren zonder de bodem om te spitten. De bodem wordt gevoed en niet te veel verstoord, waardoor hij gezonder en rijker blijft. Dit zorgt uiteindelijk voor sterkere, maar ook smaakvollere planten.

“Ik voel mij een geadopteerde Groninger”

De Woldtuin ligt in het voedselbos van Savanneboerderij Verbaarum in Bedum: een mengelmoes van eenjarige en vaste planten, struiken en bomen. De groenterijen worden steeds afgewisseld met een rij bomen. Niet omdat het er leuk uitziet, maar omdat de bomen het natuurlijke hestelproces van de grond ondersteunen. De bomen trekken insecten aan, voeden het bodemleven en zorgen voor gewenste goede schimmels. "De Groningse kleigronden zijn vaak zware natte, moeilijk te bewerken gronden" vertelt Quinten. "Door een permanente laag compost te plaatsen, krijg je allerlei positieve effecten zoals betere wateropname bij regen en betere wateropslag bij droogte."

"Voorheen was alles wat je nu ziet gras. Af en toe duikt er nog een sprietje kweekgras tussendoor, maar dat is bijna onoverkomelijk." Volgend jaar wordt het oppervlak van de tuin verdubbeld, naar maar liefst 1400m². “Dat is qua oppervlak wat ik in mijn eentje kan onderhouden” zegt Quinten. Het leukste: Quinten weet exact waar alles staat. En waar hij tussendoor weer een nieuw experiment geplaatst heeft. “Wanneer ik momenteel door de tuin loop, ben ik erg blij dat er zoveel gelukt is” vertelt hij trots.

“Wij bieden aan onze klanten wekelijkse groentepakketten aan. Deze kunnen in verschillende maten afgenomen worden, afhankelijk van de gezinsgrootte” legt Quinten uit. De oogstperiode duurt van mei tot halverwege november. Dan kan je op jouw geschikte moment een dosis groente bij De Woldtuin ophalen. Het aanbod is voortdurend wisselend. “Elke groente heeft zijn eigen periode. Daardoor kunnen we er ook stelselmatig voor zorgen dat niet alles tegelijk rijp is en het aanbod divers is”.

De Woldtuin is geen normale pluktuin waarbij de groentes zelf geplukt moeten worden door de klanten. De groentes worden op de dag zelf zorgvuldig geoogst en op een marktkraam aangeboden door de Woldtuinders. Terwijl Remco de sla wast vertelt hij: “producten als verse sla zullen wij wel pas plukken en wassen wanneer de klant er om vraagt." En je krijgt niet alleen maar groente. “Wanneer we meer fruit beschikbaar hebben, zal je dit ook in de kraam zien. Met veel kruiden en eetbare bloemen erbij” vult hij aan. Veel producten die mensen dagelijk gebruiken zoals aardappelen, uien en knoflook mogen de klanten altijd meenemen, dat telen de Woldtuinders extra.

Kijk op de website van De Woldtuin voor meer informatie over de verse groentes, kruiden en het seizoensfruit. Op de Savanneboerderij kan ook verbleven worden in een van de drie luxe tenten op het terrein. Daarbij wordt er maandelijks een rondleiding door het voedselbos georganiseerd en zijn er regelmatig huiskamerdiners met verse producten van de eigen tuinderij.

"De nadruk ligt op het activeren en voeden van het bodemleven"

“Wij maken gebruik van het hele product”

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief