
DMX motorcross wedstrijden
Coureurs uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Noord Holland gaan de strijd met elkaar aan. Het is een competitie die bestaat uit 10 wedstrijden, elke wedstrijd wordt op een ander circuit gereden.
DMX staat voor District Motorcross, coureurs uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Noord Holland gaan de strijd met elkaar aan. Het is een competitie die bestaat uit 10 wedstrijden, elke wedstrijd wordt op een ander circuit gereden en wij zijn 2 juli gastheer van deze competitiewedstrijd.
Er wordt gestreden in meerdere klasses, het zijn wedstrijden voor jong en oud. De jongste coureurs rijden op de 85 cc motoren en zijn 12 jaar oud de oudste rijders rond de 60 jaar. De klasses die aan de start komen zijn 85cc, 125cc, 250cc, 500cc, Dames en Veteranen
De trainingen beginnen om 8:30 uur , de wedstrijden beginnen om 11:00 uur, de prijsuitreiking is rond 17:30 uur.
In de buurt
-
Kerk Heveskes
Kerk HeveskesFarmsum
Een kerk zonder dorp, dankzij een oprukkend industriegebied onder de rook van Delfzijl. Het oudste deel van de kerk dateert van ongeveer 1200.KerkKerk
-
Kerk van Farmsum
Kerk van FarmsumDelfzijl
De 19de-eeuwse kerk van Farmsum is 48 meter hoog en diende vroeger als baken voor schepen.KerkKerk
-
Kano & Kajak verhuur Meedhuizen
Kano & Kajak verhuur MeedhuizenMeedhuizen
Kano & Kajak verhuur Meedhuizen is gevestigd op Maarlaan 24 Meedhuizen. In de weekenden, zomerse avonden en op feestdagen kun je op afspraak kanoën of kajakken op het Afwateringskanaal van Duurswold.BootverhuurBootverhuur
-
Jachthaven en Eemskanaal
Jachthaven en EemskanaalDelfzijl
De wijk Doklanden is vernoemd naar het voormalige dok in het Eemskanaal, een met sluizen afgesloten haven waar kon worden geladen en gelost zonder hinder van eb en vloed. Op de plaats van het dok ligt nu een jachthaven. Het Eemskanaal werd in de 19de eeuw gegraven en verbindt Delfzijl met de stad Groningen, net als het Damsterdiep. Met het nieuwe kanaal kreeg de binnenvaart een flinke boost. Medio 20ste eeuw werd het kanaal verbreed om het geschikt te maken voor coasters. In het Eemskanaal lag vanaf 1924 internaatschip Abel Tasman. Dit schip diende decennialang als slaapverblijf voor de leerlingen van de zeevaartschool.
ErfgoedErfgoed
-
Internaatschip Abeltasman
Internaatschip AbeltasmanDelfzijl
Hier lag rechts aan het Eemskanaal Noordzijde het internaatschip Abel Tasman. Dit diende ruim 63 jaar als slaapverblijf voor de leerlingen van de Zeevaartschool. Het schip komt voor in het boek. De Abel Tasman was een uniek ‘zeilend schroefstoomschip’ en werd in 1877 gebouwd. Tegenwoordig heet het schip Bonaire en ligt het al jaren in Den Helder waar het wordt gerestaureerd.
MonumentMonument
-
Hotel/Pension Doklanden
Hotel/Pension DoklandenDelfzijl
Onze kamers hebben elke unieke eigenschappen waarbij u uitzicht heeft over het Eemskanaal, de haven en het dok of E.H. Roggenkampweg. De kamers bieden een hoge mate van comfort met de boxspring om ontspannen te genieten.HotelHotel
-
Jachthaven 't Dok
Jachthaven 't DokDelfzijl
Passanten uit Nederland en andere landen weten de haven door haar beschutte ligging aan het oude Eemskanaal, maar al te goed te vinden. De haven staat bekend om haar perfecte voorzieningen en hartelijke ontvangst van de gasten.HavenHaven, Jachthaven
-
Handelshaven
HandelshavenDelfzijl
De moderne handelshaven van Delfzijl richt zich vooral op zeetransport, de chemiesector en de metaalsector. Rond de haven liggen allerlei voor de haven belangrijke bedrijven, zoals een loodsdienst, een sleepdienst, vastmakers en stuwadoors. In de afgelopen jaren lag de jaarlijkse overslag in de haven rond de 5 miljoen ton. Ook de Damsterhaven, Handelskade West en Handelskade Oost behoren tot de handelshaven van Delfzijl, maar hebben geen laad- en losfaciliteiten. In dit deel van de haven zijn vooral kleine maritieme bedrijven gevestigd.
ErfgoedErfgoed
-
Drie Sluizen
Drie SluizenDelfzijl
Aan het eind van de Nieuweweg zie je rechts in de dijk twee herdenkingsstenen ter ere van de vroegere zijlen, oftewel sluizen: de Dorpsterzijl, de Scharmerzijl en de Slochterzijl. Aan deze sluizen ontleent Delfzijl zijn naam. Delfzijl wordt het eerst genoemd in een oorkonde van 19 juni 1303, waarin bepalingen omtrent het dijkrecht zijn vastgelegd. In 1317 wordt het waterschap ‘Generale Zijlvest Der Drie Delfzijlen’ opgericht. De drie sluizen moesten het overtollige regenwater afvoeren en vrachtschepen doorlaten naar het achterland. Tussen de beide sluismonumenten ligt het schuivenhuis van het pompgemaal. Vanaf de dijk heb je een schitterend uitzicht op de haven.
MonumentMonument
-
Kerk Meedhuizen
Kerk MeedhuizenMeedhuizen
Op het hoogste punt van een verder afgegraven wierde staat sinds de dertiende eeuw deze bescheiden zaalkerk. In de loop van de eeuwen is er flink verbouwd, maar er zijn nog altijd oorspronkelijke muurresten blijven staan.KerkKerk
-
De Drie Delfzijlen
De Drie DelfzijlenDelfzijl
In de dijk rechts van je zie je twee monumenten voor de oorspronkelijke drie sluizen: de Scharmerzijl, de Slochterzijl en de Dorpsterzijl. Vroeger loosden drie zijlvesten (waterschappen) met dezelfde naam hun overtollige water via de Delf in de Eems. Omstreeks 1300 bouwden ze hier elk hun eigen zijl. Vanaf 1317 vormden ze samen Het Generale Zijlvest der Drie Delfzijlen. De drie sluizen moesten het overtollige regenwater afvoeren en vrachtschepen doorlaten naar het achterland. De deuren aan de zijkant van het gemaal aan je linkerhand zijn versierd met houtsnijwerk dat onder meer verwijst naar het kabbelende Damsterdiep dat wordt opgemalen naar het ruige zeewater.
MonumentMonument
-
Binnenvaartschepen
BinnenvaartschepenDelfzijl
Vanaf de dijk kijk je uit op de Damsterhaven. Hier lagen vroeger de binnenvaartschepen. In de haven lag ook het schip van een van de verdachten van de moord op Poppinga.
ArchitectuurArchitectuur
-
Voormalige scheepswerven
Voormalige scheepswervenDelfzijl
Tussen het Damsterdiep en het Eemskanaal ligt de woonwijk Doklanden die hier in het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw werd gebouwd. Voor die tijd stond het hier bol van de bedrijvigheid. Zowel aan de kant van het Damsterdiep als aan de kant van het Eemskanaal zat een scheepswerf. Ook was er een houthandel en een baggerschool.
ErfgoedErfgoed
-
Vroeger veel bevrijvigheid
Vroeger veel bevrijvigheidDelfzijl
Deze woonwijk stond vroeger bol van de bedrijvigheid. Het was de locatie van de eerder genoemde scheepswerf Roelfs. Ook was er een houthandel, een baggerschool en nog een scheepswerf aan de kant van het Eemskanaal. Via de straat Midscheeps, die door de hele woonwijk loopt, kom je uit bij appartementencomplex Dokstate. Rechts van het complex kijk je uit over de jachthaven.
ArchitectuurArchitectuur