Erfgoed, cultuur en meer in het Westerkwartier

Wat zoek je

Thema

1 t/m 24 van 49 resultaten

  • Molen Joeswert

    Molen Joeswert
    Feerwerd

    Molen of Gemaal

    Het dorpje Feerwerd heeft het oude karakter grotendeels bewaard. Dat wordt benadrukt door korenmolen Joeswert , een typisch Groningen stellingkorenmolen uit 1855.


  • Kerk Marum

    Kerk Marum
    Marum

    Kerk

    Van alle bakstenen kerken in Groningen is dit de oudste. Het koor stamt uit de tweede helft van de twaalfde eeuw.


  • Borg Nienoord

    Borg Nienoord
    Leek

    Kasteel of Landhuis

    Borg Nienoord staat op het gelijknamige landgoed in Leek en werd in 1525 gesticht door de familie van Ewsum uit Middelstum. Bekende latere bewoners zijn leden van de familie Van Inn- Und Knyphausen.


  • Sluizencomplex Aduarderzijl

    Sluizencomplex Aduarderzijl
    Feerwerd

    Erfgoed

    De eerste sluizen in Aduarderzijl werden al vroeg gebouwd: rond 1400. De sluis, toen nog gemaakt van hout, zorgde ervoor dat het overtollige water uit het gebied rondom de stad Groningen terechtkwam in het Reitdiep.


  • Monument Haringeters

    Monument Haringeters
    Niekerk

    Monument

    Het monument Haringeters werd in 1983 gemaakt door beeldhouwer Harm Blanken, ter ere van Menno Jeltema. Deze Niekerker liet in 1476 een groot stuk land na aan het Pepergasthuis in de stad Groningen.


  • Klokkenstoel

    Klokkenstoel
    Oldekerk

    Architectuur

    Ondanks de naam is het dorp Oldekerk is een van de jongste dorpen van het Westerkwartier. De naam verwijst naar een kerk die hier ooit heeft gestaan. De fundamenten van deze kerk (en de bijbehorende toren) zijn teruggevonden bij opgravingen in 1998.


  • Het Joodse Schooltje

    Het Joodse Schooltje
    Leek

    Architectuur

    Leek was van oudsher een handelscentrum waar ook Joodse handelaren en kooplieden actief waren. Al in 1705 werd er een melding gemaakt van een Joodse inwoner van Leek.


  • Kerk Garnwerd

    Kerk Garnwerd
    Garnwerd

    Kerk

    De kerk is aan het eind van de 13e eeuw gebouwd. In de zuidmuur bevindt zich nog een oorspronkelijk laag venster met oud glas-in-lood. Nadat een vorige toren in 1738 was ingestort, werd in 1751 de tegenwoordige toren gebouwd.


  • Protestantse kerk Nederland Tolbert

    Protestantse kerk Nederland Tolbert
    Tolbert

    Kerk

    Veel in deze kerk herinnert aan de bewoners van Auwemahuis en Harkema. De 17e eeuwse herenbanken bijvoorbeeld. Net als de verschillende zerken in het schip en koor.


  • Allersmaborg

    Allersmaborg
    Ezinge

    Kasteel of Landhuis

    Ten noordoosten van het dorp Ezinge is de kleine streek Allersma te vinden. Hier staat  de in de vijftiende eeuw gebouwde Allersmaborg. Om de borg ligt een ruime gracht met een ophaalbrug en houtsingels.


  • Kerk Noordwijk

    Kerk Noordwijk
    Noordwijk

    Kerk

    Midden in het dorp Noordwijk, op een opgeworpen heuvel, staat deze eenvoudige, recht gesloten okergele zaalkerk.


  • Transformatorhuisje

    Transformatorhuisje
    Grijpskerk

    Architectuur

    Ongeveer twee kilometer buiten Grijpskerk staat een transformatorhuisje in de stijl van de Amsterdamse school. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liet burgemeester Adrianus van de Nadort hierin het bevolkingsregister verdwijnen.


  • Villa's aan Groningerstraatweg

    Villa's aan Groningerstraatweg
    Grijpskerk

    Architectuur

    Grijpskerk is een oud Gronings dorp dat voor het eerst werd genoemd in documenten uit 1507. De bebouwing is divers. Aan de Groningerstraatweg staat een aantal mooie, monumentale villa’s.


  • Sluis Gaarkeuken

    Sluis Gaarkeuken
    Gaarkeuken

    Erfgoed

    Sluis Gaarkeuken is een schutsluis in het Van Starkenborghkanaal. Hij werd aangelegd tussen 1975 en 1980. Voor de bouw van de nieuwe sluis moesten vijf sluiswachterswoningen en 575 bomen wijken.


  • Hervormde Kerk Saaksum

    Hervormde Kerk Saaksum
    Saaksum

    Kerk

    Op het midden van de dorpswierde vind je de hervormde kerk van Saaksum. De huidige kerk werd gebouwd in 1849 met een kerktoren uit de zestiende eeuw. De toren is een overblijfsel van de eerdere kerk.


  • Jacobuskerk

    Jacobuskerk
    Feerwerd

    Kerk

    Deze kerk is gewijd aan Jacobus Maior. Aan de dikte van de muren en het grote formaat baksteen is te zien dat de kerk is gebouwd aan het begin van de dertiende eeuw.


  • Iwema Steenhuis

    Iwema Steenhuis
    Niebert

    Architectuur

    Het Iwema Steenhuis in Niebert werd gebouwd rond 1400. Een steenhuis werd vaak gebouwd als veilig onderkomen met muren die vaak meer dan een meter dik waren.


  • De Schelpengrot

    De Schelpengrot
    Leek

    Architectuur

    De schelpengrot van Borg Nienoord is één van de drie schelpengrotten in Nederland. De tuinkoepel werd gebouwd rond 1700 en is aan de binnenkant volledig bekleed met een mozaïek van schelpen en stenen.


  • Kerk Nuis

    Kerk Nuis
    Nuis

    Kerk

    Deze romano-gotische kerk is aan het begin van de dertiende eeuw opgetrokken uit rode baksteen en ligt op een hoog punt van de Vredewolder zandrug. Tot in de negentiende eeuw was het gebouw omringd door een gracht en hoge eiken.


  • Kerk Visvliet

    Kerk Visvliet
    Visvliet

    Kerk

    Visvlies was van oudsher een vissersplaatsje. Het lag naast het visrijke stroom (vliet) van de rivier de Lauwers en had hier een groot deel van haar inkomsten aan te danken.


  • Kerk Niehove

    Kerk Niehove
    Niehove

    Kerk

    De kerk van Niehove werd eeuwenlang bezocht door ooievaars. Hier werd door de inwoners van Niehove zoveel waarde gehecht dat in 1668 een gebrandschilderd glas met daarop de kerk en in het midden een ooievaarsnest werd geplaatst.


  • Kunsterf Warempel

    Kunsterf Warempel
    Grootegast

    Attractie

    Op Kunsterf Warempel verzorgen Annet en Wim creatieve vakantie’s, tijdens deze dagen of dag kun je schilderen, boetseren of ruimtelijk vormgeven. Daarnaast doet Annet samen met Wim Huiting regelmatig kunstprojecten op locatie.


  • Kerk Fransum

    Kerk Fransum
    Fransum

    Kerk

    Een deel van dit Romaanse kerkje is gebouwd in de eerste helft van de dertiende eeuw.


  • Hervormde kerk Zuidhorn

    Hervormde kerk Zuidhorn
    Zuidhorn

    Kerk

    De kerk van Zuidhorn werd gebouwd in de twaalfde eeuw. Oorspronkelijk is de kerk opgetrokken in tufsteen, een vulkanisch gesteente.


Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief