Ontwapenende voorstellingen op Jonge Harten 2022

Al 25 jaar lang is Jonge Harten een begrip in Groningen. Een eigenzinnig theaterfestival wat mensen samenbrengt en onderwerpen bespreekbaar wil maken. Gemaakt met een jong team, jonge theatermakers én met jou. Dit jaar staat het festival in het teken van ontwapening. Hier kan je zijn wie je wilt zijn. Tijd om elkaar weer te ontmoeten, veilig te laten voelen, te ontroeren en ruimte te geven aan ontspanning en positieve gevoelens. Allemaal aan de hand van theater. We lichten een aantal ontwapenende voorstellingen voor je uit.

LOOK

26 november - In een klinische ruimte opgebouwd uit regels en tegels verzamelt een groep jonge mensen. Ze gaan het experiment aan en onderwerpen zichzelf en elkaar aan een norm. De norm. Dat wat de meeste mensen denken, vinden of doen. Voor ze het goed en wel doorhebben katapulteren ze zichzelf een surrealistische wereld in. Een wereld waarin onbegrijpelijke afspraken, ongeschreven wetten en beperkende keurslijven de scepter zwaaien. Wie is in staat om zijn eigen grenzen te bewaken en wie raakt er verstrikt in een web van andermans mening en oordeel? LOOK gaat over de noodzakelijkheid en waanzin van de norm. Vol overgave zoomt de groep in op de pracht van verschillen en zoomt uit naar de wereld waarin men meer en meer op elkaar wil lijken.

Lees meer

The Gift

24 en 25 november - Wat doe je als je sterk voelt dat het leven niet voor jou bedoeld is? In The Gift neemt de 22-jarige Anouk van Kampen je mee in haar gedachtewereld over leven en dood. Ze beschikt over een allesoverheersende gave die zo zwaar weegt dat ze niet meer wil en kan leven. Recent meldde ze zich aan bij Expertisecentrum Euthanasie. Iedere avond nodigt ze Alexandra Broeder en een deskundige uit op het podium om in veiligheid en gelijkwaardigheid te reflecteren op de vragen die zij in haar performance opwerpt.

Lees meer

Club Guy & Roni Invites, Mohamed Yusuf Boss + Lunatics & Poets

18 en 19 november – Het Groningse dansgezelschap Club Guy & Roni vraagt makers met wie het zich verwant voelt nieuw werk te maken. Dit om talent te ondersteunen, te begeleiden en hen bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. In deze double bill staan choreografen Mohamed Yusuf Boss en het duo Lunatics & Poets centraal. Boss verkent in ‘LABA’ het onderwerp ‘thuis zijn’ vanuit de fundamenten van hiphop en onder andere verschillende Afrikaanse dansstijlen. In ‘Postcards from a better place’ van Lunatics and Poets worden verschillende dansdisciplines met elkaar verbonden waarmee een diverse dialoog over de donkere kant van de mens geïnitieerd wordt. Deze combinatie van voorstellingen zorgt voor een bijzondere avond vol dans.

Lees meer

Sea Wall

19 november - Hoe leef je verder als het allerergste je is overkomen? Alex, een succesvol fotograaf, woont met vrouw en dochtertje in het hart van Londen. Regelmatig bezoeken zij haar vader aan de Franse Zuidkust. Hoewel ze in heel verschillende werelden leven krijgen Alex en zijn schoonvader een warme band. Ze voeren gesprekken over bier, fotografie en God. Maar dan gebeurt er iets onomkeerbaars… Met Sea Wall schreef Simon Stephens een beklemmende monoloog.

Lees meer

BITBYBIT

18, 19 en 20 november - BITBYBIT combineert een klassieke circustechniek met een beeldend verhaal over twee onafscheidelijke broers. Tijdens de net zo sensitieve als spectaculaire voorstelling doorlopen Simon en Vincent Bruyninckx samen alle fasen van hun relatie: van tweestrijd en lichtvoetig spel over voorzichtige toenadering tot blind vertrouwen en totale overgave aan elkaar. Tussen hun stalen kaken klemmen zij elk het uiteinde van een touw, dat hen als een navelstreng met elkaar verbonden houdt. Dat beeld is tegelijk het startpunt voor een grensverleggend vormonderzoek en een terreinverkenning waarin hun eigen ik ophoudt en dat van de ander begint.

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief