Route 8: De Lethe Bellingwolde

Op deze route wandel je door en rondom Bellingwolde. Deze route is 8,3 kilometer lang.

Wandeltocht 2 uur - 8.3 km

Dit ga je zien

Startpunt: Hoofdweg 247
9695 AH Bellingwolde
Navigeer naar startpunt
1

Magnuskerk Bellingwolde

Hoofdweg 227
9695 AG Bellingwolde
Magnuskerk Bellingwolde
2

Magnuskerk Bellingwolde

Hoofdweg 227
9695 AG Bellingwolde
Magnuskerk Bellingwolde
Eindpunt: Hoofdweg 247
9695 AH Bellingwolde
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

Op de wandeling door en rondom Bellingwolde zijn de negentiende-eeuwse tegenstellingen tussen de enorme rijkdom van de graanboeren en de armoede van hun arbeiders nog steeds zichtbaar, ook al is menig voormalige arbeiderswoning omgetoverd tot een paleisje.
De statige, soms rijk gedecoreerde boerenvilla’s van de Oldambtster boerderijen staan aan de hoofdweg. Ze zijn gebouwd in de tweede helft van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw, toen de graanprijzen hoog waren en de eerste landbouwmechanisatie (de stoomdorsmachine) haar intrede deed.
De bomen die in die dagen werden geplant zijn nu schitterende groene monumenten.

De wandelroute loopt met de kavelrichting mee naar het zuidoosten. Na het passeren van het B.L. Tijdenskanaal gaat de wandeling door De Lethe, een terrein van Staatsbosbeheer met lange rechte boomsingels.
De naam verwijst naar de grensrivier die Westerwolde ooit scheidde van onze oosterburen. Vroeger woonden hier landarbeiders, net als aan andere lange lanen achter de herenboerderijen.

Teruglopend naar het kanaal komt u langs twee oude vestingwerken, de Redoute en de Flèche. Ze zijn aangelegd in de Franse tijd en gerestaureerd in 1985.
Direct na het passeren van de Flèche ziet u links een klein stukje authentiek hoogveenmoeras.


In 2021 is tussen de natuurgebieden de Lethe in Westerwolde en de Brualer Schloot in het Eems-gebied een grensoverschrijdende ecologische verbindingszone gerealiseerd. Beschermde diersoorten zoals de otter, ringslang en verschillende vleermuissoorten kunnen zich gemakkelijker tussen Duitsland en Nederland verplaatsen. Een flinke impuls dus voor de biodiversiteit in dit grensoverschrijdend project.
De provincie Groningen heeft, samen met andere overheden, de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de aanleg en de versterking van natuurgebieden rond de Ruiten Aa en de Westerwoldse Aa. Vanaf de Dollard tot aan Bargerveen in Drenthe ligt er nu een bijna ononderbroken lint natuur. Tot op heden was er tussen het Duitse en Nederlandse ecologische
systeem geen verbinding. Het ecologisch functioneren van beide systemen werd hierdoor belemmerd. Met het aanleggen van de ecologische verbindingszone tussen Westerwolde en de Eems is er een aaneengesloten lint van watergebonden gebieden ontstaan. Behalve van noord naar zuid kunnen beschermde diersoorten zich straks ook van oost naar west
verplaatsen.

Op- of aanmerkingen? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde. Voor deze route kunt u zich nog opgeven als sponsor. Mail naar info@wandeleninwesterwolde.nl

Kenmerken

Tocht/Route

  • Gemarkeerd: Ja
  • Toelichting markering: Geel-wit gemarkeerd WIW08
  • Route kenmerken: Van A naar A

Wandelen

  • Honden aan de lijn Ja

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief