Sovjet Monument bij Babi Jar, Oekraïne.

Nieuw

Lezing: De Holocaust herdenken in een land in Oorlog

Dr. Nicolaas Kraft van Ermel-Nijland zal in deze lezing de complexe Oekraïnse omgang tot de herinnering aan de Holocaust toelichten. In de 20e eeuw treffen burgeroorlog, Sovjet- en Nazi-bezetting het land. Hoe zijn Oekraïners sindsdien omgegaan met deze complexe geschiedenis?

Neem alvast een kijkje

De Holocaust herdenken in een land in Oorlog: Post-Communistische herinnering van de Holocaust in Oekraïne  

Lezing door dr. Nicolaas A. Kraft van Ermel-Nijland - donderdag 25 september 2025

Ooit was Oekraïne één van de hotspots van Joods leven in Europa: voor de Holocaust woonden er meer dan 2 miljoen…

De Holocaust herdenken in een land in Oorlog: Post-Communistische herinnering van de Holocaust in Oekraïne  

Lezing door dr. Nicolaas A. Kraft van Ermel-Nijland - donderdag 25 september 2025

Ooit was Oekraïne één van de hotspots van Joods leven in Europa: voor de Holocaust woonden er meer dan 2 miljoen Joden. Het mag dan ook niet verbazen dat een aanzienlijk deel van de 6 miljoen slachtoffers van de Holocaust in Oekraïne zijn gevallen. Dit was niet alleen een massamoord, maar ook de vernietiging van een complete levenswereld. Tegelijkertijd was deze massamoord er een die plaatsvond in een ingewikkelde context: Oekraïne kreeg in de twintigste eeuw ook te maken met de verschrikkingen van een complexe burgeroorlog (1917-1921), het Sovjet- en het Nazi-bewind. Bovendien collaboreerden Oekraïense nationalisten met het Nazi-regime in de vernietiging van het Jodendom. Na de oorlog voerde het Sovjet-regime sterke historische propaganda gericht op de verheerlijking van de strijd tegen de Nazi’s waarin het feit dat Joden vermoord werden om hun Joods-zijn een onwelkom element was.

Deze cocktail maakt dat het herinneren van de Holocaust na de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991 ingewikkeld was. Temeer omdat er een sterke maatschappelijke roep ontstond voor de emancipatie van het Oekraïense verleden. Het wapengeweld dat in 2014 uitbarstte in Oekraïne en Poetins anti-Oekraïense propaganda gebaseerd op beschuldigingen van neo-Nazisme en massamoord op Russen, maakt de uitdaging van het herinneren van de Holocaust in Oekraïne niet gemakkelijker.

In deze lezing belicht Nicolaas Kraft van Ermel-Nijland deze complexe materie op basis van eigen onderzoek in Oekraïne. Hij zal laten zien dat bewustzijn over de zwartste bladzijde uit de Europese geschiedenis in Oekraïne wel degelijk aanwezig is, maar zich door een specifieke context zich duidelijk anders heeft ontwikkeld. Ook zal hij ingaan op wat dit betekent voor de aspiraties voor Europese integratie van Oekraïne.

dr. Nicolaas A. Kraft van Ermel-Nijland is historicus en als docent verbonden aan de leerstoelgroep eigentijdse geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. Tevens is hij staflid van het aan diezelfde universiteit verbonden Groninger Instituut voor Midden- en Oost-Europese Geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in de 20ste en 21ste eeuwse geschiedenis van Oekraïne en promoveerde in 2020 op een proefschrift naar politiek gebruik van geschiedenis in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor Europese integratie.

Wanneer

Prijzen

  • Gratis

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief