Cultuuragenda Groningen

Wat zoek je

Sorteer op:

438 resultaten

Game On / Experience 50 years of videogames
Game On / Experience 50 years of videogames

t/m 8 december, Groningen

De grootste interactieve tentoonstelling over videogames.

Tentoonstelling
Zienema: Don't Go Gentle: A Film About IDLES
26d0b955-ef5f-4701-a91c-7b7bbd2fd76e.jpg

dinsdag 7 december, Groningen

In 2017 won de band de VERA poll voor het beste Eurosonic optreden van dat jaar. Één jaar later gingen ze er al met de eerste plek vandoor in de algemene VERA poll. Ongetwijfeld één van de beste concerten waar ik ooit ben geweest. Er zullen weinig bands zijn die, onder VERA publiek en medewerkers, de afgelopen jaren zo geliefd zijn als IDLES – en terecht. Met hun gewelddadige muziek en boze teksten vertolkt IDLES de onvrede, frustratie en woede van hun fans over sociale ongelijkheden en onrechtvaardigheden, en tonen ze tegelijkertijd het belang van kwetsbaarheid. De boodschap is duidelijk: er zijn een heleboel dingen kut, maar samen kunnen we er wat van maken. Wees lief voor jezelf en fuck the tories.

Don’t Go Gentle is een intiem portret van de band. In deze film krijgen we, van dichtbij, de geschiedenis van de band te zien, van de oprichting tot na de release van hun tweede album, Joy as an Act of Resistance. We krijgen de tegenslagen te zien waar de leden van de band individueel mee hebben geworsteld, de klappen die ze mentaal hebben opgevangen, en de vastberadenheid en kracht waarmee ze verder zijn gegaan. Voor velen een inspirerende positiviteit; naast de band zelf speelt ook hun fancommunity een centrale rol in deze documentaire. De AF Gang (te vinden op Facebook) is voor veel van z’n leden een bron van troost, steun en vriendschap.

Afgelopen week, 12 november, kwam het vierde album van de band uit, CRAWLER.

Finn

Film
Storyworld
Storyworld

t/m 7 januari 2022, Groningen

Hét Nederlands museum voor strips, animatie en games.

Tentoonstelling
Kinderbiënnale Groninger Museum
Groninger museum

t/m 9 januari 2022, Groningen

De Kinderbiënnale is een actieve tentoonstelling die je uitdaagt om te reageren op de kunst. Je wandelt letterlijk door een kunstwerk, je bouwt mee of je hebt interactie met een digitale presentatie.
Tentoonstelling
Ruimtelijk werken: Van idee tot verbeelding
Ruimtelijk werken: Van idee tot verbeelding

7 december, 14 december en nog 2 dagen, Groningen

Deze cursus beeldhouwen stimuleert je om eigenzinnige beelden te maken. Je krijgt een thema aangereikt, waar je een eigen invulling aan geeft die je de hele cursusperiode verder uitdiept.

Inhoud en betekenis geven zijn de aandachtspunten binnen het beeldend proces. Het beeldend onderzoek is daardoor minstens zo belangrijk als het eindproduct. Om je eigen blik te verruimen wordt ook aandacht besteed aan het werk van zowel de klassiek-moderne beeldhouwers, als van hedendaagse beeldhouwers. Zo worden nieuwe perspectieven en invalshoeken ontdekt.

Een vast onderdeel van deze cursus is een bezoek aan een museum, beeldenpark of galerie. En ieder jaar wordt de cursusperiode afgesloten met een tentoonstelling.

Workshop
Game On / Experience 50 years of videogames
Game on

t/m 6 maart 2022, Groningen

De grootste interactieve tentoonstelling over videogames die wereldwijd al miljoenen bezoekers van alle leeftijden trok.
Tentoonstelling
JR: Chronicles
Migrants Mayra Picnic across the border Tecate Mexico USA

t/m 12 juni 2022, Groningen

In JR: Chronicles ontdek je de iconische projecten van de internationaal bekende Franse kunstenaar JR. De expositie voert je langs zijn indrukwekkende carrière.
Tentoonstelling
Muddy Pink Dinosaur, deel 2
22-okt_3963112295.jpeg

t/m 20 februari 2022, Groningen

In de Noorderlicht Studio is de tentoonstelling ‘MUDDY PINK DINOSAUR’ van de Vlaamse kunstenaar Sarah Carlier (Izegem, 1981) te zien. In haar foto’s en video-installaties tast zij de rol van kunst in het alledaagse leven af.
Tentoonstellingen
Kinderbiënnale
Kinderbiënnale

t/m 9 januari 2022, Groningen

De Kinderbiënnale in het Groninger Museum

De Kinderbiënnale is een grote interactieve kunsttentoonstelling door kinderen, voor iedereen. Elk kunstwerk daagt je uit om mee te doen, te ontdekken of iets te veranderen. Dwaal door het Bamboe Bibber Bos van Bert Schoeren, creëer je eigen augmented reality graffiti samen met WERC Collective of maak een gigantisch grote compositie van jezelf in de installatie van kunstenaars Nou&Herkauw. Het Groninger Museum werkt samen met 30 kinderambassadeurs uit de regio. Kinderen weten zelf natuurlijk het allerbeste wat leuk is! Volg de Kinderbiënnale via Instagram #kinderbiennalegm, of ga naar de website voor meer informatie kinderbiennalegroningen.nl

Tentoonstellingen
DIG IT ALL. Ervaar de archeologie van de toekomst
Universiteitsmuseum

t/m 18 augustus 2023, Groningen

De onthulling van de moderne archeologie. Het Groninger Instituut voor Archeologie bestaat 100 jaar ter ere daarvan biedt Het Universiteitsmuseum de tentoonstelling DIG IT ALL.
Tentoonstellingen
Met Andere Ogen
Met Andere Ogen

t/m 6 januari 2022, Groningen

Over de speelse ernst van kunstkijken

Kees Faber
Robin Stemerding
Jaap van der Veen
Ferry Wilting

In Met andere ogen bundelen vier kunstenaars, kunstliefhebbers en begeleiders van het waarnemen van kunst hun krachten. Ze tonen schilderijen, foto’s, grafisch werk, video en one minute art en nodigen bezoekers uit om op verschillende manieren waar te nemen.

Kunst is per se dubbelzinnig. Het is nooit wat het is, je ziet niet wat je ziet. Er is meer dan ‘ik vind het mooi’ of ‘ik snap het niet’. Een kunstwerk heeft de kijker nodig om tot leven te komen. Bij elk kunstwerk is een toelichting, een aanwijzing of vraag geformuleerd. 

Activiteiten
Finissage: zondag 2 januari, 16:00 uur.

Presentaties: woensdag 8 en donderdag 16 december, 20:00 uur. De exposanten geven een presentatie in combinatie met het waarnemen van de kunst. De presentatie heeft drie thema’s: Hoe kijken dieren? Wat zien onze hersenen? en De kunst van het anders kijken. Je kunt je hier inschrijven.

De expositie en activiteiten zijn gratis toegankelijk. We zijn geopend van woensdag tot en met donderdag, van 13:00 - 17:00 uur.

Tentoonstellingen
Els ter Horst in Atelier Henk Kraayenzank
Els ter Horst in Atelier Henk Kraayenzank

t/m 12 december, Groningen

In de reeks duo-tentoonstellingen ‘Gasten’ ontvangt Henk Kraayenzank in zijn atelier ditmaal de veelzijdige kunstenaar Els ter Horst.

Ter Horst woont en werkt in Amsterdam, deed haar opleiding aan de Academie Minerva in Groningen. In eerste instantie met de bedoeling illustratrice te worden, maar dat werd ze is niet omdat bij haar de tekening er meestal al was vóór het verhaal.

"Mijn opleiding aan de academie ben ik geëindigd op de afdeling ‘Theater, beweging en omgeving’. Dat was een veelomvattende afdeling voor ieder die geen schilder, geen graficus en geen beeldhouwer was. Wat ben ik dan? Een tekenaar kan ik zeggen, maar achteraf ben ik blij met die ruime omschrijving. Ik voel me erin thuis."

Na de academie ontwierp ze onder andere decors en voerde monumentale opdrachten uit. Nu houdt ze zich vooral bezig met tekenen, schilderen, 3-dimensionaal werk en maakt kunstenaarsboeken.

"Soms is een beeld in mijn hoofd heel helder en af en toe lukt het dat exact zo te materialiseren. En soms ontstaat een voorstelling aarzelend, al tekenend. Dat worden vraagtekens en doorkijkjes. Het werk gaat over ons, over mensen en over onze gedragingen. Dat is niet altijd figuratief en zichtbaar, soms is het werk zelfs schijnbaar levenloos en abstract. Dan gaat het over verhoudingen of over het decor waarin we leven”.

Het werk is veelzijdig. Zowel wat technieken betreft als onderwerpen. Het is verhalend, associatief, conceptueel en reflecterend. "Ik ben toeschouwer, geen deelnemer". Dimensies lijken door elkaar te lopen net als de technieken: Els tekent en schildert, knipt figuren uit linoleum en plakt ze in de geschilderde omgeving met een verrassend contrasterend effect. Zonder enige nadruk schept zij een sfeer die de beschouwer meesleept én voor raadselen plaatst. Haar figuren bewegen doorgaans met aanstekelijk plezier, ze springen en dansen of stappen dapper door:

"Theater: ja er is een hoop theater in ons leven, beweging: ja ik ben altijd onderweg en onze sociale omgeving heeft veel invloed op mijn werk".

Tekeningen en reliëfs van Els ter Horst zijn te zien in Atelier Henk Kraayenzank, Visserstraat 40 Groningen. Vanaf 30 oktober tot en met 12 december, geopend elke zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:30 uur of op afspraak: 050-3135798.

Tentoonstellingen
De Miraculeuze Comeback van het Voormalig Verzet!
Verzet2

t/m 18 december, Groningen

Na een succesvolle eerste aflevering van De Miraculeuze Comeback van het Voormalig Verzet maken de makers van de theaterfeuilleton zich op voor aflevering 2. Deze zal op een nog geheime locatie vlak buiten de stad plaatsvinden.
Theater en Toneel
Ode- 90 jaar Noordelijk Scheepvaartmuseum
Noordelijk Scheepvaartmuseum

t/m 6 maart 2022, Groningen

Op 7 augustus 2020 is de Vereniging Noordelijk scheepvaartmuseum veranderd in een historisch museum voor heel Groningen. Tijdens de tentoonstelling 'Ode 90 jaar' wordt de bijzondere geschiedenis van de Vereniging Noordelijk scheepvaartmuseum weergegeven.
Tentoonstellingen
A spider named Feather has a lot to say but has no ears
A spider named Feather has a lot to say but has no ears

t/m 11 december, Groningen

In de expositie A spider named Feather has a lot to say but has no ears staat Bernice Nauta oog in oog met haar twijfels en angsten. De angst voor het doek en om zich uit te spreken. Tijdens haar zoektocht naar een uitweg voor deze gevoelens kwam ze op het idee om in de huid van een van haar angsten te kruipen; die van de spin. De tekeningen, schilderijen, teksten en installaties in de expositie zijn het resultaat van de interne dialoog die ontstond tijdens deze gedaanteverwisseling.

Tentoonstellingen
Lego robots programmeren
Lego robots programmeren
Geannuleerd

8 december, 15 december en 22 december, Groningen

Werk in een team aan een supervette LEGO(r) Mindstorms(r) robot!

Workshop
Akka Lustrum Salon
collage-akka-salon-sm_771223196.jpg

t/m 9 januari 2022, Groningen

Van 28 november t/m 9 januari zijn bij Kunstlievend Genootschap Pictura aan het Martinikerkhof bijna 200 kunstwerken te zien van kunstenaarsvereniging Akka uit Groningen.
Tentoonstellingen
Vrije inloop De Jonge Onderzoekers
DJOG

8 december, 11 december en nog 3 dagen, Groningen

Kijk, doe, ontdek bij de leukste werkplaats voor techniek en wetenschap! Op woensdag en zaterdag maak je hier van je eigen idee werkelijkheid.
Workshop
Stapel, stapel, stapelen met keramiek
stapel keramiek

8 december, 15 december en nog 3 dagen, Groningen

Houd jij van proberen, van passen en van meten? Van bouwen en ontdekken? Kom dan in deze cursus stapelen met keramiek!

We laten ons inspireren door dakpannen, kopjes, metselwerk, borden, patronen, repetitie, ordening en rommel. En is alles wat in of op elkaar past eigenlijk wel stapelbaar?

In het begin van de cursus verkennen we het thema met behulp van beelden en de uitwisseling van ideeën. Vandaaruit ga je aan het werk je eigen concept. Maak je een gebruiksvoorwerp of object? Ga je de samenwerking aan met een medecursist? Jij bepaalt de richting!

Workshop
SPOT Lunchbreak - Gabriel Rodero, cello en Jaime Espinosa, piano
SPOT Lunchbreak - Gabriel Rodero, cello en Jaime Espinosa, piano

woensdag 15 december, Groningen

De ideale invulling van uw lunchpauze!
Klassieke muziek
Tentoonstelling Hendrik de Vriesstipendium
Tentoonstelling Hendrik de Vriesstipendium

15 december 2021 t/m 13 januari 2022, Groningen

7 talenten zijn genomineerd voor het Hendrik de Vriesstipendium Beeldende Kunst en Literatuur. Het stipendium is een aanmoedigingsprijs van de gemeente Groningen. In de categorie Beeldende kunst zijn het Trudy Oosterhuis, Marnix Sixma, Davey Smand, Jessie Tam en Leonard Witte. Ivo Smit en Maartje Terpstra werden in de categorie Literatuur genomineerd. Kunstpunt laat hun werk zien. De genomineerden maken naast het stipendium kans op een publieksprijs van € 1.000. Wie gaat met de winst naar huis? Stem op jouw favoriet: kunstpuntgroningen.nl/stem.

In deze tentoonstelling zie je recent werk van alle genomineerden. Maar hoe presenteer je je werk eigenlijk op een goede manier? In een talentontwikkelingstraject van Kunstpunt zijn de jonge kunstenaars begeleid door tentoonstellingsontwerper Margriet van Weenen. Zij heeft hen tips en trics gegeven bij het samenstellen van hun presentaties.

Ook het werk van de winnaars van vorig jaar mag niet ontbreken in deze tentoonstelling. Anna Dijk won in de categorie Literatuur en maakte met de prijs een podcasts over ADHD bij volwassenen. In de podcast Hoe ik leerde op te staan van de bank legt ze uit hoe ze dit jaar zelf de diagnose ADHD kreeg, wat er in die periode allemaal in haar omging én spreekt ze met ander ADHD’ers over hun ervaringen. Het stipendium Beeldende Kunst ging in 2020 naar Joyce Zwerver. Zij heeft zich daarmee gericht op een nieuw medium binnen haar werk: collages, en maakte zo een sterke serie. Daarnaast geeft Joyce je tijdens deze presentatie een voorproefje van wat nog komen gaat.

De tentoonstelling is nog t/m 13 januari te zien in Kunstpunt. Rond de zomer van 2022 kunnen geïnteresseerde beeldende- en literaire talenten weer een plan indienen voor het Hendrik de Vriesstipendium.

Tentoonstellingen
The Drawing Box
The Drawing Box

17 t/m 31 december, Groningen

In de maand december vindt er een bijzonder evenement in de studio van Wilma Vissers in Groningen plaats. The Drawing Box is een internationaal initiatief van autonome tekenaars, begonnen door Diane Henshaw uit Noord-Ierland. De Drawingbox is een doos met 5 A5-tekeningen van ongeveer 80 kunstenaars die van expositie naar expositie reist over de hele wereld. Het idee is dat de makers van de tekeningen niet kunnen reizen vanwege Covid, maar de doos met tekeningen kan dit wel. Het initiatief wordt gecoordineerd vanuit een Faceboekgroep waar wij met elkaar overleggen en ideeen uitwisselen. 

The Drawing Box is internationaal van karakter, vernieuwt zicht steeds omdat er nieuwe leden bijkomen. Er is een reeks van exposities gepland die steeds op ander locaties en ruimtes plaats zullen vinden. De leden van de The Drawing Box die dit willen krijgen de doos toegestuurd en maken er een expositie mee op een plek die hier geschikt voor is. Afgelopen jaar ging het van Ierland naar Cyprus, naar New Mexico en toen naar Griekenland, om uit te komen op de studio van Wilma Vissers in Groningen. Hierna reist het door naar Litouwen, Schotland, India en Australie. Kunstenaars krijgen door de The Drawing Box toegang tot een internationaal podium ook al kunnen ze er zelf niet naartoe. Dit heeft een positief effect op het leggen van contacten met vakgenoten en collega's en geïnteresseerd publiek.

De expositie is te zien op afspraak 17,18,19 , 27,28,29,30,31 December van 13.00/17.00 uur aan de Sint Walburgstraat 24 te Groningen 

dit is de link naar de afspraak

 https://calendly.com/vissers/de-drawingbox-expositie

Tentoonstellingen
Open Podium Floreshuis
muziek

zaterdag 18 december, Groningen

Er wordt een leuk en kleurrijk programma gemaakt met twee acts uit de korreweg wijk van tien minuten. Daarnaast komt er een een muzikale ‘hoofdact’.
Activiteiten
Music and Gift – geannuleerd
img-9147-2-scaled_3085045105

zaterdag 18 december, Groningen

Luisteren naar de repetitie, de muziek tussendoor, of het geweldige concert van het scratchkoor, onder leiding van dirigent Vincent Hensen-Oosterdijk.
Muziek overig