De leukste musea van Westerkwartier

Westerkwartier heeft een rijke historie die je in de verschillende musea kunt herbeleven. In onderstaande musea word je mee terug genomen in de tijd. Ontdek en leer meer over de geschiedenis van Westerkwartier. 

Museum Wierdenland

In Museum Wierdenland maak je kennis met het terpen- en wierdenlandschap van Noord-Nederland. Ontdek alles over dit uitgestrekte landschap, zijn bewoners en de geschiedenis van de eeuwen durende strijd tegen het wassende water van de Noord- en Waddenzee. Er worden archeologische vondsten uit deze regio getoond, zoals een heus paardengraf. Kinderen kunnen al speurend leren over de geschiedenis en het landschap. Aan de speeltafel kun je knutselen, lezen, spelen en er zijn allerlei leuke spelletjes van vroeger. Combineer een bezoek eens met een fietstocht onder leiding van een van de gidsen of ga er zelfstandig op uit. Nadat je bij het museum bent geweest kun je nog een bezoek brengen aan de kerk die boven op de wierde staat. 

Lees meer

Museum Nienoord

De borg Nienoord is gebouwd in 1524. Ontdek de historie van de borg in de expositie Verborgen Verhalen, waarin op speelse wijze de boeiende geschiedenis van de borg en haar bewoners wordt gepresenteerd. Bezoek bijvoorbeeld de interactieve rijtuigexpositie 'Bestemming Bereikt' in het museum. Via het menspel kunnen kinderen leren hoe ze een koets moeten mennen en ervaren wat het betekende om in de 19e eeuw te reizen per rijtuig van Leek naar Groningen. Een bezoek aan de 17e-eeuwse schelpengrot in de tuin of een of een rondleiding door het rijtuigendepot is ook zeker de moeite waard. 

Lees meer

Kloostermuseum Sint Bernardushof

In Aduard zijn nog verschillende huizen te vinden die met kloostermoppen van het oude klooster zijn gebouwd. De Abdijkerk in Romano-Gotiek midden in het dorp is de voormalige ziekenzaal van het klooster; het enige bouwwerk van het kloostercomplex dat bewaard is gebleven. Het is het oudste medische monument van Nederland. Een bezoek aan museum Sint Bernardushof is een ervaring: een persoonlijke ontvangst en een rondleiding in een authentieke sfeer die je terugvoert naar het roemruchte monastieke verleden. Een bezoek wordt standaard afgesloten met het bezichtigen van de 13e -eeuwse ziekenzaal van het klooster. Museum gesloten? Geen paniek. Langs de contouren van het voormalige klooster is een wandeling uitgezet met zeven kunstwerken en 3D-beelden van het klooster. Met de app kun je een bijna levensechte wandeling door het voormalige klooster maken.

Lees meer

Joods schooltje

Leek was vroeger een handelscentrum waar ook Joodse handelaren en kooplieden actief waren. Al sinds 1705 had Leek een Joodse inwoner. Nadat de Joden in 1796 gelijke burgerrechten kregen in Nederland, volgden er meer. Er kwam een speciale Joodse begraafplaats, een synagoge en vijftig jaar later werd er een Joodse school gebouwd. Hier kregen de Joodse kinderen les in het jodendom en het Hebreeuws. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak woonden er nog ongeveer negentig Joodse inwoners in Leek. Tegenwoordig is het schooltje ingericht als museum. Het dient als herinnering aan de eenenzestig Joden uit Leek die tijdens de oorlog werden vermoord.

Lees meer

Meer musea

Ontdek ook

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief