6 dorpen Bevrijdingstocht


(22,3 km)

Het is nu misschien moeilijk voor te stellen, maar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog regende het bommen en granaten in het noordoosten van Groningen. In de laatste oorlogsdagen werden de dorpen van de voormalige gemeente Bierum het strijdtoneel van de Canadese en Duitse troepen.

Na de bevrijding van de stad Groningen op 16 april 1945 vluchtten de Duitse troepen naar Delfzijl. Daar werden ze al snel van twee kanten ingesloten. Toch waren de Duitse soldaten niet van plan om zich zomaar over te geven. In de laatste weken werd er hevig gevochten in de regio rondom Delfzijl, die door de Canadezen de ‘Delfzijl Pocket’ werd genoemd. Ten noorden van de havenplaats voltrok de strijd zich in en rond de dorpen van de voormalige gemeente Bierum. Op 2 mei 1945 klonken in Farmsum, iets ten zuiden van Delfzijl, de laatste schoten van de Tweede Wereldoorlog in Groningen.

Verhalen & Beeld: verhalenvangroningen.nl

Dit ga je zien

Gevechten in Holwierde

Holwierde werd tussen 23 en 29 april 1945 geteisterd door onophoudelijk kanonnenvuur. De Duitse batterijcommandant had namelijk de orders gegeven: “Holwierde bis zum letzten Mann verteidigen”. En dat gebeurde.

Gevechten in Holwierde

De Bunkers van Nansum

Nansum is eigenlijk geen dorp, maar een gehucht bij Holwierde. Het is een belangrijke plek in deze route. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de Eems- en Dollardkust deel uit van de Duitse Atlantikwall.

De Bunkers van Nansum

Verzet in Bierum

Aan de Spijksterweg in Bierum stond de boerderij van de familie Omta. Oudste zoon Fokko zat tijdens de oorlog in het verzet, maar moest onderduiken. Dat deed hij in een schuilhol op de boerderij van zijn ouders.

Verzet in Bierum

De Munitieloods van Spijk

In Spijk vielen, bijna anderhalve maand na de bevrijding, nog zeven oorlogsslachtoffers. Op 12 juni 1945 klonk in de wijde omgeving een zware dreun. Al snel bleek de munitieloods aan de Losdorpsterweg compleet te zijn weggeblazen. Na de bevrijding waren daar Duitse explosieven en wapens opgeslagen

De Munitieloods van Spijk

Éen van de laatste oorlogsnachten

Johannes ‘Jo’ Olinga moest tijdens de oorlog onderduiken in een schuilplaats in Losdorp. Gedurende de oorlog nam het aantal razzia’s op het Groninger platteland flink toe, maar Olinga wist telkens uit handen van de bezetter te blijven.

Éen van de laatste oorlogsnachten

Onderduikers in Godlinze

Op boerderij De Pannekoek van de familie Kruger was het een komen en gaan van vluchtelingen, net als op veel andere boerderijen in de omgeving. De familie Kruger bood gedurende de oorlog onderdak aan werkweigeraars en Joodse onderduikers.

Onderduikers in Godlinze

Meidagen in Krewerd

In de provincie Groningen werd in de meidagen van 1940 niet veel gevochten. Wel moest Jan Teuben uit Krewerd met zijn vrachtwagen een aantal soldaten uit Nansum achter de Waterlinie brengen. Hij raakte verzeild in de Slag om de Afsluitdijk en raakte in alle tumult zijn vrachtwagen kwijt.

Meidagen in Krewerd

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief