Sorry, deze activiteit is niet meer beschikbaar

JAN VAN DER PLOEG: BOTH SIDES

OFF HOOK presenteert met trots de solotentoonstelling BOTH SIDES van Jan van der Ploeg van 8 maart – 3 mei 2024.

U bent van harte welkom op de opening op vrijdag 8 maart om 17 uur. De kunstenaar is aanwezig.

De Amsterdamse kunstenaar is een toonaangevend vertegenwoordiger van de hedendaagse geometrische abstractie …

OFF HOOK presenteert met trots de solotentoonstelling BOTH SIDES van Jan van der Ploeg van 8 maart – 3 mei 2024.

U bent van harte welkom op de opening op vrijdag 8 maart om 17 uur. De kunstenaar is aanwezig.

De Amsterdamse kunstenaar is een toonaangevend vertegenwoordiger van de hedendaagse geometrische abstractie in Nederland. Van der Ploeg werkt op het grensvlak van minimalistische schilderkunst en architectonische interventies om de erfenis van de kunstenaars en architecten geassocieerd met De Stijl (1917 – 1931) te herinterpreteren. In zijn grootschalige site-specific muurschilderingen en schilderijen op canvas breidt de kunstenaar deze iconische eerdere experimenten energiek uit. De praktijk van de kunstenaar is gebaseerd op het idee dat de schilderkunst van oorsprong een relatief beperkte taal omvat – een taal van vorm, kleur, historisch precedent – en dat door het gehoorzamen aan bepaalde regels complexe intuïties kunnen worden uitgedrukt en een onderscheidende orde kan worden gecreëerd. Van der Ploegs scherpe en geometrisch gedurfde werken combineren een zeer onderscheidend en persoonlijk vocabulaire dat herkenbaar is aan de details, precisie en balans. Ongetwijfeld biedt deze esthetische taal van het 'moeiteloze evenwicht' een enigszins vertrouwd speelveld dat zich uitbreidt naar de sympathieke weerklank die de muurschilderingen creëren met hun tijdelijke locatie. Maar in feite komt het meesterschap van de kunstenaar voort uit een leven lang onderzoek naar de talen van architecturale nuance, site-specific abstractie, geometrie, kleur en perceptie: de zinsleer van De Stijl die in onze hedendaagse wereld wordt gekatapulteerd.

Van der Ploeg heeft honderden muurschilderingen gemaakt op verschillende internationale locaties, waaronder musea, galeries, bedrijfsruimten, openbare ruimten en privéruimten, waarin de erfenis van deze volkstaal wordt onderzocht. (Tekst: Pamela Hansford)

Voor de tentoonstelling BOTH SIDES in OFF HOOK heeft Jan van der Ploeg twee muurschilderingen ontworpen die naast werk op doek gepresenteerd zullen worden. Ook zal er op initiatief van OFF HOOK een nieuwe zeefdruk van Jan van der Ploeg worden geproduceerd in samenwerking met Zeefdruk Atelier Hogeland in Warffum.

Prijzen

  • Gratis

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief