Erfgoed en cultuur in Westerkwartier

Van muziek, kunst tot geschiedenis. Mooie verhalen zijn te vinden in de regio Westerkwartier. We nemen je mee langs eeuwenoude kerken, monumenten en bijzondere sluizen. Ervaar het zelf tijdens een rondje in Westerkwartier. 

Jazz in het Westerkwartier

Verschillende locaties - Wie van jazz houdt, kan in het Westerkwartier zijn hart ophalen. In het middeleeuwse kerkje van Feerwerd organiseert ‘Jazz in Feerwerd’ jaarlijks ongeveer acht concerten. Hier treden bekende namen en jong talent uit de jazz en improvisatie wereld op. In de prachtige tuinen aan De Gast in Zuidhorn kun je terecht voor het gratis tweejaarlijkse festival ‘Jazz te Gast’. Het dorp wordt dan voor een dag omgetoverd tot het absolute middelpunt van de Europese jazz. Al meer dan 35 jaar kun je in het laatste weekend van augustus meedoen met de Zomer Jazz Tour. Je fietst langs middeleeuwse kerkjes en boerenschuren door het Reitdiepdal. Op deze unieke locaties word je verrast met concerten van spannende impro-jazz artiesten van over de hele wereld. 

Monument Haringeters

Niekerk - Het monument Haringeters werd in 1983 gemaakt door beeldhouwer Harm Blanken, ter ere van Menno Jeltema. Deze Niekerker liet in 1476 een groot stuk land na aan het Pepergasthuis in de stad Groningen. Dit deed hij onder de voorwaarde dat het gasthuis ieder jaar op de woensdag voor Pasen een ton haringen aan de armen van Niekerk zou schenken. In 1979 werd deze verplichting afgekocht, maar de traditie wordt nog steeds in ere gehouden door de Menno Jeltemastichting. 

Lees meer

Aduarderzijl

Aduarderzijl - Kom genieten van de bijzondere sluizen van Aduarderzijl. De sluis uit 1400, toen nog gemaakt van hout, zorgde voor de afvoer van water rondom de stad Groningen. Tijdens de Sint-Maartensvloed in 1686 is deze sluis geheel weggeslagen. Tegenwoordig zijn er twee sluizen te vinden: een westelijke spuisluis (gebouwd in 1706) en een oostelijke (gebouwd in 1867). Als je met de fiets of wandelend komt, kun je vanaf hier de Reitdiepveer naar de andere kant van het Reitdiep nemen. Bij de naastgelegen camping kun je overnachten en voor een kop koffie kun je bij het rustpunt terecht. 

Lees meer

Monument Waterwolf

Oldehove - Het monument gemaal de Waterwolf staat aan het Reitdiep en is een van de grootste gemalen van Nederland. In 1920 begon het elektrisch boezemgemaal aan zijn belangrijke taak; de afvoer van water uit een groot deel van de provincie Groningen en de kop van Drenthe. De waterwolf werkt nog op volle toeren en is zeker het bezoeken waard. Het nabijgelegen Electra vind je langs het Reitdiep in het prachtige Nationale Landschap Middag Humsterland. Leg hier je bootje aan in de haven of kom zwemmen in het openluchtbad. 

Lees meer

Bezoek kerken in Oostum, Midwolde en Fransum

Verschillende locaties - Wandelen over de paden van eeuwenoude kerken. Dat doe je in het Westerkwartier. De kerken in Oostum, Midwolde en Fransum zijn (gedeeltelijk) gebouwd in de late middeleeuwen en staan bekend om hun sprookjesachtige sfeer. Alle kerken hebben bezienswaardigheden die je niet mag missen. Zo bewonder en hoor je in de kerk van Oostum een middeleeuwse luidklok waarop de zeven apostelen zijn afgebeeld. Voor het indrukwekkende en wereldberoemde praalgraf van de voormalige eigenaren van borg Nienoord, bezoek je de kerk van Midwolde. De preekstoel van Fransum is niet gemaakt van hout, maar van gemetselde bakstenen. Dit maakt het de enige middeleeuwse preekstoel van bakstenen van de provincie Groningen. 

Lees meer

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief