Kerk Zuurdijk

De kerk van Zuurdijk is gebouwd in de eerste helft van de dertiende eeuw. De zerkenvloer in het middenpad is bewaard gebleven. Hier zijn de grafstenen te zien van leden van bekende Zuurdijkster boerengeslachten.

Neem alvast een kijkje

Bij een grondige verbouwing in 1849 verloor het zaalkerkje veel van haar middeleeuwse karakter. In 1879 werd ook de kerk bedekt met een cementpleisterlaag, waardoor ook aan de buitenkant de oude bouwsporen aan het oog werden onttrokken. De zerkenvloer in het middenpad is wel bewaard gebleven. Hier zijn de grafstenen te zien van leden van bekende Zuurdijkster boerengeslachten. Ook de grafzerken aan de zuidkant van de kerk zijn de moeite van het bekijken waard. Hier werden de rijke mensen uit Zuurdijk vroeger begraven.

Naast de kerk staat een gedenksteen voor ‘vergeten’ overledenen; de mensen die te arm waren om een mooi graf te betalen. Zij kwamen aan de noodkant van de kerk te liggen, met hoogstens een houten kruis op hun graf. Omdat het hout al snel wegrotte, is het net of daar niemand ligt. Om deze mensen te herdenken is in 2009 een gedenksteen geplaatst.

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief