Groene Parels - Verken het Verleden

De eerste meters door de groene oase van de stad

De eerste meters van je fietsroute zijn meteen een genot. Start je avontuur in het prachtige Noorderplantsoen, een groene oase in het hart van Groningen. Hier zie je ganzen, zwanen en eendjes vredig samenleven met Stadjers en studenten. Dit bruisende park is een perfecte plek voor een pauze, maar na de 42 kilometer lange fietstocht zal een terugkeer hier nog fijner voelen - een waardevolle beloning na je inspanning.

Van de bruisende Korreweg naar natuurrijk Kardinge

Zodra je het groen van het Noorderplantsoen achter je laat, fiets je de gezellige Korrewegwijk in. De wijk wordt gekenmerkt door zijn vele culturen en studenten. Het straatbeeld wordt dan ook gesierd door heerlijke eettentjes en relaxende mensen in parken zoals het Bernoulliplein.

De Gerrit Krolbrug verbindt de Korreweg met Kardinge. Dit natuur- en recreatiegebied leidt je om de wijk Lewenborg heen, langs plekken als Noorddijk. Het Bevrijdingsbos en Edonbos zijn geschikte plekken om even tot rust te komen of de prachtige natuur in je op te nemen. Dat maakt Groningen ook zo leuk - een bruisende stad, maar enkele minuten fietsen en je begeeft je in kalme natuur.

“Een bruisende stad, maar enkele minuten fietsen en je begeeft je in kalme natuur.”

Volg de stroming van het Eemskanaal

De stroming van het Eemskanaal brengt je via het Roeierspad terug richting de stad. De naam van het pad verklapt het al: als je mazzel hebt, fiets je hier zij aan zij met roeiers. Wie is er sneller?

Zodra je bij Hoofdstation Groningen bent aangekomen, vervolg je je route en volg je het spoor van de trein. We laten de bruisende stad achter ons en verruilen deze voor landelijke rust richting Haren. Bij elke trap maakt het geluid van de stad plaats voor het gefluister van vogels. Mocht je tijd hebben, fiets dan rechtdoor over de Kerklaan en breng een bezoek aan de Hortus botanicus Haren. De Hortus is een van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. Op een grondgebied van ruim twintig hectare valt voor jong en oud veel te ontdekken.

Door bosrijk gebied en verfrissend water

De historische fietsroute biedt afwisseling tussen groene weilanden en kronkelende waterwegen, terwijl je oude bossen en parken doorkruist. Een kans om het rijke erfgoed van deze regio te ervaren en tegelijkertijd de huidige staat van het landschap te verkennen. Nadat je rondom Oosterhaar gefietst bent, maak je vaart richting Onnen. In het dorp staan enkele bezienswaardige boerderijen en blikvanger de poldermolen De Biks.

Het stuk tussen de twee plaatsen is een prachtig stukje natuur en wordt ook wel de Harener Wildernis genoemd. Voor veel fietsers is dit een pittig stukje vanwege de tegenwind die je hier kan ervaren. Zet in dat geval de versnelling wat lager of de ondersteuning van de elektrische fiets wat hoger, maar geniet bovenal van de rust van de Groningse natuur.

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief