Route 4: De Hoorndermeden Wedde

Op deze route wandel je langs de Burcht Wedde en door de Hoorndermeden. Deze route is 4,5 kilometer lang.

Wandeltocht 1 uur 10 minuten - 4.5 km

Dit ga je zien

Startpunt: Parkplatz Dorfgemeinschaftshaus De Voortgang
Kerkstraat 10
9698 AR Wedde
Navigeer naar startpunt
1

Burcht Wedde

Hoofdweg 2
9698 AE Wedde
Burcht Wedde
Eindpunt: Parkplatz Dorfgemeinschaftshaus De Voortgang
Kerkstraat 10
9698 AR Wedde
Navigeer naar eindpunt

Neem alvast een kijkje

Let op: het oeverpad aan weerszijden van de Westerwoldse Aa kan soms erg drassig zijn. Het dragen van waterdicht schoeisel wordt daarom aangeraden.

De route voert eerst om de burcht Wedde. De eerste bouw vond rond 1361 plaats door Egge Addinga, die de Marcellusvloed in het Reiderland ontvluchtte. De Addinga’s voerden een schrikbewind en Egge I werd in 1391 door Westerwoldigers vermoord. De verhouding tussen de bevolking en de Addinga’s bleef moeizaam en bijgevolg werd Egge II in 1475 door een woedende menigte pal voor zijn burcht gelyncht. Daarna bewoonden drosten het huis en werd er recht gesproken. Aan het eind van de zestiende eeuw is er een serie heksenprocessen gevoerd, die negentien vrouwen op de brandstapel bracht. Kort daarop kocht de stad Groningen de heerlijkheid Westerwolde, inclusief Wedde. Honderdtachtig jaar lang behield de stad zijn rechten. Inmiddels werd de burcht versterkt tot een echte vesting. Dat weerhield de bisschop van Münster, Bernard van Galen, er in 1665 niet van hem te veroveren en het halve dorp plat te branden.

In 1828 besloot de raad van Groningen het huis te Wedde te laten afbreken, maar dit werd voorkomen door de aankoop van het pand door notaris Koning uit Bellingwolde. Door alle, al dan niet vrijwillige, verbouwingen is er weinig meer over van de oorspronkelijke burcht: alleen de kelder van de zuidelijke vleugel stamt nog uit de veertiende eeuw.

In 2012 is de restauratie van de Burcht voltooid. De Burcht is nu allereerste een kinderhotel voor kansarme kinderen. Zie voor meer informatie de website www.burchtwedde.nl.

Hierna komt u in de Hoorndermeden; dit is een groot natuurgebied (110 ha), gelegen in het beekdal van de Westerwoldse Aa tussen Wedde en Blijham. Het is van oudsher een natuurlijk waterbergingsgebied. Tijdens de herinrichting (2010/2011) in het kader van de Ecologische Hoofd Structuur is er hard gewerkt om het land zijn oorspronkelijk aanzien zo veel mogelijk terug te geven. De kaden van de rivier zijn aangepast, zodat het gebied vaker overstroomt. De oevers kregen hun natuurlijke glooiing terug en op verschillende plaatsen werden bosjes geplant. Ook is er een wandelbrug, een zogenaamd “hoogholtje”, over de Aa gelegd (punt 11) om nieuwe wandelroutes te laten ontstaan. Om de natuurontwikkeling verder te bevorderen wordt de Hoorndermeden door Staatsbosbeheer extensief en ecologisch beheerd. Karakteris-tiek voor het huidige landschap zijn de drassige graslanden aan weerszijden van de rivier. De akkers vind je op de hoger gelegen essen, de oudere beplanting op de oorspronkelijke winter-dijken. Doordat er sloten gedempt zijn komt hier en daar het grondwater omhoog. Op die plaatsen groeien zeldzame zeggenvegetaties. In het voorjaar kleuren de onbemeste graslanden lila van de pinksterbloemen, in mei is het land geel van de paardenbloemen. Verder groeit er o.a. knikkend tandzaad en grote ratelaar. Bron: IVN Westerwolde-Oldamt.

N.B.: De route is, als er schapen of koeien grazen, verboden voor honden!

Op- of aanmerkingen? Laat het weten via het contactformulier

Dit is een route van de Stichting Wandelen in Westerwolde, die wordt gesponsord door B&B Boeren Maison en De Weddermeerhoeve.


B&B Boeren Maison:
Hoofdweg Wedderveer 33
9698 PB Wedde
M. 0630016073
www.boerenmaison.nl
info@boerenmaison.nl

Weddermeerhoeve:
Wedderbergenweg 3
9698 XW Wedde
0597 563 185
www.weddermeerhoeve.nl
info@weddermeerhoeve.nl

Kenmerken

Wandelen

  • Honden aan de lijn Ja

Tocht/Route

  • Toelichting seizoen: Het oeverpad aan weerszijden van de Westerwoldse Aa kan soms erg drassig zijn. Het dragen van waterdicht schoeisel wordt daarom aangeraden.
  • Gemarkeerd: Ja
  • Toelichting markering: Geel-witte stickers met opdruk WIW 4

Mis niets uit Groningen

Maandelijks de leukste tips voor Groningen in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Groningen nieuwsbrief